28 Eylül 2001 21:00

Bir Türk Metal klasiği!

Türk Metal İzmir Şubesi, Genel Kurulu'nu bir yıl öne çekerek 4 Kasım 2001'de yapma kararı alırken, seçimleri mevcut yönetimin kazanabilmesi için "gereğini yapmaya" delege seçimlerinden başladılar.

Paylaş
Bir Türk Metal klasiği!Özer AkdemirTürk Metal Sendikası İzmir Şubesi Olağan Genel Kurulu'nu bir yıl önceye alarak 4 Kasım 2001'de yapmayı kararlaştırdı. Bu nedenle seçimlerde delege olacak işçiler için bütün fabrikalarda duyurular asılırken, 4 Ekim'de yapılacak delege seçimlerinde işçilere delege adayı olabilmeleri için iki günlük süre tanıdı.Sendikanın İzmir şubesinde baş gösteren bölünme sonucu, şu anki şube başkanı Muharrem Kalkavan ve şube sekreteri İrfan Dönmez iki ayrı yönetim kurulu listesi oluştururken, her iki grup da bu bölünmeyi dışarıya yansıtmama konusunda aralarında anlaştılar. Tabandaki işçiden çok yanına çekebildikleri temsicilere güvenen ve temsilcilerin getireceği delegelerle seçim kazanma stratejisi izleyen her iki taraf da, güvenmedikleri tabanın haklı tepkisiyle karşılaşıyorlar. İşçiler delege seçimlerinin demokratik bir şekilde yapılmasını, seçilecek delege sayısı kadar aday belirlenmesi yerine, her isteyenin rahat bir şekilde aday olabilmesi gerektiğini söylüyorlar. 4 Ekim'de yapılacak delege seçimleri öncesi, daha önceki seçimlerde yapıldığı gibi aday olmak isteyen işçilerin engellenmesi ve "form kalmadı" türü yaklaşımlarla aday olmalarının önüne geçilmesi bu dönemde de yaşanırken, HABAŞ'ta delege adayı olmak isteyen 5 işçi aynı şekilde geri çevrildi.

Adaylığı engelliyorlarDelege adayı başvurularının 26 Eylül'e kadar yapılabildiğini aktaran işçiler, o gün sabah saat 10.00'da başvurmak isteyen arkadaşlarına, "Form yok, zaten listeler şubeye gitti" denilerek başvuruların engellendiğini söylediler. İşçiler, delege sayısı kadar adayın belirlendiği fabrikalardaki seçimlerin demokratik olamayacağını belirtiyorlar. Bu arada delege seçim ilanının fabrikalara hafta sonu asılması nedeniyle birçok işçinin seçimlerden haberi bile olmadığı öğrenilirken, aday olacaklara da başvuru için iki gün gibi kısa bir süre verilmesi de tepki çeken diğer uygulamalar arasında. Üç dönemdir üst üste atanan işyeri temsilcilerinin işçinin haklarını aramak yerine kendi konumlarını güçlendirmek telaşına düştüğünü anlatan işçiler, sendikaya ve temsilcilere olan tepkilerini ancak delege seçimleri sırasında gösterebildiklerine vurgu yapıyorlar.

Muhalife oy veren atıldıDelege aday sayısı seçilecek delege sayısıyla eşit olduğu durumda, bu temsilcilerin kendilerine vereceği bir oyla bile delege seçilebileceğini aktaran işçiler, seçimlerin demokratik olabilmesi için, seçilecek delege sayısından daha fazla aday olması gerektiğini söylüyorlar. İşçi arkadaşlarından çoğunun delege olmak için izlenmesi gereken yolu dahi bilmediğini aktaran işçiler, maaşları kısmen yüksek olanların ise seçimlerle hiç ilgilenmediğini dile getiriyorlar. Sendikal, siyasal faaliyetler ve seçimlerle ilgilenen işçilerin ise kısa sürede işten çıkarıldığına dikkat çeken işçiler, örnek olarak, geçen sene HABAŞ'ta muhalif listeye oy veren delegelerden çoğunun işten çıkarılmasını veriyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Cem: ABD'yle birlikteyiz!

SONRAKİ HABER

Uzaklarda da insanlar ölmesin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...