30 Eylül 2001 21:00

İETT işçisini ölüme itiyor

İETT işçileri kabus dolu günler yaşıyor. İETT yönetimi tarafından sendika değiştirme, sürgün, hakaret, düşük ücret ve işten atma gibi yaptırımlarla karşılaşan işçilerden 11'i kalp krizi geçirerek öldü.

Paylaş
İETT işçisini ölüme itiyorŞahin Bayarİstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İETT işçileri için kabus dolu günler, kapatılan Refah Partisi'nin 1994 seçimlerinde yönetime gelmesiyle başladı. İşin verdiği stres yetmiyormuş gibi işçiler bu tarihten itibaren, bir de sendika değiştirme, sürgün, hakaret, düşük ücret ve işten atma gibi yaptırımlarla karşılaştılar. Özellikle 1997 yılından itibaren, zaten Belediye-İş Sendikası İETT Taşıt Şubesi'nde örgütlü olan işçilerin, belediye yönetimi tarafından zorla Hizmet-İş Sendikası'na geçirilmeye çalışılması kötü günlerin de başlangıcı oldu. İki sendika arasında başlayan yetki savaşı halen sürdüğü için işçiler, belediye ve İETT yönetiminin saldırıları ile başbaşa kaldı. Belediye-İş İETT Taşıt Şubesi Mali Sekreteri Sadettin Yıldırım, İETT işçilerini intihar ve ölüme sürükleyen nedenleri, Hizmet-İş Sendikası'nın belediye yönetimi tarafından işyerine zorla sokulmaya çalışılmasına bağlıyor. Dört yıllık sendikasızlık dönem sonunda, İETT işçisinin ücretinin diğer belediye işçilerinin ücretinin yarısına kadar düştüğünü söyleyen Yıldırım, 1998'den itibaren sosyal hakların hiç verilmediğini ve son dönemlerde ise ücretlerin taksit taksit verilmeye başlandığını anlattı.

İntihar ve ölümİşçiler arasında ayrım yapan İETT yönetimi, bilinçli bir şekilde huzursuzluk yaratarak işçileri yıldırmaya çalışıyor. Yönetimin baskısı ve ekonomik durumun kötü olması nedeniyle bazı işçiler intihara teşebbüs ederken, bazı işçiler tedavi görmeye başladı. Konuyla ilgili bir araştırma yaptıklarını belirten Yıldırım, "Evine ve ücretine haciz konulan işçi sayısı 1100 geçti. Bakırköy'de, Erenköy'de Ruh Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören 200'ün üzerinde arkadaşımız var. Son zamanlarda birkaç arkadaşımız intihar etti. İntihar ederek ölen arkadaşlarımız oldu. Bunun birinci nedeni ekonomik durumlarının iyi olmaması ikinci nedeni ise işyerindeki huzursuzluk" dedi.

Tazminat verilmiyorÖzellikle Belediye-İş İETT Taşıt Şubesi'ne üye işçilere emeklilik dayatan belediye yönetimi, "verimsiz" gerekçesiyle 50 işçinin işine son verdi. Emekli olan işçilerin kıdem tazminatını ise kaza yaptıkları ve araçlara hasar verdikleri gerekçesiyle gasp eden İETT yönetimi, bazı işçilere de 5 ile 7 milyar lira arasında borçlu olduklarına dair tebligat gönderiyor. İETT müdürü ve belediye başkanının işçilerin sorunlarını görmezden geldiğine dikkat çeken Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "İETT'yi gözden çıkarmışlar. Özellikle son iki üç aydır son derece keyfi ve laçka bir yönetim anlayışı sergileniyor. İşçinin sorunuyla ilgilenilmiyor, halka iyi hizmet verilmiyor. Bundan anlıyoruz gözden çıkardıklarını."Belediye yönetiminin 1994 yılından bu yana bilete yüzde 1600 zam yaptığına dikkat çeken Yıldırım, "İETT tarihinde hiçbir zaman bu dönem kadar zam yapılmadı. Bu dönem kadar da işçisini ezen, horlayan, ekonomik olarak gerileten bir yönetim olmamıştı" diye konuştu.

Hizmet-İş sahtecilik yaptıİETT işçileri bu sorunlarla boğuşurken, Hizmet-İş Sendikası ile Belediye-İş İETT Taşıt Şubesi arasındaki yetki davası da sürüyor. Eyüp Ağır Ceza'da görülen sahte üyeliklerle ilgili davada mahkeme Hizmet-İş'in sahte üye yaptığına karar verdi. Sahte üyeliklerle ilgili ikinci davaya da 24 Ekim'de Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek.
ÖNCEKİ HABER

Çiftçi tarlasını satıyor

SONRAKİ HABER

Sömürüde de üst sıralarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...