01 Ekim 2001 21:00

İşçilerle 'savaş ve emperyalizm' toplantısı

Emeğin Partisi Bağcılar İlçe Örgütü, işçilere yönelik olarak, "savaş ve emperyalizm" konulu bir toplantı düzenledi.

Paylaş
İşçilerle 'savaş ve emperyalizm' toplantısıEmeğin Partisi Bağcılar İlçe Örgütü, işçilere yönelik olarak, "savaş ve emperyalizm" konulu bir toplantı düzenledi. Gazetemiz Yazıişleri Müdürü Fatih Polat ile gazetemiz yazarları Sennur Sezer ve Adnan Özyalçıner'in konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya 30 kadar işçi katıldı.Toplantıda ilk sözü alan Fatih Polat, ABD'nin, kendi ülkesinde gerçekleşen saldırıları dünyayı kendi çıkarlarına göre yeniden düzenlemek için kullandığını, Türkiye yönetenlerinin de buna alet olduklarını söyledi. ABD'nin uzun süredir yaşadığı ekonomik durgunluğu, bu bahane ile silah satışı üzerinden aşmayı da planladığını belirten Polat, Lenin'in 85 yıl önce yazdığı ve Evrensel Basım Yayın tarafından yeniden yayımlanan "Emperyalizm" kitabının bugün yaşadığımız ilişkilere ışık tuttuğunu söyledi. Türkiye'yi savaşa sürükleyen hükümetle birlikte, din üstünden politika yapan Saadet Partisi ve AKP gibi partilerin Müslüman halkların emperyalizm tarafından hedefe konulması karşısındaki sessizliklerini de eleştiren Polat, "Çünkü onlar ABD'nin başında durduğu sisteme karşı değiller. Bu konuda tepkisini açıktan gösteren EMEP'in farkı da, emperyalist küreselleşme programlarına karşı onun hedefe koyduğu işçi ve emekçilere dayanmasıdır" dedi.

Türkiye'nin çıkarı yokŞair-Yazar Sennur Sezer ise, olası bir savaştan ABD, İngiltere gibi ülkelerin kazançlı çıkabileceklerini, ama onlara alet olan Türkiye gibi ülkelerin, hem bunun yol açtığı ekonomik yıkımı çok ağır olarak yaşayacaklarını, hem de saldırıya hedef olan ülkelerin ve halkların tepkisini çekeceklerini anlattı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'de ekmeğin bile karneye bağlandığını söyleyen Sezer, ayrıca savaşa zengin çocuklarının değil, hep işçi ve emekçilerin çocuklarının sürüldüğünü belirtti.Böylesi bir savaştan Türkiye'nin hiçbir çıkarı olamayacağına dikkat çeken Sennur Sezer, Nâzım Hikmet'in bir şiirini de okudu.

Savaş yoksulluğu artırırAdnan Özyalçıner ise, böyle bir savaşta yer almanın Türkiye'deki işsizlik, açlık ve yoksulluğu daha da artıracağını belirtti. Babasının 2. Dünya Savaşı öncesinde demir fabrikasında çalıştığını, savaş nedeni ile fabrikanın kapanması üzerine işsiz kaldığını ve çırak olarak dokumacılığa başladığını söyleyen Adnan Özyalçıner, bugün dünya çapında yaşanan kriz nedeni ile işsizliğin büyük boyutlara ulaştığı Türkiye'nin savaşa girmesi durumunda bu ve buna benzer sonuçların artacağını söyledi.Ağırlıklı olarak konfeksiyon atölyeleri ve ilaç fabrikalarında çalışan işçilerin katıldığı toplantıda işçiler ise, hem savaşa karşı alınması gereken tutum üzerine görüşlerini belirttiler ve hem de konuşmacılara olası bir savaşın sonuçları ile ilgili olarak sorular yönelttiler.
ÖNCEKİ HABER

Belediye-İş'in eylemi sürüyor

SONRAKİ HABER

Kanser olmak istemiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...