01 Ekim 2001 21:00

Kanser olmak istemiyoruz!

Sarıyer Kazım Karabekir mahallesi sakinleri mahallelerine baz istasyonu kurulmasına izin vermiyor.

Paylaş
Kanser olmak istemiyoruz!Savaş VelioğluSarıyer Kazım Karabekir Mahallesi'nde oturan vatandaşlar, mahallelerine baz istasyonu kurulmasına izin vermiyor. Cep telefonu şirketlerinin gizlice kurdukları baz istasyonlarının kaldırılması için çalışma yürüten mahalleliler, "Sağlığımızı tehdit eden hiçbir şeyin mahallemize girmesine izin vermeyeceğiz" diyorlar. Yaklaşık 500 kişiyle önceki gün bir eylem yapan mahalle halkı, istasyonların kurulu olduğu binalara giderek baz istasyonlarının kaldırılmasını sağladı.Öğle saatlerinde mahallede toplanmaya başlayan mahaleliler, "Kanser olmak istemiyoruz", sloganı atarak bütün mahalleyi dolaştı. Çatısında baz istasyonu kururulu bir binanın önüne gelen mahalle halkı, bina sahibinden istasyonun kaldırılmasını istedi.

Tüfekli tehditGSM istasyonunu kuran şirketin yetkililerinin mahalleye gelmemesi üzerine kendilerinin istasyonu kaldıracaklarını söyleyen mahalleli, bina sahibinin kendilerine pompalı tüfekle karşılık vermek istemesi üzerine daha çok öfkelendi. Binanın önünde yaklaşık bir saat bekleyen vatandaşlar, baz istasyonunu kuran şirketin gelmemesi üzerine istasyonu söktüler. Mahalledeki tüm baz istasyonları kaldırılıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirten mahalle sakinleri, "En doğal hakkımız olan yaşama hakkımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Yaşamımızın bütün alanlarında engellerle karşılaşıyoruz. Baz istasyonları bizlerin sağlığını tehtid ediyor. Bu istasyonlar kaldırılıncaya kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuşuyor.

Muhtar tehdit edildiMahalle muhtarı Hasan Özmen, canlıların sağlığına zarar verdiği için baz istasyonu kurulmasını istemediklerini belirterek, "Baz istasyonunun kurulu olduğu binanın sahibi şirketle anlaşıp, parasını aldıktan sonra istasyonun kurulmasına izin vermiş. Biz mahalle olarak baz istasyonlarına karşı çıktığımızda şirket yetkilileri beni tehdit ettiler" dedi. Tehdit üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirten Özmen, her zaman halkın yanında olacağını söyledi. Mahalle sakinlerinden Hikmet Şahin de, sağlığı tehdit eden bu istasyonları mahalleden kaldıracaklarını belirterek, "Şirket gelip istasyorlarını mahalleden kaldırmazsa kendi imkanlarımızla sökeceğiz" diye konuştu.Cengiz Erdoğan ise, iki aydır mahalleye baz istasyonu kurmaya çalışıldığını belirterek, "Bizler de bütün mahalle halkı olarak toplantılar yaptık ve bu baz istasyonlarının kaldırılması için çalışmalarımıza başladık. Bu mahalle bizlerin yaşam alanı, yaşam alanımızda kanserojen madde yayan istasyonların kurulmasını istemiyoruz. Yaşamımızda bütün haklarımızı elimizden aldılar, şimdide evimizde rahatça yaşamamıza izin vermiyorlar. En doğal hakkımız olan yaşama hakkımıza sahip çıkıyoruz. Bu tür uygulamaların devam edeceğini biliyoruz. Bizler de sonuna kadar yaşama hakkımıza sahip çıkacağız" dedi. Baz istasyonlarının kurulmasına ilişkin devlet yetkililerinin hiçbir açıklama yapmadığını da söyleyen Erdoğan, her şirketin kendi kafasına göre istasyonlarını kurduğunu sözlerine ekledi.

Sonuna kadar...58 yaşındaki Hatice Durak da, "Çocuklarımın, torunlarımın ve komşularımın kanser olmasına karşı çıktığım için bu eyleme katıldım" diyerek, insan sağlığını düşünmeyen şirketlerin, insanları parayla kandırıp evlerinin üzerine istasyon kurduğunu söyledi. İnsanların yaşamak istedikleri için baz istasyonuna karşı çıktığını anlatan Durak, "İstasyonları kurdurmamak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Şirket yetkilileri mahalleliyi 'kurmaktan vazgeçtik' diye kandırıyor, yine de kuruyorlar. Onlar kurarsa bizlerde yıkarız" diye konuştu.Mahalle sakinlerinden Halit Narman da, baz istasyonunu oturduğu evin arkasına kurmak istediklerini, ev yapacaklarını söyleyip baz istasyonu kurduklarını belirterek, kurulan yeri yıktıklarını anlattı. Bunun nedenle şirketin adamlarının tehditlerine maruz kaldığını söyleyen Narman, şöyle devam etti: "Beni tehtit etden insanlara, halkın istemediği bir şeyi mahallemize kuramayacaklarını söyledim. Daha sonra benim hakkımda suç duyurusunda bulunmuşlar. Beni karakola çağırdılar, karakolda şirket yetkilileriyle birlikte bana oyun oynamaya çalıştılar. Baz istasyonunurn kurulmasına karşı olmadığıma dair bir kağıt imzalatmaya çalıştılar ben imzalamadım. Şirket yetkililerine, siz iki kişisiniz ben 10 bin kişiyim dedim. Sana imzalatmak istedikleri kağıdı suratlarına fırlatıp karakoldan çıktım. Bütün mahalle halkı olarak baz istasyonlarını kudurtmamaya kararlıyız".
ÖNCEKİ HABER

İşçilerle 'savaş ve emperyalizm' toplantısı

SONRAKİ HABER

Orta Asya'da sarsılan dengeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...