02 Ekim 2001 21:00

Körfez'de kalıcı savaş tehdidi

Ortadoğu ve çevresinde Körfez Savaşı'ndan bu yana yapılan en büyük askeri yığınağa her gün yeni savaş makinaları katılıyor.

Paylaş
Körfez'de kalıcı savaş tehdidiIrak'ın büyük kısmını yerle bir eden ve binlerce kişiyi katleden ABD ve İngiltere, Körfez Savaşı'ndan bu yana Ortadoğu ve çevresinde en büyük askeri yığınağı gerçekleştirdiler. Afganistan'a yakın bir tarihte doğrudan saldırılmadığı şartlarda bile bölgede ABD'nin terörist ilan ettiği ülkelerin halkları saldırı korkusuyla yaşayacak ve emperyalistlerin askeri tehdidi kalıcı olacak.İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin bölgeye Cruise füzeleri ve uydudan yönlendirilebilen akıllı füzeleri nakletmesi ve ABD'nin Japonya'daki uçak gemisi Kitty Hawk'ı Körfez'e hareket ettirmesiyle bölgedeki yığınak doruk noktasına ulaştı.ABD'nin Japonya'daki 5 savaş gemisi de dün Sasebo üssünden ayrıldı. Amfibi gemis Essex, Germantown ve Fort McHenry savaş gemileri ile Guardian ve Patriot isimli mayın gemileri Kyuşu adasından sonra Okinawa üssündeki askerleri aldıktan sonra Körfez'e doğru yola çıktılar.

İki adımlı saldırıSon askeri gelişmeleri İngiltere'de yayınlanan The Independant gazetesine yorumlayan uzmanlar, hazırlıkların saldırının iki adım halinde planlandığı izlenimi verdiğini belirttiler. Bu adımlardan ilkinde Taliban yönetimine ve El Kaide örgütüne ait hedeflere füzelerle desteklenen bir hava bombardımanı düzenlenecek, özel kuvvetlerin sınırlı olarak katılacağı bu saldırıların ardından ise müdahaleye bir süre ara verilecek. İstihbarat çalışmalarına hız verileceği iddia edilen bu süre içinde ise büyük bir olasılıkla karşı tarafa verilen zararın miktarı ve dünyadan gelen tepkilerin niteliği ölçülecek. Independant'ın yorumcularından Kim Sengupta'ya göre saldırının ikinci ayağı havadan, karadan ve denizden daha kapsamlı bir biçimde olacak.

İstihbarat ağıBugüne kadar toplanan istihbarat arasında Rusya'nın bugün El Kaide tarafından kullanılmakta olan eski mücahit kamplarına ilişkin verdiği bilgilerin büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Pakistan, Hindistan ve çeşitli Arap devletleri, ABD-İngiltere ittifakına bilgi sağlamaya devam ederken, ABD tarafından 'terörist ülkeler' arasında gösterilen Suriye'den de önemli istihbarat desteği alındığı iddia ediliyor. Saldırının Afganistan dışındaki Irak, Libya gibi ABD hedefi olan ülkelere yayılıp yayılmayacağı da bu safhada netleşecek.Saldırının ilk adımından sonra Taliban karşıtı propagandaya ağırlık vermeyi planlayan ABD, bir yandan da Taliban'a karşı desteklediği Kuzey İttifakı'nın eline yeni kozlar vermeyi amaçlıyor. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA)'nın Afganistan'da Taliban'a karşı savaşan güçlere yapmayı planladığı gizli yardım, bu güçlere silah, para, eğitim ve haberleşme teçhizatı sağlanmasını içeriyor. İstihbarat uzmanları, ABD yönetimi Taliban muhaliflerine yardım sinyalini verse bile, yardımın gizlice yapılmasının nedeninin her iki tarafa da ileride "makul biçimde inkâr edebilme" imkânı sağlaması olduğunu belirtiyorlar. Rusya ve İran'dan silah desteği alan Kuzey İttifakı'nın askeri gücünün Taliban karşısında yetersiz olduğu biliniyor.

Kara saldırısı seçeneğiAfganistan'da vurulacak ilk hedefler arasında ise Taliban'ın elindeki eski Sovyet tankları, zırhlı araçlar bulunuyor. Taliban yönetiminin elinde 130 roket rampası, 20 adet karadan karaya füze, Stinger ve SAM füzeleri bulunuyor. Taliban ordusunun hava gücü ise 19 Sovyet Mig tipi savaş uçağından ve helikopterlerden oluşuyor.Kara operasyonu konusunda ABD'nin çeşitli rotalar üzerinde durduğu belirtilirken en büyük desteğin Pakistan'ın darbeci generali Pervez Müşerref'ten gelmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Orta Asya'da sarsılan dengeler

SONRAKİ HABER

50 bin Pakistanlı savaşı protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa