29 Eylül 2001 21:00

Felaket senaryosu

Foreign Report dergisi, İsrail savaş uçaklarının, Irak topraklarına saldırmak üzere Türkiye'de konuşlandıklarını öne sürdü.

Paylaş
Felaket senaryosuTürkiye'yi olası bir saldırıda ön cepheye sürebilecek olan "Irak senaryoları"na her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak, merkezi Londra'da bulunan "Foreign Report" dergisi, rahatsız edici bir iddia ortaya attı.Foreign Report, perşembe günü yayınladığı bir haberde, Irak'a karşı hava saldırıları düzenlemek üzere, İsrail savaş uçaklarının Türk topraklarında konuşlandığını yazdı. İsrail askeri kaynaklarına dayandırılan iddiaya göre, söz konusu saldırı emri, Başbakan Ariel Şaron tarafından verilecek.

Emri Şaron verecekDergiye konuşan kaynak, olası bir Amerikan-Türk saldırısında, Irak'ın İsrail topraklarına füzeler atabileceğini, bu nedenle Şaron'un "hava saldırısı emri" verme olasılığı bulunduğunu söyledi. Irak, bundan on yıl önceki Körfez Savaşı sırasında saldırı altındayken, İsrail topraklarına scud füzeleri fırlatmıştı. Füzeler Arap dünyasında sevinç yaratmış, Amerikan saldırısına yataklık eden Suudi Arabistan gibi ülkelerde bile kutlamalar yapılmıştı.Dergiye göre İsrail yönetimi, Körfez Savaşı'nda İsrail'in, Amerikan talebi üzerine füzelere yanıt vermediğini, ama bu kez "ABD'ye danışılmadan misilleme yapılacağını" bildirdi. Askeri konulara ağırlık veren Janes yayın grubuna ait olan dergi, İsrail uçaklarının Türkiye'nin hangi bölgesinde konuşlandığını açıklamadı.Amerikan güdümlü Türk-İsrail ittifakı, iki ülkenin savaş uçaklarının, birbirlerinin topraklarında üslenmesine olanak tanıyor. Bu gerçek, ikili anlaşmaların gizli tutulması nedeniyle, bugüne dek bilinmiyordu.Bu iddianın doğru olması halinde Türkiye, Ortadoğu-Arap dünyası karşısında İsrail ile "baş başa" kalacak.

'Ana üs' tartışmasıÖte yandan, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon)'nın, Bush yönetimi üzerinde, Irak'a yönelik büyük bir hava saldırısı için baskı yaptığı bildirildi. Kaynaklara göre bu baskının merkezi, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile, bazı generaller. Bu grubun, "1991'de yok edilememiş önemli stratejik tesisleri imha etmek için" izin talep ettiği öğrenildi. Wolfowitz liderliğindeki bu klik, Afganistan'a yönelik bir saldırının ardından Bağdat'ın da vurulmasını talep ediyor.Diğer komutanlar ise, Afganistan'a yönelik terörist saldırıda Türkiye topraklarının "ana üs" olarak kullanılabileceğini yineledi. ABD Avrupa Kuvvetler Komutan Yardımcısı General Carlton Fulford, "Bu süreçte, gerçek dostlarımız kendilerini gösterecek. Türkiye'nin de bu gerçek dostlar arasında yerini alacağına inanıyoruz" diye konuştu.

KYB tahrik ediyorABD'nin Irak'a saldırmasını isteyen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Suudi Usame bin Ladin'le bağlantısı olan bir örgütten topraklarına yönelik tehdit aldığını öne sürdü.KYB Temsilcisi Hazım El Yusufi, Kahire'de yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'ta şeriat devleti kurmak isteyen Cund el-İslam (İslam'ın Askerleri) örgütüne üye yaklaşık 300 kişinin, Afgan-Sovyet savaşısırasında savaşan 50 Arap'la birlikte İran sınırında kurdukları üslerden KYB'ye saldırılar düzenlediğini öne sürdü.Kahire'de yaşayan ancak sık sık Kuzey Irak'ı ziyaret eden El Yusufi, İslam'ın Askerleri Örgütü'ne üye kişilerin geçen hafta 37 KYB üyesini öldürdüklerini söyledi. El Yusufi, Bin Ladin'in Afganistan'dan çıkmaya zorlanması durumunda buraya yerleşmeye çalışabileceğini iddia etti.El Yusufi, bölgeye girmeleri durumunda KYB'nin Bin Ladin ve yandaşlarını yakalayacağını ve ABD'ye teslim edeceğini söyledi.

Ekvador'da 7 gözaltı11 Eylül saldırılarıyla Irak arasında bağlantı kurma çabası, sınır tanımıyor. Latin Amerika ülkesi Ekvador'da FBI tarafından başlatılan soruşturmalar kapsamında 7 Iraklının sahte kimlik belgeleriyle ülkenin güneybatısındaki Guayaquil'de yakalandığı bildirildi. Polis kaynakları, ABD'deki saldırıların ardından, ülkede başlatılan soruşturmalar kapsamında 7 Iraklının sahte kimlik belgeleriyle yakalandığını belirttiler, ancak bu kişilerin kimliklerini açıklamadılar. Ecuavisa de Quito televizyonu ise, Iraklıların isimlerinin Muhammed Ayfan Abe, Abdüssettar Hasan, Cabir Y. Sabah, Haşim A. Hüseyin, Vail F. Said, Uday M. Aziz ve Mustafa Ferid Hasan Hamdan olduğunu ileri sürdü. İddiaya göre Iraklılar, ABD'ye giden bir gemide yakalandı.
ÖNCEKİ HABER

Uzaklarda da insanlar ölmesin!

SONRAKİ HABER

TÜSİAD'ın 'pis siyaset'i

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...