29 Eylül 2001 21:00

Yunanistan'da savaşa karşı eylemler

Yunanistanlı işçi ve emekçiler, ABD'nin saldırı planlarına yönelik tepkilerini sokaklarda dile getirmeyi sürdürüyor.

Paylaş
Yunanistan'da savaşa karşı eylemlerSeyit AldoğanYunanistanlı işçi ve emekçiler, ABD'nin saldırı planlarına yönelik tepkilerini sokaklarda dile getirmeyi sürdürüyor. Yunan hükümeti, gösterilere yanıt olarak hak ve özgürlükleri budama, askerin pozisyonunu güçlendirme kararı aldı.ABD'ye karşı başkent Atina ve Volo'da perşembe günü yapılan kitlesel gösterilerden sonra dün de Selanik, Girit, Kavala, Arta, Kozan, Ptalomanta'da eylemler yapıldı. Agrinio, Yannema, Selanik ve Pire şehirlerinde ise önümüzdeki hafta eylemler düzenlenecek. Hanya'da yapılan kitlesel gösterilerde NATO'nun elli yıllık tarihinin, katliamlar, cuntalar ve savaşlarla dolu olduğunu belirten emekçiler; ABD, NATO ve AB karşıtı sloganlar attılar. Eylemde yapılan konuşmalarda, ABD'deki saldırıların ardından, dünyada adeta sıkıyönetim ilan edildiği, bu saldırıları bahane ederek halklara yönelik uzun süreli bir savaş başlatıldığı ve bölge gericiliklerinin bu saldırgan politikaların halkaları durumuna getirildiği vurgulandı.

Hükümete protestoYunanistan hükümetinin NATO'nun savaş politikalarının bir uzantısı olmayı kabul etmesinin hemen ardından, "antiterör paketi"nin konuşulmaya başlandığı ve bu durumun kabul edilemez olduğu dile getirilen eylemlere, Hanya Valisi Yorgo Kaçevanakis de katıldı.Selanik'te yapılan gösteriyi ise sol gruplar örgütledi. Burada yapılan konuşmalarda, halkların bugün daha çok birliğe ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu, emperyalist savaş ve saldırganlık politikalarının ancak mücadeleyle püskürtülebileceği vurgulandı. Kavala kentindeki gösteriye köylü sendikaları, işçi sendikaları ve kitle örgütleri yoğun olarak katıldı.

'Terör zirvesi'Bu arada, Başbakan Kostas Simitis başkanlığında yapılan zirvede, "son gelişmeler ve teröre karşı alınacak önlemler" ele alındı. Yunanistan İstihbarat Teşkilatı başkanının da katıldığı toplantıda, "önlem" adı altında toplumsal hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalar tartışıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Başbakan Simitis, "Teröre karşı verilecek mücadelenin uzun süreli olacağını" belirtti ve ordunun güçlendirilmesi üzerinde durdu. Toplantıda, ordunun iç güvenliği sağlaması yolunda harekete geçirilmesi ile limanların, istasyonların, elektrik idaresinin, sular idaresi ve kamu kuruluşlarının korunması kararı alındı.

Özgürlükler askıdaŞimdiye dek valilikçe verilen pasaportların bundan böyle polis tarafından verlimesi ve diğer ülkelerin istihbarat servisleriyle sürekli ilişki içinde bulunulması da karar altına alındı. Ayrıca, Savunma Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, "NATO'nun yeni konsepti gereği ve ABD'ye yönelki korkunç saldırı sonrası Yunanistan hükümetinin de bir dizi önlemler alması uygun bulunmuştur" denildi. Yunanistan'daki gazeteler, dünkü sayılarında, söz konusu kararların, demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlanması amacı taşıdığını yazdılar.
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da polis saldırısı

SONRAKİ HABER

IMF yine borç bütçesi istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...