01 Ekim 2001 21:00

Kirli savaş yöntemleri

ABD Başkanı Bush, Taliban karşıtlarına verilecek desteğin ele alındığı programı onayladı. Rüşvete özel vurgu yapan programda "diğer savaş yöntemleri" ifadesi de yer alıyor.

Paylaş
Kirli savaş yöntemleriAmerikan yönetimi, Afganistan'daki Taliban rejimine karşı "örtülü" istikrarsızlaştırma operasyonlarını başlatma hazırlığında. Bu operasyonların merkezinde ise, Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı ve diğer grupların desteklenmesi bulunuyor. ABD Başkanı George W. Bush, Taliban muhalifi grupları "güçlendirmeye" yönelik gizli bir programı onayladı. Bush, olası bir Amerikan saldırısına yönelik tepkileri yumuşatmak amacıyla da, Afgan mültecilere 100 milyon dolarlık "yardım" yapılması kararına imza attı.

Rüşvet metoduTaliban karşıtı gruplara yönelik "örtülü destek" planı, Kuzey İttifakı'nın yanı sıra, ülkenin güneyindeki Peştun kabilelerinin "satın alınmasını" da içeriyor. Amerikalı yetkililer, desteğin miktarını açıklamadılar. Ancak verilecek parayla muhalif grupların rahatlıkla silah, yeni askerler alabileceği, ayrıca Taliban komutanlarına rüşvet verip rejimi zayıflatmak için "diğer yöntemleri" devreye sokabilecekleri ifade edildi. Bu açıklamalar, ABD'nin "terörle mücadelesi"nin giderek 1980'lerde Latin Amerika'da uygulanan türden bir kirli savaşa dönüştüğünü gösteriyor. Daha önceki resmi açıklamalara göre, muhaliflere biçilen rol, ABD saldırısında istihbarat sağlamak ve hava operasyonlarına "kara desteği" vermekti. New York Times gazetesine konuşan bir Pentagon yetkilisi, ABD'nin, "Taliban ile gevşek bağlara sahip olan veya onlardan ayrılan" gruplarla temasa geçtiğini, bu grupların, "Taliban'ın günlerinin sayılı olduğuna inanmaları durumunda" taraf değiştireceklerini bildirdi. Yetkili, Bush'un, özel olarak "örtülü savaş"a yetki veren bir belge imzalayıp imzalamadığı konusunda bir açıklama yapmadı.

Kraldan memnunlarAmerikan yönetiminin, Taliban'a karşı savaşan grupları daha yoğun olarak kullanma kararı, devrik kral Zahir Şah'ın tam işbirliği sözü vermesinden sonra alındı. Zahir Şah, Roma'da Kuzey İttifakı liderleri ve güneyli bazı komutanlarla görüşerek, "ABD çıkarları etrafında geniş bir birlik" kurulmasını önermişti. Zahir Şah ile görüşen Afgan liderler arasında, eski mücahit komutanı Abdülhak da bulunuyor. Devrik kral, Afgan liderlerini en kısa sürede bir araya getirmeyi planlıyor. Taliban karşıtı gruplar ise, ABD'nin "bir an önce Afganistan'ı vurmasını" ve Taliban devrilmeden durmamasını talep ettiler. Kendi ülkelerinin bombalanmasını talep eden bu liderler arasında, Kuzey İttifakı'nın "dışişleri bakanı" Abdullah Abdullah da bulunuyor. Tacikistan'da İngilizce bir basın açıklaması yapan Abdullah, "Bence uluslararası ittifakın tepkisi çok yakında görülecek. Biz de işbirliği sunacağımızı belirttik" dedi.

'Bombardıman yok'Diğer yandan, dün yayınlanan Newsweek dergisi, Washington'un, Afganistan'ı havadan bombalamaktan vazgeçtiğini öne sürdü. Dergiye göre Amerikan yönetimi, "geçerli hedef sayısının azlığı" nedeniyle, saldırıyı karadan özel kuvvetlerle gerçekleştirecek.Derginin haberine göre Bush yönetimi, Afganistan'ın "Kosova'dan bile daha az iyi hedefe sahip olduğu" kararını aldı. Newsweek, "Terörist kampları boşaltılmış durumda. Birkaç televizyon, radar istasyonu, milis karargâhı ve petrol deposu dışında tek iyi askeri hedef, pikapların üzerine monte edilmiş makineli tüfek ve roket fırlatıcılarla Taliban süvarileri. Bunları vurmak da oldukça güç" diye yazdı.

Özel kuvvetlerNewsweek'e konuşan kaynaklara göre ABD ordusu, "saldırgan" bir biçimde özel kuvvetler konuşlandırma kararı aldı. Ülke içine girecek olan bu birlikler arasında Yeşil Bereliler ve Delta Kuvvetleri gibi kontra birimler de bulunuyor. Aynı kaynaklar, ABD ve İngiliz özel kuvvetlerinin, bir süredir Afganistan içinde istihbarat topladığını da doğruladı.Adı belirtilmeyen kaynaklar, bir de tehdit savurarak, özel timlerin "teröristleri aramak" üzere Sudan veya Lübnan'a da girebileceğini söylediler.Ancak bütün bu açıklamaların gerçekleri ne kadar yansıttığı bilinmiyor. ABD yönetimi, operasyonla ilgili tüm ayrıntıların basından gizleneceğini ilan etmişti. Hükümet yetkilileri bununla da kalmayarak, operasyon bilgilerini "korumak" amacıyla, basına yalan haber yayabileceklerini açıkça ifade etmişlerdi.
ÖNCEKİ HABER

Kütüphaneciler isyanda

SONRAKİ HABER

Kral ABD saldırısını bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...