01 Ekim 2001 21:00

İngilizler savaşı onaylamıyor

İktidardaki İşçi Partisi'nin konferansının başladığı Brighton'da bir araya gelen yaklaşık 10 bin kişi, savaşa izin vermeyeceklerini haykırdı.

Paylaş
İngilizler savaşı onaylamıyorArif BektaşÖnceki gün iktidardaki İşçi Partisi'nin yıllık olağan konferansının başladığı Brighton'da bir araya gelen yaklaşık 10 bin kişi, savaşa izin vermeyeceklerini haykırdı. İşçi Partisi'nin konferansının başladığı saatlerde, salonun önüne gelen kalabalık kitle, Blair'in Bush'a destek vermemesini ve savaşın önlenmesini istediler. Konferans ise, ABD'deki saldırının arkasına gizlenerek yeni saldırıların kararını aldı.

'İzin vermeyeceğiz'Başta Kamu İşçileri Sendikası (UNISON) olmak üzere, Öğretmenler Sendikası (NUT), Ulaşım ve Genel İş Sendikası (TGWU), Yüksek Öğrenim Öğretmenleri Sendikası (NATFHE) ve İmalat, Bilim ve Finans İşçileri Sendikası (MSF)'na bağlı çok sayıda sendika şubesinin de katıldığı yürüyüşte, Blair hükümetine ve savaşa karşı sloganlar atıldı. Yürüyüşün başlamasıyla birlikte geniş güvenlik önlemleri alan polisin yarattığı provokasyon sonucu, bir süre gerginlik yaşandı. İki kişi gözaltına alınırken, "globalizm karşıtları"nın da yürüyüşte olmasından dolayı beklenen çatışmalar yaşanmadı. Sık sık "Bush, Blair, CIA bugün kaç çocuk öldürdünüz!" sloganları atan kitle, Bush ve ittifakının yapmak istediği savaşa izin vermeyeceklerini belirtti. Aylar öncesinden, globalizme karşı hazırlanan yürüyüş, ABD'nin savaş hazırlığına girmesi ve İngiltere'nin de bu politikayı desteklemesi üzerine, savaşa karşı bir eyleme dönüştürüldü. Yürüyüşe sendika şubelerinin yanı sıra, çeşitli siyasi partiler, kitle örgütleri ve insan hakları grupları katıldı. Yürüyüş sonunda yapılan konuşmalarda, hükümete önemli bir mesaj verildiği ve savaşın çıkması durumunda hükümetin kitleleri karşısında bulacağı vurgulandı. Bütün ülkeden, sabah saatlerinden itibaren Brighton'a akın eden binlerce kişiye karşı geniş güvenlik önlemleri de alındı. Yıllardan sonra ilk kez bir kitle gösterisine makineli silahlarla gelen İngiliz polisi, sert tutumu ile dikkat çekti. Eylem boyunca 2000'e yakın polisin görevlendirildiği belirtildi. Köpekli, atlı ve silahlı olan polis gruplarının yanı sıra, "terör" bahanesiyle görevlendirilen gizli servis polisleri de yürüyüşte hazır bulundu.

Yeni saldırılar kapıdaABD'deki saldırının ardından, "terör tehlikesi" kisvesi altına bürünerek yeni saldırıları planlayan İşçi Partisi, insan hakları yasasında ve antiterör yasasında değişiklikler yapmayı planlıyor. Konferansta konuşan Başbakan Yardımcısı John Prescott, antiterör yasasında değişiklikler yapacaklarını ve silahlı polis gruplarının yaratılması başta olmak üzere, yeni güvenlik önlemleri alacaklarını belirtti. Prescott, iltica yasasında da değişiklikler yapılacağını açıklayarak, ilticası reddedilen kişilerin itiraz haklarının elinden alınabileceğini savundu. Hükümetin yanı sıra, muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin de sıcak baktığı yeni düzenlemelerle, toplumun daha fazla baskı altına alınması ve güvenlik görevlilerine geniş yetkiler verilmesi amaçlanıyor. Buna göre, iç istihbarat örgütü MI5, bundan sonra "terör tehlikesi" gerekçesiyle, istediği kişiyi sorgu altına alabilecek ve dinlenilen telefon görüşmelerini mahkemelerde delil olarak kullanabilecek. Konferans öncesi, geçtiğimiz cumartesi günü de Londra'da binden fazla kişinin katıldığı alternatif bir konferans düzenlenmişti. Alternatif konferansa katılan konuşmacılar, savaşa karşı kitlesel tepkilerin örgütlenmesi gerektiğini söylemişlerdi. Savaşa karşı tepkiler, 13 Ekim'de Londra'da düzenlenecek büyük bir yürüyüşle dile getirilecek.
ÖNCEKİ HABER

Hayvancılık komada

SONRAKİ HABER

Öğrenciler okullarına sahip çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...