28 Eylül 2001 21:00

Yunan halkı ABD'ye karşı yürüdü

Yunanistan genelinde, ABD saldırganlığına karşı yapılan gösterilere onbinlerce insan katıldı. Atina'daki büyük yürüyüş, farklı kesimlerden de büyük destek gördü.

Paylaş
Yunan halkı ABD'ye karşı yürüdüYunanistan'ın birçok şehrinde onbinlerce emekçi, ABD ve NATO'nun "Terörizme karşı mücadele" adlı altında halklara karşı yürüttüğü baskı ve sindirme planlarını protesto etti.

Atina'da büyük eylemBaşkent Atina'da İnşaat İşçileri Federasyonu, Tekstil İşçileri Federasyonu ve diğer işkollarından federasyonların çağrısı üzerine gerçekleştirilen gösteriye sendikaların dışında, barış örgütleri, kadın örgütleri, gençlik örgütleri, demokratik kuruluşlar, sanatçı örgütleri, mesleki örgütler, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve meclis dışındaki sol örgütler katıldı. Miting Propilya Meydanı'nda başladı.İnşaat İşçileri Federasyonu Başkanı Andreas Zazopulos, yaptığı konuşmada, emperyalist sadırılara karşı verilecek mücadelenin önemine değindi ve "Halklar, emperyalist koalisyonun saldırgan ve savaşı dayatan politikalarıyla karşı karşıyadırlar. İşçi ve emekçi haklarının ayaklar altına alınarak, demokratik hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırılarak terörün egemen kılınmaya çalışıldığı bu süreçte emperyalist savaş ve saldırganlık politikalarına karşı diğer halklarla dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz. Ülkemizin NATO'yu desteklemekten başka bir seçeneğinin olmadığı ve güçlü ülkelere direnemeyeceği propagandası, yanıltmaya yönelik sahtekâr bir propagandadır ve görevimiz işçi ve emekçilerin bugünkü taleplerini ön plana çıkararak, mücadeleyi geliştirmektir" dedi.Mitingde Vietnam Savaşı sırasında sakat kalmış Amerikalıların savaşa karşı yayınladıkları bir bildiri okunurken, gençlik örgütleri, barış örgütleri ve sanatçılar adına da konuşmalar yapıldı.Miting öncesinde "Halkların katili Amerika", "Amerika ve NATO ülkemizden dışarı, tek güç halktır", "Yunanistan hiçbir evladını Afganistan'a savaşa göndermez", "Savaşa bakanlar gitsin" gibi sloganlar atıldı.Alandaki yüzlerce pankartlardan birinde şöyle yazıyordu:"11 Eylül 2001'de 35.615 çocuk açlıktan öldü. Yer: Yoksul ülkeler Saygı duruşu: Yapılmadı. Sorumlular: Zengin ülkeler."Akşam saat 8 sıralarında başlayan yürüyüş meclise doğru ilerlerken bütün sokakların ve resmi binaların önünde yüzlerce çevik kuvvet polisinin bulunduğu dikkat çekti. Eylem sırasında etrafa saldıran bir grup anarşist ise inşaat işçilerinin sert müdahalesi ile engellendi. ABD konsolosluğu önünde onlarca çevik kuvvet otobüsü barikatlar oluşturdu. Meclis önünde son bulan yürüyüş kolu dağılırken bir grup sol örgüt ABD Konsolosluğu'na kadar yürüyüşü sürdürdü. Eylemlerin, önümüzdeki günlerde de devam edeceği belirtiliyor. Selanik'te bulunan savaş karşıtı komite, 2 Ekim'de ikinci bir gösteri düzenleyecek. Gazetecilere gösteriler ve ülkede giderek yükselen ABD karşıtlığı ile ilgili bir açıklama yapan hükümet sözcüsü Dimitris Reppas, "Ne yazık ki komünizmin sol çocukluk hastalığı devam ediyor" dedi.Bu arada, geçtiğimiz hafta yapılan bir futbol karşılaşması sırasında, ABD'de ölenler için bir dakikalık saygı duruşuna çağırması üzerine tribünden "Halkların katili Amerika" sloganı atılmıştı. Birçok Amerikan gazetesi, bu haberi manşetten verdi.
ÖNCEKİ HABER

Avrasya tahtasında

SONRAKİ HABER

Genişletilmiş saldırı planı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...