30 Eylül 2001 21:00

'Emperyalizmi ezmek mümkündür'

Emeğin Partisi (EMEP) Antalya İl Örgütü, Antalya Turizm Uygulama Oteli'nde "Emperyalizm ve Yeni Dünya Düzeni" başlıklı bir panel düzenledi.

Paylaş
'Emperyalizmi ezmek mümkündür'Emeğin Partisi (EMEP) Antalya İl Örgütü, Antalya Turizm Uygulama Oteli'nde "Emperyalizm ve Yeni Dünya Düzeni" başlıklı bir panel düzenledi. Gazetemiz yazarı Aydın Çubukçu'nun konuşmacı olarak katıldığı paneli yaklaşık 200 kişi izledi.Konuşmasına "ekonominin askerileşmesi" terimini açıklayarak başlayan Aydın Çubukçu, dünya ekonomisinin büyük bir durgunluk yaşadığını, aşırı sermaye yoğunlaşması olduğunu, böyle bir dönemde Bush'un ABD Başkanlığına getirildiğini ve gelir gelmez de saldıracak yer aramaya başladığını belirtti. "Amerika'nın acil masrafa ihtiyacı vardı. Bu harcama ise silaha yapılmalıydı çünkü sağlık, eğitim, sosyal yatırımlar, kâr getirmeyen yatırımlardır" diyen Çubukçu, ABD'nin önceki silahsızlanma anlaşmalarını bir kenara bırakarak bir "haydut devletler" senaryosu oluşturduğunu anlattı. Irak, İran, Suriye ve Libya'dan oluşan bu devletlerin, nükleer silahlara sahip olduğu gerekçesiyle ABD'nin onlara karşı bir sözde "ulusal savunma sistemi" geliştirdiğini anlattı. "Önce yalnızca 'haydut' devletlerden söz edilirken birden 'kaygı uyandıran devletler' terimi kullanılmaya başlandı ve çerçeve genişletilerek Rusya, Çin gibi ülkeler eklendi. Fransa bile bu listeye girebiliyordu. Böyle olunca Amerika'nın nereye saldıracağı belirsizleşiyor ve dünyayı ikna edecek ortak bir bahane aranıyordu" diye konuşan Çubukçu, 11 Eylül'deki saldırıların tam da ABD'nin buna benzer bir bahane aradığı bir döneme denk gelmesi nedeniyle, bazı yorumcuların saldırıda bizzat ABD'nin parmağı olabileceğinin altını çizdiklerini ifade etti. Çubukçu, "Aslında bu hiç de önemli değil. Çünkü emperyalizm, bünyesinde savaş üreten bir bataklıktır. Ama ABD özellikle tartışmayı 'Ladin yaptı, yapmadı' diyerek bizim asıl gerçeği görmemizi medya yoluyla engellemeye çalışıyor" şeklinde konuştu. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra artık savaşların sona ereceğini, sınıflar mücadelesinin kalkacağını ve farklı kutupların yok olacağını ileri sürenlerin, bugün fena halde yanıldıklarının ortaya çıktığının altını çizen Çubukçu, emperyalist ülkelerin sermaye ihracı yoluyla geri kalmış ülkeleri sömürmeye devam ettiğini dile getirdi. Bugünkü dünyada, emperyalist ülkelerin kendi arasındaki mücadelelerin, geri kalmış ülkeler üzerinde siyasi hegemonya ve "kontrol mekanizması" kurma üzerinden biçimlendiğini anlattı.

Nuh'un gemisiÇubukçu, sermayenin insan emeği ve toprağın en ucuz olduğu, yağmaya en çok izin verilen ülkelerde yoğunlaştığının vurgulayarak, bunun da emperyalistler arası rekabeti getirdiğini belirtti. "Terörist" olarak nitelenen ülkelerin de, büyük doğal kaynaklara veya bunların geçiş yollarına sahip ülkeler olduğunu anımsatan Çubukçu, söz konusu ülkelerin "haydut devletler" ilan edilmesinin tek sebebinin, bu kaynakları Amerika'yla paylaşmak istememeleri olduğunu söyledi. Konuşmasının sonunda, "Emperyalizmi ezmek mümkündür, bu aynı zamanda halklar için bir fırsat da olabilir" diyen Çubukçu, dinleyicilerden gelen bir soru üzerine, şu anda Türkiye'de şartsız koşulsuz "Savaşa hayır" diyen tek partinin EMEP olduğunu söyleyerek, "EMEP Nuh'un gemisidir. Zamanında Nuh'a olduğu gibi EMEP'e de inanmayanlar olacaktır ama tek kurtuluş yolu bu gemidir ve bu gemiye binmeyenler sular altında kalacaktır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

O başka halk başka düşünüyor

SONRAKİ HABER

Çiftçi tarlasını satıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...