29 Eylül 2001 21:00

İşçi oyuna gelmiyor

TEKEL'de geçici işçilerin iş akitlerinin bir ay uzatıldığının belirtilmesine karşın İzmir TEKEL Yenibakım İşletmesi'nin hafta sonu kapatılmak istenmesine, işçiler eylemle cevap verdiler.

Paylaş
İşçi oyuna gelmiyorGeçen hafta boyunca yapılan eylemler sonucunda TEKEL'de geçici ve mevsimlik işçilerin atılması kararının bir ay ertelenmesine rağmen işçilerin eylemleri, işyerini terk etmeme şekliyle sürdü. İşçiler 24 yaprak tütün işletmesinin kapatılmasının durdurulmasını da içeren talepleri kesin olarak yerine getirilmediği için yaptıkları eylemlerde zaman zaman sendikadan bağımsız hareket ettikler. İzmir TEKEL Yenibakım İşletmesi'nde çalışan 240 kadın işçi önceki akşam işyerlerini terk etmeyerek eylem yaptılar. Eyleme aynı işletmede çalışan yaklaşık 200 erkek işçi de katıldı. Hükümetin, geçici işçi statüsündeki 3000 işçinin atılmasını ve işletmelerin kapatılmasını erteleme kararına rağmen cuma akşamı Yenibakım İşletmesi'nin kapacağının söylenmesi üzerine işçiler, iş çıkışında işyerlerini terk etmediler. Sloganlar atan işçilere TEKEL Balatçık İşletmesi'ndeki işçiler servislerle gelerek destek verdiler. İşçiler, "Kapatma kararı bir ay uzatıldı, ama bugün bizim işletmeyi kapatıyorlar. Sendika bize 10 milyon lira vererek İstanbul'a gönderdi ve getirdi. Bizi yollarda sadece 10 dakikalık bir eylem için rezil ettiler. Kararın geri alındığını söylemişlerdi. Şimdi yaşadığımız duruma bakın" diyen işçiler Tek Gıda-İş Sendikası'na ateş püskürdüler. İşyerinde eşi eylemde olan Mehmet Ali Polat, "Buradaki insanlar, bıçak kemiğe dayandığı zaman, bakanı, sendikayı, sendika genel başkanını dinlemezler. İnsanları İstanbul'a götürüp getirmek çözüm değildir" dedi. İşyeri temsilcisi Sevim Ulaş, işverenin aldatmacasıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Balatçık işçilerinin bir bölümü de aileleriyle destek vermek için işletmenin önüne geldiler. İşletmenin kapıları kitlenirken, polis ve güvenlik görevlileri içeriye giriş çıkışları yasakladı. Balatçık İşletmesi'nden destek için gelen TEKEL işçileri, "Biz her zaman arkadaşlarımızın yanındayız. Devlet 200 işçinin çeşitli birimlere dağıtamayacak kadar aciz mi?" dediler.

Pazartesi işbaşı Tek Gıda-İş 2 No'lu Şube Başkanı Mehmet Özmen ise, dışarıdan gelen ve fabrikayı çevreleyen teller arkasından direnişe geçen arkadaşlarına alkışlarla destek veren Balatçık işçilerinin dağılmasını istedi. Balatçık işçileri, arkadaşları eylemde olduğu sürece işletmenin önünü terk etmemek için kararlı olduklarını söylediler. İşçilere konuşma yapan TEKEL Merkez Müdürü Hüseyin Koç, pazartesi günü işbaşı yapacaklarını, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın olaya el koyduğunu ama ne zamana kadar çalışacakları konusunda bilgisi olmadığını söylemesi üzerine, işçiler yazılı belge istediler. Merkez Müdürü Hüseyin Koç, namus sözü vererek eylemin bitirilmesinde ve pazartesi günü işbaşı yapmak için gelinmesinde ısrar etti. Akşam saat 21.00'e kadar süren eylem sonrası işçiler, pazartesi günü işbaşı için geleceklerini, eylemlerinin ise sonuna kadar süreceğini belirterek iş yerinden ayrıldılar.

Trabzon'da 250 işçiTrabzon Tekel İşletme Müdürlüğü'nde ay sonu itibariyle iş hakları askıya alınan 250 işçi de önceki akşam işyerini terk etmeme eylemi yaptılar. Tek-Gıda İş Karadeniz Bölgesi Genel Sekreteri Halil Çakıroğlu, Trabzon Tekel İşletmesi'nde çalışan geçici işçilerin iş akitlerinin feshedilmemesi için yaptıkları eyleme, sendika olarak destek verdiklerini belirtti. Çakıroğlu, eylemin sendikanın kontrolü dışında yapıldığını söyleyerek, "250 kişi iş akitlerinin feshedilmemesi için, işyerlerini terk etmeyerek eylem yapıyor" dedi. Çakıroğlu, işleme atölyelerinden sonra, kontrol atölyelerinin de kapatılacağını, buradaki işçilerin de iş akitlerinin feshedileceğini söyleyerek, "Yıllardır Trabzon ekonomisine kan pompalayan bu işletmeler, Amerika tütün tekelleri tarafından engellenmektedir" diye konuştu.Amasya Taşova'da bulunan Yaprak Tütün İşletmeleri'nde çalışan geçici işçiler de, çalışma sürelerinin kısaltılmasını protesto amacıyla işyerinde eylem yaptı. Taşova Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü'nde çalışan yaklaşık 350 geçici işçi, kasım ayında işten çıkarılacakları yolunda TEKEL yetkililerinin açıklamaları bulunduğunu belirterek, protesto eyleminde bulundular. Saat 17.30'da vardiyaları sona ermesine rağmen işyerini terk etmeyen işçiler, kararın geri alınmasını isteyerek alkışlarla eylemlerini yaklaşık 3.5 saat sürdürdü.
ÖNCEKİ HABER

Emperyalist savaşa hayır!

SONRAKİ HABER

Charles Dickens'in evi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa