30 Eylül 2001 21:00

O başka halk başka düşünüyor

Başbakan Ecevit, televizyon programında, Türkiye'nin muhtemel bir savaştaki rolünün, ABD'nin tavrı netleştikten sonra belli olacağını ilan etti!

Paylaş
O başka halk başka düşünüyorBaşbakan Bülent Ecevit, katıldığı televizyon programında, hükümetin ABD politikalarına bağlanmaktaki kararlılığını bir kez daha sergiledi. Ecevit, ABD'nin Afganistan'a saldırısı durumunda, Türkiye'nin rolünün ne olacağının sorulması üzerine, bu soruya ABD'nin tavrı belli olduktan sonra yanıt verebileceğini söyledi. Meclis'ten bir karar alınması gerektiğini söyleyen Ecevit, hemen ardından, "Fakat önemli olan bizim ne yapacağımız değil, ABD'nin ne yapacağı..." sözlerini sarf etti. Ecevit, CNN Türk'e yaptığı açıklamalarda, en çok ABD'nin Afganistan'a saldırı hazırlıkları hakkında, Türkiye hükümetinin politikalarını anlattı. ABD'nin saldırılarında Türkiye'nin yerinin ne olacağı sorusu üzerine, Türkiye'nin yerinin "çok önemli ve ağırlıklı" olacağı yanıtını veren Ecevit, bir operasyon halinde Türkiye'den askeri üslerin kullanımının dışında neler istenebileceği sorusunu yanıtlarken de, "Kesin bir şey söyleyecek durumda değiliz. Çünkü, ABD yönetimi habersiz yakalandığı gibi bir planlama da bizim hissettiğimiz kadarıyla yapılmış değil. Dolayısıyla bize uçakların iniş ve kalkışına izin vermemizin dışında bir istek gelmiş değil. Biz ABD ile bu konuda kendi olanaklarımız elverdiğince işbirliği yapacağız" diye konuştu. Ecevit, üslerden toplu iniş va kalkışların yapılabilmsi için hazırlıkların sürdüğünü de sözlerine ekledi. ABD ve NATO işbirliğiyle terörizmle mücadele edilmesinin doğal olduğunu savunan Ecevit daha sonra şöyle konuştu: "Fakat onu dışında Meclis açılınca bir karar almamız gerekebilecek. Fakat önemli olan bizim ne yapacağımız değil, ABD'nin ne yapacağı..." dedi. Ecevit, televizyon programında yaptığı açıklamalarda, ABD'den Afganistan'a yapılacak müdahalenin terörist saldırılara misillemeyle sınırla kalmayıp Taleban iktidarını devirmesi talebini de yineledi. NATO kararına rağmen bazı Avrupa ülkelerinin "terörizme karşı kesin tavır alacaklarından kuşkulu" olduğunu söyledi. Ecevit, daha sonra, ABD'nin Afganistan'daki Taleban karşıtı Kuzey İttifakı'nı desteklenmesi gerektiğini de öne sürerek Ladin gitse bile, bu operasyonun sürmesini diledi. Ecevit, hükümete yönelik eleştirilere yanıt verirken de, son olaylarda hükümetin hiç pasif kalmadığıyla övünerek, "En zamanında tavır alan ve boş laflarla değil, somut önerilerle tavır alan ülke Türkiye oldu" dedi.

IMF yasalarına devam Son olaylardan sonra Türkiye ve dünya ekonomisinin kötüleşmesinin doğal olduğunu savunan Ecevit, Meclis çalışmalarına da değinerek, IMF'nin isteğiyle gündeme gelen Tütün ve Devlet İhale Yasaları'nın ele alınacağını söyledi.

PM toplantısıÖte yandan, DSP Parti Meclisi (PM) de, Ecevit başkanlığında toplandı. Parti Genel Merkezi'ndeki toplantıda, Ecevit, İzmir Milletvekili Hayri Diri'nin istifasıyla boşalan parti genel sekreterliğine, Manisa Milletvekili Hasan Gülay'ın getirildiğini bildirdi. 15.00'te başlayan ve yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Ecevit, PM üyelerinin özellikle çiftçilerin ve köylülerin sorunları üzerinde durduklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Sayıların peşi sıra...

SONRAKİ HABER

'Emperyalizmi ezmek mümkündür'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...