30 Eylül 2001 21:00

ABD halkı savaşa karşı

ABD'nin büyük kentlerinde savaşa karşı düzenlenen protestolara katılanların sayısı giderek artıyor ve halk, Bush yönetiminin 'adalet' propagandasını sorguluyor. Avrupa ülkeleri ile Brezilya ve Malezya'da da savaş karşıtı gösteriler düzenlendi.

Paylaş
ABD halkı savaşa karşıABD'nin Afganistan'a yönelik operasyon hazırlığı dünyanın birçok kentinde düzenlenen göstğerilerle protesto edildi. Savaş karşıtlığının birçok ülkede yüskeldiği dikkat çekerken, ABD ve İngiltere'deki eylemler, saldıganlık propagandasının bu ülkelerde dahi ikna edici bulunmadığını gösteriyor. ABD'nin başkenti Washington, San Francisco, New York, Chicago ve Houston'da binlerce gösterici, savaş karşıtı eylemler düzenledi. Beyaz Saray'dan birkaç sokak ötede toplanan ve sayıları 10 bini bulan göstericiler, "Savaş yanıt değil'', "Şiddet şiddetle çözülmez", "Emperyalizmi yok edin, Afganistan'ı değil" sloganları attılar. Savaş karşıtları, ABD'deki terörist saldırılara karşılık olarak Afganistan'da askeri operasyon düzenlenmesinin, sadece masum insanları öldüreceğini söylüyorlar. Polisin göstericilere karşı kimi yerlerde gaz bombası kullandığı öğrenildi. Bir gösterici, "ABD'de birileri cinayet işlediğinde, gidip onun ailesinin, toplumunun ya da komşularının peşine düşmüyoruz. Bence burada da yapılması gereken bu" diye konuştu.Savaş karşıtlarının eylemleri, kendilerini "vatansever" olarak tanımlayan ırkçı Amerikalılar tarafından protesto edildi. Washington'da gösterilerin yapıldığı bölgede toplanan bir grup savaş karşıtlarını, "koyu Amerikan karşıtı solcular" olarak niteledi. Bu gruptan bir gösterici, "Hepsine nükleer atalım, o zaman savaş olmayacak'' pankartı taşıdı. ABD'de 11 Eylül'den sonra Amerikan bayrağı satışlarında patlama yaşanıyor. New York'un Manhattan semtinde de 300 savaş karşıtı toplandı. Göstericiler, "Çözüm savaş değil, sorun İslam değil" sloganları atarak yürüdüler. Madison meydanında da bir grup barış ve adalet için yürüdü. Houston'daki eylemde medyanın yanıltıcı rolüne de dikkat çekildi.

Avrupa eylemdeİtalya'nın başkenti Roma'da da önceiki gün yapılan eyleme onbinlerce kişi katıldı. İspanya'nın Barselona kentinde Katalanca "Savaşı Durdurun" anlamına gelen "Aturem la guerra" paltformu tarafından düzenlenen savaş karşıtı gösteriye yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı belirtildi. 70 derneği çatısında toplayan savaş karşıtı platformun sözcüsü Josep Gordillo, 11 Eylül'deki saldırların, Bush'un dediği gibi savaş eylemi olmadığını ve verilecek askeri karşılığın sefaleti artırmaktan başka bir şeye yaramayacağını söyledi. Göstericiler, "Barış için daha fazla kurbana gerek yok'' yazılı bir pankartın arkasında yürüdükten sonra bir bildiri okudular. Gösterinin sonunda okunan, Afganistan Devrimci Kadınlar Derneği tarafından hazırlanan bir bildirinin, kalabalık tarafından coşkun alkışlarla karşılandığı görüldü. Söz konusu bildiride, Afganistan'daki Taliban liderleri ''barbar katiller'' olarak nitelenirken, bir zamanlar bu örgüte ABD'nin mali destek verdiği vurgulandı.

Protesto ve konserYunanistan'ın başkenti Atina'da ise hemen her akşam protesto eylemleri gerçekleştiriliyor. Öncaki akşam da yüzlerce kişi ''terörizm ve savaş barbarlığını'' protesto etmek amacıyla toplandı. Atina'daki gösterinin sol koalisyon partisi SYN'nin girişimiyle düzenlendiği belirtilirken, 11 Eylül'de hayatını kaybeden masumlarla dayanışma içinde olunduğu belirtildi, ancak "medeniyetler savaşı" kınandı. Gösteriyi düzenleyenlerin, savaşın ve terörizmin bir barbarlık olduğunu vurguyan ortak bir metin yayınladıkları ve bu metnin SYN milletvekillerinin yanı sıra iktidardaki PASOK'un 5 milletvekili, küreselleşme karşıtları ve barışçı gruplar tarafından da imzalandığı kaydedildi. Bazı Yunan sanatçılar, başkent Atina'da savaş karşıtı bir konser verdi. Sintağma (Anayasa) Meydanı'nda düzenlenen açık hava konserine, birkaç yüz kişinin katıldığı gözlenirken, sendika üyelerinin ve göçmen organizasyonlarının desteği dikkati çekti. Konser sırasında yapılan konuşmalarda, Afganistan'da yaşanan göç furyasının, insani bir felakete dönüşebileceği uyarısında bulunularak, insan hakları derneklerinden daha hassas davranmaları istendi.Fransa'nın başkenti Paris'teki gösteride, Afganistan'da kadın hakları, barış ve demokrasi çağrısında bulunuldu. Paris'te düzenlenen gösteriye binlerce kişi katılırken, göstericiler ABD'nin olası misillemesinin sivil halka yönelik olmamasını istedi.

Breziyla ve MalezyaBreziyla'nın en büyük kentlerinden Rio De Janeiro'nun en kalabalık meydanlarından birinde yapılan eylemde, dört şeritli bir anayol trafiğe kapatıldı. Bin kişinin katıldığı eyblemde, Brezilya halkının yüzde 80'inni savaşa karşı olduğu ifade edildi ve savaşın adaletle bir ilgilisi olmadığı belirtildi.Eylemde büyük bir gösteri de sergilende. Toplam 800 kişilik bir grup ikiye ayrılarak bir işaret üzerine temsili olarak birbirlerine saldırdı ve herkes yere yatarak ölü taklidi yaptı. Yine önceki gün Malezya'da 100 kişi ABD'yi saldırı planına son vermeye çağırdı. Eylem, Başbakan Mahahir Muhammed'in Afganistan'a yönelik bir ABD saldırısına karşı olduğunu açıklamasının ardından yapıldı. Dünyanın en yüksek binaları olan Petronas ikiz kuleleri önünde yapılan eylemde, John Lennon'ın ünlü "Give Peace a Chance-Barışa Bir Şans Verin" şarkısını söyleyerek büyük ilgi toplayan göstericiler, "Ölüdrmeyeceksin" ve "Vietnam'ı hatırlayın" yazılı pankartlar taşıdılar.
ÖNCEKİ HABER

Charles Dickens'in evi

SONRAKİ HABER

Hizmetler tehlikede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa