28 Eylül 2001 21:00

Uzaklarda da insanlar ölmesin!

Amerika'da sadece ağzını açtığında intikam ve savaştan bahsedenler yok. İrili ufaklı eylemlerin ardından, New York'ta ilk önemli toplantılarını yapan savaş karşıtları, ülke genelinde gelişiyor, kurumsallaşıyor.

Paylaş
Uzaklarda dainsanlar ölmesin!Duncan Campbell - The GuardianNew York'ta 42. cadde, 330 Numara'nın en üst katından, hem Empire State binasının kırmızı, mavi ve beyaz ışıklarla donatılmış tepesi hem de hâlâ tüten Dünya Ticaret Merkezi enkazı görülüyor. Ama bu iki görüntünün yankıları, yerel bir birliğin çağrısıyla çatıdaki konferans salonuna akın eden yüzlerce insanı gözlerden kaçıramıyor. Bu toplantı New Yorkluların bir fotoğrafı: Genç, yaşlı, siyah, beyaz, kahverengi, Porto Ricolu, Hintli, Vietnamlı, Meksikalı, Yahudi, Müslüman, Katolik, dağınık, yakışıklı, traşlı, esprili, kendinden emin, yarısı kadın, yarısı erkek...Bu nemli ve boğucu New York gecesinde, "Ne oluyor?"u tartışıyorlar; hani CNN'in "Amerika'nın yeni savaşı" diye duyurduğu gelişmeleri. Dolandırıcıların mekânı Times Meydanı'na bakan 33 katlı bina, küçük de olsa, tarihteki yerini alıyor. Bu, Amerika'da giderek büyüyen savaş karşıtı hareketin ilk önemli toplantısı. Sarah Lawrence Koleji'nden genç bir kız da, Uluslararası Hizmet İşçileri Sendikası'ndan gelen, meslektaşlarını saldırıda yitirmiş yapılı işçiler de burada. Örgütlü ve örgütsüz solun yanı sıra, arkadaşlarını ya da meslektaşlarını yitiren insanlar bu toplantıda. Tümü, intikam ve cezadan bahseden, şiddet ve ölüm yanlısı konuşmalardan rahatsız ve fazlasıyla üzgün.Burada, örneğin köşe yazarı Zev Chafets'in New York Daily News'ta bir gün önce yayınlanan yazısı değerlendiriliyor: "ABD İran, Irak ve Suriye'yi işgal etmeli, hükümetlerini devirmeli, ordularını dağıtmalı, cephanelerine el koymalı. Eğer yeterli zaman yoksa, eğer bu ülkelerdeki rejimler nükleer ya da kimyasal saldırıda bulunabilme potansiyeli taşıyorsa, bu rejimleri devirmek için ne gerekiyorsa yapılmalı".

Farklı sesler duyulmuyorCBS ile New York Times'ın yaptırdığı bir araştırma, halkın yüzde 75'inin masum insanların canına mal olacak askeri bir misillemenin arkasında olduğunu söylüyor. Afganistan topraklarının "Amerika gölü" olarak gösterildiği haritalar yayınlanıyor, Bin Ladin'in hedef çarpısı içine alındığı tişörtler satılıyor. Bush'a her türlü misilleme yetkisi veren karara, Amerikan Kongresi'nin 535 üyesinden sadece biri, Oakland'dan Demokrat Parlamenter Barbara Lee "hayır" diyor. İngiltere'de de, farklı görüşlerde olanların; saldırının öldürdüğü insanlar için üzülen, fakat benzer bir yanıt verilmesini istemeyenlerin sesi de pek duyulmuyor.Fordham Üniversitesi'nden Prof. Orlando Rodriguez, ilk uçağın çarpmasından sonra DTM kulelerinden kendisini arayıp "İyiyim" diyen oğlunu, ikinci uçağın çarpması sonucu kaybetmiş. "Benim oğlum adına hareket etmeyin. Ben oğlumun adı alet edilerek, insanların öldürülmesinin haklı çıkarılmasını istemiyorum" diyen Prof. Rodriguez, misilleme açıklamaları karşısında dehşete kapıldığını söylüyor.

'Işığı açık bıraktık'Ölümün gayri resmi türbesine dönüşen Birlik Meydanı'nda, ölenlerin fotoğraflarına eklenmiş pek çok mesaj var; gerekli olan şeyin kendine hakim olmak olduğunu söyleyen, barış isteyen... 51. Cadde'deki itfaiye istasyonunun duvarına yansıyan mesajlarda, intikam hırsı değil, düşünceli bir üzüntü kendini hissettiriyor. İtfaiyeciler, ölen meslektaşlarına sadece "Işığı açık bıraktık" diyorlar; misillemenin, intikamın adı bile geçmiyor.Öğleden sonra, pek çok bölgeden insanlar barış için bir araya geldiler. 42. caddede savaş karşıtı koalisyon için bir araya gelen yüzlerce insan, doğru yanıt konusunda farklı fikirlere sahip olsalar da, uzak ülkelerde insanların öldürülmesine karşı olmak konusunda ortaklaşmışlardı. Tıpkı, bir gün işe gidip de asla dönmeyen, hâlâ dumanların yükseldiği enkazın altındakiler gibi...
ÖNCEKİ HABER

Bir Türk Metal klasiği!

SONRAKİ HABER

Felaket senaryosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...