01 Ekim 2001 21:00

Afganistan'da darbe hazırlığı iddiası

Pakistan cuntasının Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'i devirerek, yerine daha ılımlı bir isim getirmeyi planladığı ileri sürüldü.

Paylaş
Afganistan'da darbe hazırlığı iddiasıABD baskısına boyun eğen Pakistan cuntasının, Afganistan'da bir darbe planladığı öne sürüldü. Guardian gazetesinin İranlı üst düzey kaynaklara dayandırdığı haberine göre, söz konusu darbe ile Taliban lideri Molla Muhammed Ömer devrilecek ve yerine "daha ılımlı" güçler geçecek. Darbeyle kurulacak yeni iktidar, Kuzey İttifakı ile görüşmelere başlayacak ve ardından "geniş tabanlı" bir koalisyon hükümeti oluşturulacak.

6+2 grubuİddiayı ortaya atan İran, Afganistan krizinde kilit bir rolde bulunuyor. İran hükümeti, BM gözetiminde süren "altı artı iki" görüşmelerinde yer alıyor. Bu grup içinde Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Çin, Rusya ve ABD de yer alıyor. Dört yıldır süren temaslar, bugüne dek herhangi bir sonuç vermedi. Bir tür "temas grubu" olan bu grup içinde Pakistan ve ABD, bugüne dek Taliban'a destek veriyorlardı. Kuzey İttifakı ise, en büyük silah tedarikçileri olan İran ve Rusya'nın gözetiminde idi.

İlişkilere ABD onayıİran dini lideri Ali Hamaney'e yakın bir kaynak, önceki gün yaptığı açıklamada, "Bugünkü farklılık, ABD'nin görüşmeleri ciddiye alması ve Pakistan'ın tutum değiştirmesi" diye konuştu. Kaynak, "Pakistan artık Taliban'ın yönetimin yüzde 90'ını elinde tutmasını istemiyor. Taliban'dan desteğini çekiyor ve ılımlıları öne çıkarmak için darbe planlıyor" dedi.Kaynağa göre, şu anda Taliban ile diplomatik ilişkileri sürdüren tek ülke olan Pakistan, bu ilişkiyi kesmeyecek. İlginç olan, ABD yönetiminin de bu tutuma onay vermesi. Aynı kaynak, Taliban yönetiminin, bugüne dek kanlı-bıçaklı düşman olduğu İran'dan yardım talep ettiğini de bildirdi. Buna göre, panik içindeki Taliban yönetimi, İran'dan "dost bir İslam devletinin ABD tarafından yenilgiye uğratılmasına izin vermemesini" talep etti. Ancak İran, bu isteği derhal reddetti.
ÖNCEKİ HABER

Kral ABD saldırısını bekliyor

SONRAKİ HABER

Hayvancılık komada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...