30 Eylül 2001 21:00

Savaş histerisi zirvede

Amerika'ya yapılan saldırılar arasında emperyalist propaganda odakları ve basın çevrelerindeki savaş kışkırtıcılığı "artık başlasın histerisi"ne dönüştü.

Paylaş
Savaş histerisi zirvedeNew York ve Washington'a yapılan saldırıdan bu yana geçen 19 günde, her gün; "Daha ne duruyoruz?", "Geri sayım başladı", "Deniz ve hava kuvvetleri hazır", "SAS komandoları harekâtta", "Papa bölgeden gitsin, tamam!", "Kandil günü olmaz, Cuma mübarek gün, ama cumartesinden itibaren her şey olabilir!" derken sermayenin politik çevrelerinin, basınının, propaganda odaklarının sinirleri aşırı gerilmiş durumda. Giderek yükselen "savaş isteği", artık bir histeriye dönüşmüş bulunuyor. Özellikle de son birkaç gündür; artık "saatleri beklemeye" indirgenmiştir.İlk bakışta, basında "haber kaygısı"yla günler sayılıp gelişmeler izleniyor" duygusu uyandırsa da; haberin veriliş tarzına bakıldığında; saldırı için aşırı bir sabırsızlanmanın her an arttığı da gözleniyor. Daha kötüsü bu "sabırsızlık" kendilerine değil de "kamuoyuna" mal ediliyor.Öte yandan ABD-İngiltere başta olmak üzere emperyalist askeri kuvvetlerin ve diplomasinin çok yönlü olarak hazırlıklarını tamamladıkları belirtiliyor. Ancak, savaşı, saldırıları kışkırtmak, kamuoyunu bu yönde hazırlamak, savaş karşıtı tepkileri küçümsemek ve görmezden gelmek basının işi olmamalıdır. Batılı kaynaklar, Afganistan'a yönelik bir saldırının "her an" gerçekleşebileceğini bildirerek, savaş histerisini körüklüyorlar. Savaş çığırtkanlığının son örneği, İngiliz gazetesi Observer'da yer aldı. Observer, Afganistan'a yönelik ABD-İngiltere saldırısının önümüzdeki 24 saat içinde gerçekleştirileceğini yazdı. Gazetenin dünkü haberinde, saldırı planının ABD Başkanı George Bush tarafından onaylandığı ve İngiltere tarafından desteklendiği bildirildi. İddiaya göre saldırıların hedefi "Bin Ladin ve adamlarını yok etmek" ve "Taliban rejiminin hava ve kara kuvvetlerine darbe indirmek" olacak. Böyle bir saldırıda "öngörülen" sivil can kaybı konusunda ise bilgi verilmedi.Observer'ın haberinin doğrulanması durumunda, Afganistan topraklarına yönelik terörist saldırı için geri sayım başlamış olacak. ABD, önce Taliban kuvvetlerine ve başkent Kabil'e yönelik hava saldırıları düzenleyecek.

Bush'un konuşmalarıObserver'ın haberine gösterdiği dayanaklardan biri, Bush'un önceki akşam yaptığı konuşmalar. ABD Başkanı, Camp David'de askeri danışmanlarıyla bir araya geldikten sonra basına yaptığı açıklamada, "Amerika bilinçli ve kararlı hareket edecek ve özgürlük davası kazanacaktır" dedi. Bush, radyodan halka seslenişinde ise, "Bu savaş teröristlerin saklandığı, kaçtığı veya planlama yaptığı her yerde yürütülecektir. Kazanacağımız zaferlerin anlamı herkes için açık olacaktır" şeklinde tehditler savurdu.

Operasyon ayrıntılarıObserver, saldırının "nasıl düzenleneceğini" bile yazdı. Bu iddiaya göre ilk aşamada, Arap Denizi'ndeki ABD ve İngiliz savaş gemilerinden füzeler fırlatılacak. Daha sonra, ABD 82. Hava Tümeni'ne bağlı özel timler, helikopterlerle Afganistan içine taşınacak. 101. Hava Saldırı Tümeni de bu operasyona eşlik edecek. Karadan ise, 10. Dağ Tümeni ülkeye girerek "gerilla savaşı" yürütecek. Bu operasyona ABD askeri polisi, Yeşil Bereliler adlı kontra timleri ve İngiliz özel kuvvetleri katılacak. Söz konusu İngiliz birlikleri arasında G taburu, daha önce Kuzey İrlanda'da katliamlara imza atmış olan 22. SAS Alayı, Dağ Taburu Kraliyet Deniz Komandoları da bulunacak. ABD'nin karadan saldırısına, Kolombiya diktatörlüğü tarafından köylülere yönelik katliamlarda sık sık kullanılan Black Hawk helikopterleri, ağır silahlarla donatılmış MH-47 Chinook helikopterleri ve kara saldırısı için tasarlanmış AC-130 uçakları eşlik edecek. Operasyona ilişkin ayrıntılı bilgilerin, Afganistan içlerinde faaliyetlerine başlayan ABD Özel Kuvvetleri tarafından toplandığı da açıklandı.

Irak çekişmesiPentagon ile Dışişleri Bakanlığı arasındaki uyuşmazlık çözülmediği için, Amerikan terörünün Irak'a yönelip yönelmeyeceği bilinmiyor. Pentagon yetkilileri Irak'ın vurulmasını talep ediyor. Pentagon daha da ileri giderek, Suriye ve Lübnan'ın da "aradan çıkarılması gerektiğini" söylüyor. Ancak Dışişleri Bakanı Colin Powell, bunun "terör karşıtı koalisyonu" zedeleyeceğini söyleyerek ilk hedefin sadece Afganistan olmasını istiyor. Diğer yandan İngiliz resmi kaynakları, komik bir iddiada bulundular. İddiaya göre Taliban yönetimi, "intikam almak" amacıyla, Batı ülkelerine çok miktarda eroin gönderecek ve böylece Batılı devletleri "içten çökertmeye" çalışacak.

Castro uyardıÖte yandan, Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, "ABD savaş gücünü göstermesin, mümkünse failleri tek tek yakalasın, yargılasın" yönündeki uyarısını bir kez daha dile getirdi. Başkent Havana'nın 400 km doğusundaki Ciego de Avila kentinde binlerce kişiye hitaben konuşan Castro, "ABD, masum insanların hayatlarının tehlikeye gireceği savaş operasyonu düzenlemeden, kan akıtmadan failleri yakalarsa tüm Amerikan halkı bunun onurunu kazanacaktır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Hizmetler tehlikede

SONRAKİ HABER

Oy vermedikleri için suları kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...