02 Ekim 2001 21:00

Savaşa karşı güçbirliği kararı

EMEP, ÖDP, HADEP ve SİP savaşa karşı birlikte mücadele etme kararı aldı. Partiler Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'da ortak mitingler yapacak.

Paylaş
Savaşa karşı güçbirliği kararıEmeğin Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Sosyalist İktidar Partisi (SİP), hükümeti, Türkiye'yi, bölgeyi ve dünyayı sonu belirsiz bir maceraya sürüklemekten uzak durma konusunda uyararak, "Savaş değil, ekmek, iş ve demokrasi" taleplerini dile getirmek için İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da ortak mitingler yapma kararı aldılar. EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, HADEP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Türk, SİP Genel Başkanı Aydemir Güler, dün yaptıkları ortak basın toplantısı ile savaşa karşı birlikte mücadele edeceklerini ilan ettiler. TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, KESK Genel Başkanı Sami Evren ile TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda sendika ve kitle örgütü yöneticisinin katıldığı basın toplantısında, ABD'nin kendisine yapılan saldırıya savaş ve militarizmle yanıt vermesinin daha çok ölüm, şiddet, yoksulluk ve adaletsizlik getireceğine dikkat çekildi.ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras tarafından okunan ortak açıklamada, 11 Eylül saldırısının yarattığı acıların paylaşıldığı belirtilerek, "Bu saldırıyı yapanları cezalandırmak gerekçesiyle ABD ve müttefikleri tarafından dünyaya yeni felaketler getirecek bir savaşa bütün güçlerimizle karşı çıkacağız" denildi. Saldırıya savaş ve militarizmle yanıt verilmesinin daha çok acı, yoksulluk ve ölüm getireceği dile getirilen açıklamada, Türkiye'nin yönetenlerin Kürt sorununun çözümü konusunda yol açtığı çatışmaların yarattığı toplumsal yara ve adaletsizlikler hatırlatıldı.Açıklamada, ülke halklarını mağdur eden açlığın ve yoksulluğun dayatan emperyalist politikalara karşı dünya barışı, ekonomik ve toplumsal adalet ve eşitlik mücadelesinin daha da önem kazandığına dikkat çekilerek, "Partilerimiz Türkiye'de de bu politikaların mağduru olan yoksul ve işsiz halk kitleleri ile birlikte daha fazla silahlanma ve askeri harcama yerine, daha fazla iş, daha fazla ücret ve sosyal hak, daha fazla demokrasi taleplerini kararlı bir şekilde savunacaklardır" denildi. 11 Eylül saldırısı bahane edilerek gündelik yaşamı kuşatan demokrasi standartlarının geri çekilmesinin tehlikeli olduğu kaydedilerek, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde hak ve özgürlükleri hedef alan baskıların ve otoriter uygulamaların insanlığın geleceği için büyük kayıp oluşturacağı ifade edildi.

4 ilde miting düzenlenecekAçıklamada "İslam düşman, savaş çare" anlayışı ile Ortadoğu ve Asya'daki yoksul halklarının cezalandırılmasının sorunu çözmeyeceğine dikkat çekilerek, hükümet Türkiye'yi, dünyayı, bölgeyi sonu belirsiz bir maceraya sürüklemekten uzak durma konusunda uyarıldı. İncirlik başta olmak üzere üslerin kullandırılmaması, çatışma bölgesine asker gönderilmemesi istenen açıklamada, Orta Asya ve Kafkasya'daki petrol ve doğalgaz kaynakları üzerindeki egemenlik mücadelesinin bir parçası olunmaması gerektiği vurgulandı. Açıklamada eşitlik, özgürlük ve adalet olmaksızın güvenlik diye bir şey olamayacağı belirtilerek, İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana'da bu görüşlerini dile getiren ortak miting ve etkinliklerde, "Savaş değil, ekmek, iş ve demokrasi" talebinin gündeme getirileceği bildirildi.Toplantıda söz alan HADEP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Türk, Türkiye Başbakanı'nın ve Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarının endişe verici olduğunu söyledi. Türk, ABD'deki saldırıların Türkiye'deki barış sürecini ve Kürt insanını sindirmek amacıyla kullanıldığını kaydetti. SİP Genel Başkanı Aydemir Güler ise Türkiye'deki Hizbullah'ı hatırlatarak, Bin Ladin'in ABD'nin Hizbullahı olduğunu dile getirdi. Güler, uluslararası sol harekete ve SSCB'ye karşı oluşturduğu kontra örgütünü bugün yok etmeye çalıştığını kaydederek, tüm bunlara karşı mücadeleyi emek ve demokrasi güçlerinin vereceğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Mütevazi açılış

SONRAKİ HABER

Pearson'dan Ecevit'e brifing

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...