28 Eylül 2001 21:00

ABD'ye tam destek

ABD'nin "teröre karşı savaş" ilan etmesinin ardından ilk defa toplanan MGK'da, Afganistan'a saldırmaya hazırlanan ABD'ye tam destek verilmesi benimsendi.

Paylaş
ABD'ye tam destekMilli Güvenlik Kurulu (MGK), Afganistan ve "terör destekçi-si" ilan ettiği diğer ülkelere saldırmaya hazırlanan ABD'ye tam destek verilmesini benimsedi. Yapılan açıklamada, "terörle savaşım konusunda ABD'ye gereken tüm desteğin verilmesi" kararını verdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen MGK'nın eylül ayı olağan toplantısı, saat 09.30'da başladı. Toplantıya Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Hüsamettin Özkan ve Mesut Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman katıldı. Toplantıda, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun da hazır bulundu. Öte yandan, 30 Ağustos itibariyle görevlerine atanan Orgeneral Asparuk ve Orgeneral Alpkaya ilk kez MGK toplantısına katıldılar. Orgeneral Asparuk, daha önce, MGK Genel Sekreteri sıfatıyla toplantılarda bulunuyordu. Bu arada, toplantı öncesinde basın mensuplarının görüntü almalarına izin verildi. Toplantılardan görüntü alınması uygulaması bir süre önce durdurulmuştu. Kurula yeni üyelerin katılması nedeniyle görüntü alınmasına izin verildiği öğrenildi.

Tam destekYaklaşık 4.5 saat süren toplantının ardından yapılan yazılı açıklama 4 maddeden oluştu. Açıklamanın en önemli maddesini oluşturan 2. maddede, dış politik gelişmelerin gözden geçirildiği belirtilerek, şöyle denildi: "Bu kapsamda 11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de meydana gelen terör olaylarıyla ilgili gelişmeler, Türkiye'ye muhtemel etkileri ve alınabilecek önlemler de değerlendirilmiştir. Teröre karşı savaşımda ABD'ye gereken desteğin verilmesi benimsenmiştir. Her ne sebeple olursa olsun, sonuçta birçok masum insanın ölmesine ve yaralanmasına, maddi ve manevi kayıplara neden olan bu tür eylemlerin önlenmesi için, uluslararası dayanışma ve işbirliğinin gereği ve önemi üzerinde durulmuş, bu konuda Türkiye'nin milli menfaatlerini zedelemeyecek, her türlü çabaya destek olunacağı vurgulanmıştır."

İrtica ve KıbrısToplantıda ayrıca, geçen aya ait istihbarat ve güvenlik raporları ışığında "ülke güvenliğine zarar veren faaliyetlerle, bunlara karşı alınan önlemlerin gözden geçirildiği" açıklandı. Bu çerçevede "rejim aleyhtarı irticai faaliyetlerin önlenmesi için hazırlanarak, yürürlüğe konulan İrtica ile Mücadele Stratejisi'nin uygulama durumu"nun gündeme geldiğinin bildirildiği açıklamada, "KKTC'nin güçlendirilmesi için hazırlanan eylem planının uygulanma durumu ile ilgili rapor da görüşülmüş, planda öngörülen destek faaliyetlerinin kararlılıkla sürdürülmesinin önemi vurgulanmıştır" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Altın Portakal kabuk değiştiriyor

SONRAKİ HABER

ABD'nin çobanları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa