30 Eylül 2001 21:00

Sarıyer Belediyesi'nde işçiye baskı

Sarıyer'in ANAP'lı Belediye Başkanı Sedat Özsoy ve diğer yöneticiler Hizmet-İş Sendikası'ndan istifa edip Genel-İş Sendikası'na geçmek isteyen işçilere baskı yapıyor.

Paylaş
Sarıyer Belediyesi'nde işçiye baskıMuzaffer ÖzkurtSarıyer'in ANAP'lı Belediye Başkanı Sedat Özsoy ve diğer yöneticiler Hizmet-İş Sendikası'ndan istifa edip Genel-İş Sendikası'na geçmek isteyen işçilere baskı yapıyor. Geçen yıl da Genel-İş'e üye olmak için gerekli çoğunluğu sağladıklarını söyleyen işçiler işten atma tehdidi ile istifa ettirildiklerini ifade ettiler. Belediyede 314 işçi çalışıyor. İşten atılma korkusu yaşadıkları için isimlerini vermek istemeyen işçiler, belediye de yetkili olan Hizmet-İş Sendikası'nın kendi sorunlarıyla ilgilenmediğini söylediler. İşçiler, "5 yıl içinde şube başkanın sadece iki kere gördük" dediler.

Mesailer ödenmiyorBelediyede pek çok sorunla başbaşa kaldıklarını ifade eden işçiler, toplusözleşmeye göre birlikte ödenmesi gereken fazla mesai ve ücretlerinin ayrı ayrı ödendiğini anlattılar. "Mesailerin verilmesi bazen 7-8 ay sonraya erteleniyor. İçerideki paralarımızı almak için araya tanıdık sokmamız gerekiyor. Üstelik parasını almaya gidene de 'Hangi partiye oy verdin? Nerelisin? Hangi sendikaya üyesin' sorularını soruyorlar" ifadeleriyle içinde bulundukları sorunlara dikkat çeken işçiler, ikramiyelerinin de sürekli olarak birer ay erteleme ile verildiğini dile getirdiler. Her sözleşmede ücretlerinin eridiğini belirten işçiler, kendileri ile aynı işi yapan diğer belediye işçilerinden 120 milyon lira daha az ücret aldıklarını söylediler. Sendika temsilciliklerinin kapatıldığını dile getiren işçiler, işyeri temsilcisini Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Kal tarafından seçildiğini iddia ettiler. Belediye yöneticilerinin bazen dışarıdan işçi getirip yevmiyeyle çalıştırdığını anlatan işçiler "Bu işçilere para dışarıdan veriliyor. Sigortasız kaçak çalıştırılıyorlar" diye konuştular.

İşçiye tehditTüm sorunların biriktiğini söyleyen işçiler, sendikanın bu sorunlarla ilgilenmemesi ve çözüm bulmaması nedeniyle sendika değiştirmeye karar verdiklerini ve Genel-İş'e üye olan işçilerin çoğunluğu sağladığını belirttiler. Geçtiğimiz yıl da aynı girişimde bulunduklarını anlatan işçiler, baskılar yüzünden Genel-İş'ten istifa etmek zorunda kaldıklarını dile getirdiler. Bu yılda aynı baskılara maruz kaldıklarını söyleyen işçiler, özellikle Belediye Daire Başkanı Songül Turan ile Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Kal'ın baskı yapanların başını çektiğini belirttiler.İşçiler, Songül Turan'ın kendi bölümüne bağlı işçileri tek tek arayarak "Genel-İş'e üye oldun mu?" diye sorduğunu, cevabın "Evet" olması halinde ise "Seni işten atarım. Başka bölüme gönderirim. Mesaini vermem" gibi tehditlerde bulunduğunu kaydettiler.

'Ben işverenim'Konuyla ilgili olarak görüşünü almak istediğimiz Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Kal bize şunları söyledi: "Kim ne dedi? Ben işverenim kardeşim. Kimsenin keyfine uyacak değilim. Beni işverenim. Herkesini istediğini yapacak değiliz." Belediye Başkan Yardımcısı Kal, diğer konulara ilişkin sorduğumuz sorulara ise yanıt vermedi.
ÖNCEKİ HABER

Sömürüde de üst sıralarda

SONRAKİ HABER

Kütüphaneciler isyanda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...