02 Ekim 2001 21:00

Ekmekle oynuyorlar

IMF politikaları, sonunda ekmek krizi de çıkarttı. Un ve ekmek fiyatları hızla artarken, ithalatçılar ve tüccar bu işten kârlı çıktı.

Paylaş
Ekmekle oynuyorlarTarımda ithalatın ve yerli üretimi kısmanın sonuçları görülmeye başlandı. Türkiye'deki ekmeklik buğday üretimini kısan ve üreticiye düşük fiyat vererek üretimden uzaklaştıran hükümet, ekmek krizi çıkmasına neden oldu. Un fiyatları hızla artarken, fırıncıların üst üste ekmek fiyatlarına yaptıkları zamlar da halkın tepkisini çekiyor. Çareyi ithalat olarak gören hükümet ise krizi daha da derinleştiriyor.Yıllardır ithalat yönlü uygulanan tarım politikası sonunda halkın ekmeğini tehlikeye attı. Türkiye büyük bir un kriziyle karşı karşıya kaldı. Buğday üretiminde sayılı ülkelerden biri iken son yıllarda giderek yerli üretimin kısılması, fiyatın düşük verilmesi nedeniyle üreticinin ekimden uzaklaşması ile ekmeklik buğdayda sıkıntı çekmeye başlayan Türkiye, tam anlamıyla ithalata mahkûm edildi. Ancak ithalatın artması un fiyatlarını daha da artırıyor.

Tüccar kârlı çıktıTürkiye Mahsulleri Ofisi'nin alım politikaları sonucunda üreticinin elindeki buğdayı ucuza alan tüccarın da fiyatların artmasında etkili olduğu belirtiliyor. Hükümetin çare olarak "sıfır gümrüklü ithalat" yapılması için çalışmalara başlaması ise ithalatçılara büyük bir kazanç kapısı açtı.Konuya ilişkin bir açıklama yapan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Yusuf Ekşi, son bir ayda un fiyatlarında anormal artış olduğunu, peşin parayla bile un bulamadıklarını belirterek, "Gerekli önlem alınmazsa önümüzdeki haftadan itibaren başta Ankara olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde ekmek çıkartamayacağız" dedi.Ekşi, geçtiğimiz hafta, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri ile fırıncılar ve 40 değirmencinin katıldığı bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını bildirdi. Bu toplantıda 9 aylık sürede buğday fiyatlarına yüzde 70 civarında zam yapılırken, un fiyatlarının ise yüzde 130 oranında arttığını dile getirdiklerini belirtti.

Spekülatif artışSon bir aylık sürede un fiyatlarının yüzde 85 oranında arttığını kaydeden Ekşi, şunları söyledi:"Bu toplantıda undaki bu artışın tamamen spekülatif bir artış olduğu ve kriz yaratılmak istendiği dile getirildi. Değirmenciler ise günün şartlarına uygun olarak fiyat belirlediklerini, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin istikrarı sağlayamaması durumunda un fiyatlarına bir müdahalede bulunulamayacağını savundular. Toplantının ardından değirmenciler daha önce 30-60 gün vade uyguladıkları unda peşin para sistemine geçtiler. Hatta birçok değirmen, çeşitli bahanelerle elindeki unu peşin paraya bile satmak istemiyor. Bakanlık, bu hafta içerisinde gerekli tedbirleri almadığı takdirde, muhtemelen önümüzdeki haftadan itibaren başta Ankara olmak üzere ekmek üretimi yapamayacağız. Bu, kısa sürede tüm Türkiye'ye yansıyacak."
ÖNCEKİ HABER

50 bin Pakistanlı savaşı protesto etti

SONRAKİ HABER

Nâzım işçilerin yoldaşıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...