02 Ekim 2001 21:00

Mütevazi açılış

Altın Portakal Film Festivali'nde seyirci karşısına çıkan ilk yarışma filmi Kazım Öz'ün "Fotoğraf" isimli filmi oldu. Mütevazi olanaklarla çekilen filme ilgi aynı mütevazilikteydi.

Paylaş
Mütevazi açılışŞenay Aydemir38. Altın Portakal Film Festivali yarışma filmlerinin gösterimleriyle devam ediyor. Türkiye'de son bir yıl içinde çekilen filmlerin ilk kez seyirci karşısına çıktığı festivalde, ilk gün Mezopotamya Kültür Merkezi'nce çekilen ve yönetmenliğini Kazım Öz'ün gerçekleştirdiği "Fotoğraf" gösterildi.Daha önce yönetmenliğini yaptığı "Ax" isimli kısa filmiyle dikkatleri üzerine çekmişti Öz, ayrıca geçtiğimiz yıl sinemalarda gösterilen ve beğeni kazanan Yeşim Ustaoğlu'nun "Güneşe Yolculuk" isimli filmde de görev almıştı. Festivalde yarışacak filmlerden ilki olmasına rağmen, ilginin az olması (sinema dünyasının genel ilgisizliğini de ekleyerek) dikkat çekici idi. Bu aslında filmin kendi mütevaziliğinin yansıması olarak da değerlendirilebilir."Fotoğraf", kısa film sınırları içinde uzun, ama uzun metrajlı film için kısa kalmış bir yapım. Konusu daha çok kısa film formatlarına uygun olan filmde, ekibin ve yönetmenin sinema serüvenlerinin daha başında oldukları izlenimi ediniliyor. Film, İstanbul Esenler Otogarı'nda başlıyor ve birçok otobüs durağında, yorgun dinlenme tesislerinde akıp gidiyor. Bu bakımdan bir yol filmi de sayılabilir. İstanbul'dan otobüse binen Faruk, Tunceli'ye askere gitmektedir. Harem'de ise Ali isimli bir Kürt genci yanına oturur. Bir süre sonra onunda gerillaya katılmak için Diyarbakır'a gittiğini öğreniyoruz. Ancak kahramanlarımızın birbirlerinin yolculuklarının detaylarından haberi yoktur.Birbirleriyle sohbet ederek yolculuk eden bu iki gencin yolu bir kez daha trajik bir şekilde kesişiyor, ama bu sefer farklı koşullar altında ve farklı bir mekânda."Fotoğraf", bir saati az aşkın süresiyle altına girdiği konunun ağırlığını kaldırmakta zorlanan bir yapım. Filmin gösteriminden sonra yapılan toplantıda Yönetmen Öz, kişilerin yalnızca temsil niteliği olduğunu ifade etse de, her iki kahramanın da ruh hallerini yüzeysel anlatıyor. Bu bakımdan askere giden gencin yaşadığı değişime ilişkin gözlemler birkaç dakikalık askeri eğitim ile sınırlı bırakılıyor.Bu eksiklik filme ismini veren fotoğrafın ağırlıklı olduğu final sahnesinin 'zorlama' bir hava kazanmasına neden oluyor. "Fotoğraf"ta bir diğer sıkıntı da tıpkı Yeşim Ustaoğlu'nun "Güneşe Yolculuk" filminde olduğu gibi içeriye dair olmaktan daha çok Avrupalı sinemaseverlerin 'ilgisini' çekecek yaklaşımlar içermesi.Her genç yönetmenin ilk filmleri, daha önceki filmlerden esintiler içerirmiş. Kazım Öz'ün "Fotoğraf"ı da, özellikle yol sahneleriyle "Yol"a; askerlerin eğitim sahnelerinin tasarlanması itibariyle de ünlü Yönetmen Stanley Kubrick'in Vietnam Savaşı'ndaki Amerikan militarizminin oluşturulma izlerini sürdüğü "Full Metal Jacket"i andırıyor.

Önemli bir ilkAncak bütün bunlara rağmen film resmi dil olarak Kürtçeyi seçmiş olması ve Türkiye tarihinin yaklaşık yirmi yıllık en önemli gündem maddelerinden birisi olan Kürt sorununu iki taraf açısından ele almasıyla önemli bir ilke imza atıyor. Kazım Öz'ün anlatımındaki cesaret, bir dönemin ağır şoven havasının oluşturulduğu koşullara dair ipuçları bakımından ilgiye değer bir yapım ortaya çıkmasına neden olmuş. Ayrıca belgesel görütüleri ve yönetmenin otobüs içi çekimleri filme zaman zaman şiirsel bir hava katıyor.
ÖNCEKİ HABER

Sendikalar harekete geçiyor

SONRAKİ HABER

Savaşa karşı güçbirliği kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...