28 Eylül 2001 21:00

Altın Portakal kabuk değiştiriyor

Türkiye'nin en köklü sinema festivali Antalya Altın Portakal Film Festivali, pazartesi günü 38. kez başlayacak. Yeniliklerle başlayacak olan festivale bu yıl on bir ulusal film başvurdu.

Paylaş
Altın Portakal kabuk değiştiriyorTürkiye sinemasının gelenekselleşen festivallerinden Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 38. kez ve değişen kabuğuyla başlayacak. Beş yıllık bir programla uluslararası bir festival olmayı hedefleyen festivalin ilk yeniliklerinden birisi, bu yıl İtalyan filmlerinin gösterileceği "Bir Ülke Bir Sinema" bölümü. Bu yıl 1-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivale 11 uzun metrajlı film katılacak. Geçtiğimiz yıllarda 10'un altında kalan bu sayının krize rağmen artmış olması umut verici olarak değerlendiriliyor. Festivalin ilk günü gerçekleştirilen kortej yürüyüşünün güzergâhı da bu yıl yapılması planlanan değişiklikler arasında. Öte yandan, 1-5 Ekim tarihleri arasında kentin çeşitli noktalarında panel, sergi, fuar, gösteri, dinleti ve konser gibi etkinlikler yapılacak. Ayrıca, sanatçıların el ve ayak izi tabletleriyle, heykelciklerinin bulunacağı ''Altın Portakal Açıkhava Müzesi'nin açılışının da festival etkinlikleri çerçevesinde yapılacağı belirtildi. Müzenin, Türkiye'deki ilk sinema açıkhava müzesi olduğuna da dikkat çekildi. Bu arada, ödül gecesinde, başladığı tarihten bu yana, Altın Portakal Film Festivali'ne katkıda bulunan, aralarında eski belediye başkanlarının da bulunduğu 39 kişiye şükran plaketi sunulacak.

Yarışacak filmler 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 11 film yarışacak. Yarışmada değerlendirilecek filmler ile yönetmenlerin isimleri şöyle: "Vizontele" (Yılmaz Erdoğan-Ömer Faruk Sorak), "Dansöz" (Savaş Ay), "Şarkıcı" (Ersin Pertan), "O da Beni Seviyor" (Barış Pirhasan), "Fotoğraf" (Kazım Öz), "Maruf" (Serdar Akar), "Yazgı" (Zeki Demirkubuz), "İtiraf" (Zeki Demirkubuz), "Büyük Adam Küçük Aşk" (Handan İpekçi), "Hemşo" (Ömer Uğur), "Dava" (Gani Rüzgâr Şavata). 38. Antalya Altın Portakal Jürisi'ni oluşturan isimler, unvan ve temsil ettikleri kurumlar ise şöyle: Biket İlhan (Yönetmen), Füruzan (Yönetmen-Senarist), İzzet Günay (SODER), Menderes Samancılar (ÇASOD), Şerif Gören (FİYAP), Tunca Arslan (SİYAD), Ahmet Selim Servidal (SİNESEN), Enver Özer (SESAM), Melih Kibar (MESAM), Prof Dr. Ünsal Oskay ve Erkut Onart. Festivalde yarışacak filmler, Prestij, Oskar, Megapol, Batı ve Kültür sinemalarında günde 5 kez gösterilecek. Yarışma filmleri ayrıca, 20'den fazla köy, belde ve mahallede kurulacak açıkhava sinemalarında da izlenebilecek.

ÖdüllerFestivalde, birinci seçilecek filme 12 milyar, 2. filme 8.5 milyar, 3. filme 6 milyar, en iyi yönetmene 4.5 milyar lira para ödülü ve Altın Portakal Heykelciği, ödül alan oyunculara ise Altın Portakal Heykelciği verilecek. 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yılki yaşam boyu onur ödüllerinin ise Suna Pekuysal, Ediz Hun, Sırrı Gültekin ve Bülent Oran'a verileceği açıklandı.
ÖNCEKİ HABER

Savaşın da hukuku var

SONRAKİ HABER

ABD'ye tam destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa