27 Eylül 2001 21:00

TEKEL'de işten atmalar ertelendi

Hükümetin geçici statüsündeki 3000 işçinin atılmasını ve 24 işletmenin kapatılmasını içeren TEKEL operasyonu tutmadı.

Paylaş
TEKEL'de işten atmalar ertelendiTEKEL işçilerinin özelleştirmeye ve işten atmaya karşı eylem yapması, hükümete geri adım attırdı. Dün, hükümet yetkililerince, mevsimlik işçilerin işine son verilme kararının 30 Kasım'a kadar ertelendiği açıklandı.Adana Tekel Yaprak İşletmesi İşyeri Temsilcisi Bedri Cirit, işçilerin işine, ekmeğine sahip çıktığını söyledi. Hükümetin erteleme kararının işçilerin tepkisini yatıştırmak ve işçileri oyalamak anlamına geldiğini belirten Cirit, yine de işçilerin tepkisi karşısında geri adım atılmasının olumlu olduğunu vurguladı.

Hazır olunmalıHükümetin kararına kesinlikle güvenilmeyeceğini aktaran Cirit, her duruma hazırlıklı olacaklarını kaydetti. Daha önce Tekel Yaprak İşletmeleri'nde üretimin durdurulduğunu anlatan Cirit, ardından mevsimlik işçilerin işine son verme girişiminin başlatıldığını belirtti. Hükümetin TEKEL'i kademe kademe bitirmeye çalıştığını ifade eden Cirit, özelleştirmeye ve işten atmaya karşı duracaklarını söyledi. Bundan sonrası için iş yavaşlatma, vizite eylemi, yol kesme ve fabrikayı terk etmeme gibi etkili eylemler yapmak gerektiğine işaret eden Cirit, işçilerin eyleme hazır olduğunu belirtti. Daha önce mitinglerde, alanlarda görmediği işçilerin kendi işine sahip çıktığını aktaran Cirit, işçilerin kesinlikle kararlı olduğunun altını çizdi.

Eylem kararı sürmeliTekel Yaprak ve Tekel Sigara Fabrikalarında örgütlü olan Tek Gıda-İş 1 No'lu Şube Başkanı Cennet Hazar da, hükümetin işten atma kararını 30 Kasım'a kadar ertelemesini sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdi. Sokağa işçi atılmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini belirten Hazar, "Artık bize dokunmayan yılan bin yıl yaşasın demeyeceğiz. Çünkü o yılan herkese dokunuyor. Bugün yaprak işletmelerinde işçi atanlar yarın diğer işletmelerdeki kadrolu işçileri kapı önüne koyacaklar. Artık işçiler de bilinçlendi. Özelleştirmeye karşı, işten çıkarılmaya karşı ortak tepki gelişiyor" dedi.Tabanın kararlı olduğunu söyleyen Hazar, şöyle devam etti: "Biz bile bu kadarını tahmin etmiyorduk. İşçilerin birliği artık daha kolay sağlanıyor. Hiçbir ayrım yapmadan işten atılma kararına karşı direniyorlar. Daha etkili eylemler yapılmasını istiyorlar. Sendikanın öncülük yapmasını ve kendilerine sahip çıkmasını istiyorlar."Sendika genel merkezinin eylem kararını sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Hazar, işçilerin eylemlere katılımında hiç fire verilmediğini açıkladı. Antakya ve Adana işletmelerinde işçilerin eylemlere yüzde yüz katılım sağladıklarını aktaran Hazar, Türkiye genelinde tek merkezde eylem yapılması gerektiğini söyledi.

Kesin çözüm isteniyorErteleme kararının olumlu olduğunu, ancak sorunun kesin çözümünden vazgeçmeyeceklerini belirten Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel ise, bu uygulamaların tümünü bir bütün olarak gördüklerini söyleyerek şöyle devam etti: "Hükümetin birinci hedefi geçici işçiler. Daha sonra zorunlu emeklilik ve en son olarak da TEKEL'in dikensiz gül bahçesine çevrilmesi düşünülüyor. Geçici işçilerin iş akitlerinin askıya alınması birinci aşama. Öncelikli olarak çalışanlar üzerinde oyun oynanıyor. Kamuda en büyük kuruluş biziz. Bunun için de çeşitli dayatmalarda bulunuyorlar."Tütün Yasası'nın da bu uygulamalarla ilişkili olduğunu ifade eden Türkel, önümüzdeki günlerde bu yasaya ilişkin yurt çapında Ziraat Odaları ile birlikte eylemlere başlayacaklarını belirtti. Bu eylemlere ilişkin çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Mustafa Türkel, mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten işçilere mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

'Savaş, bizim fabrikaya benziyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...