27 Eylül 2001 21:00

Milletvekili borsası açıldı

Olağan açılış tarihi olan 1 Ekim'i beklemeden açılan Meclis, bir yandan Anayasa değişikliği tartışmalarını, bir yandan da transfer pazarlıklarını yaşıyor.

Paylaş
Milletvekili borsası açıldıSultan ÖzerMeclis'in Anayasa değişiklikleri için olağanüstü toplanması, milletvekilleri arasındaki kaynaşma ve transfer kulislerine hız verdi. Hükümetin başarısızlıklarına bir de savaş tehdidi eklenmesi, olası bir seçimi düşünen milletvekillerinin, kapağı bir daha kendilerini Meclis'e taşıyacak parti ya da oluşumlara atma çabalarını artırıyor.En ciddi transferlerin, DSP, ANAP ve MHP'de olması bekleniyor. Son genel kurulunda üç genel başkan adayının yarışına tanık olan ANAP, bugünlerde kaynıyor. Başını, genel başkan adayı Eyüp Aşık ile eski Başbakan Yıldırım Akbulut'un çektiği bir grup milletvekilinin "merkez sağda yeni bir oluşum" peşinde olduğu, bunun için diğer partilerden milletvekilleri ile de görüşmelerin sürdüğü söyleniyor. Özellikle ANAP'taki "tek adam", "liderlik sultası" uygulamalarından bıkan ve kabinede istediği yere gelemeyen milletvekillerinin çoğunluğunu oluşturduğu muhalif grubun kendi arasındaki toplantıları sürüyor. İzmir Milletvekili Eyüp Aşık'ın önceki gün yapılacağı açıklanan grup toplantısında istifa edeceği söylentisi üzerine ANAP yönetiminin toplantıyı iptal etmesi, Aşık'ın istifasının ardından başkalarının da gelmesinden korkulduğunu gösteriyor.Ancak, toplantı iptalinin istifaları engelleyemeyeceğini de bilen parti yönetimi, milletvekillerini yakın markaja almış durumda."Hükümetin 'değişim' adına tutarsızlık yaptığı, sistemin çöküp, ortada siyasi iradenin kalmadığı" eleştirilerinin yer aldığı deklarasyonda imzası bulunduğu söylenen 80 civarındaki milletvekilinin büyük çoğunluğunu ANAP'lıların oluşturduğu, aralarında Aşık, Akbulut, İlhan Aküzüm, Yaşar Eryılmaz, Veysel Atasoy, Lütfullah Kayalar'ın da olduğu söz konusu milletvekillerinin, bir yandan "merkez sağda yeni bir parti" arayışını sürdürürken, bir yandan da pazarlık paylarını artırmanın yollarını aradıkları söyleniyor. ANAP İstanbul Milletvekili Emre Kocaoğlu ise Meclis kulislerinde dolaşan deklarasyon söylentileri ve ortada dolaşan iki sayfalık metin üzerine, bir yandan işi dalgaya alarak, bir yandan da "Acaba bakanlık gelir mi?" diye ellerini ovuşturarak, "En Hakiki ve Öz Deklarasyon Budur" başlığıyla üç paragraflık bir metni kendi elleriyle gazetecilere dağıttı. Kıymetinin bilinmediğini, hep hakkının yendiğini belirterek işi dalgaya alan Kocaoğlu, aslında beklediği bakanlığın gelmemesinden dolayı küskünlüğünü hicvetti.

Pişkinsüt yolu açtı mı?Fokur fokur kaynayan partilerden biri de DSP. Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt'ün istifa ederek istifa yolunu açtığı DSP'de "birinci parti olmayı MHP'ye kaptırmanın vebali" tehdininin ne kadar süreceği bugünlerde belli olacak. Başbakan Bülent Ecevit'in artık yürümekte bile zorlandığı, unutkanlığı, her an ülkeyi yeni bir krize sokacağı ve ülkeyi her an sıcak bir çatışmanın ortasına iteceği korkusunu duyan DSP'li az değil. Üstelik uzun bir süredir duyulan bu rahatsızlığı azaltmak için Bülent Ecevit'in, eşi Rahşan Ecevit'le birlikte yaz döneminde milletvekillerini gruplar halinde kabul ederek, ikna etmeye, gönüllerini almaya çalışması da rahatsızlıkları azaltmadı. DSP'li milletvekillerinin rahatsızlıklarını dışarı yansıtmasını ya da istifa etmelerini engelleyen şeyin, "MHP'yi birinci parti yapmanın vebali" tehdidi yine önlerine götürülüyor. Ancak bu kez bu tehdidin çok etkili olmayacağı, milletvekillerinin bölgelerine gidememenin rahatsızlığıyla her an istifa edebileceği de söyleniyor.

MHP'de rahatsızlıklarBayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın'ın istifasıyla aslında ikiye bölünen, ancak "şef"in tehdit ve telkinleriyle bunu açığa vuramayan MHP içinde de rahatsızlıklar her geçen gün artıyor. 80 imzalı deklarasyonda MHP'li milletvekillerinin de imzalarının bulunduğu söyleniyor. Anayasa Komisyonu çalışmaları sırasında bazı MHP'li milletvekillerinin, partileri iktidarda değilmiş gibi artan işsizlikten, her gün yenileri eklenen kapanan işyerleri ve bitme noktasına gelen tarımdan yakınmaları bu rahatsızlıkları gösteriyor. Ancak, "kazara" geldikleri iktidarın koltuğu da tatlı gelen MHP'de, Koray Aydın'ın istifasının Meclis'te görüşülmesi sırasında rahatsızlığın iyice artıp derinleşeceği konuşuluyor. Huzursuzluğun yaşandığı yerlerden biri de Tayyip Erdoğan'ın Ak Partisi. Anayasa değişikliği konusu görüşülürken söz alan AKP Genel Sekreteri Ertuğrul Yalçınbayır'a, AKP Grup Başkan Vekili, İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in azarlayıcı bir üslupla müdahalesi dikkat çekerken, "evsahibi" edasındaki bu üslubun diğer milletvekillerine karşı da yapıldığı söyleniyor. ABD'ye saldırının ardından hükümete açık destek vererek, ABD'nin yanında olduklarını açıklayan Erdoğan'ın, aradan bir hafta geçmeden ağız değiştirmesinin de partideki rahatsızlıktan kaynaklandığı belirtiliyor. Konya Milletvekili Remzi Çetin'in AKP'nin grup toplantısına katılma yerine, Saadet Partisi'nin toplantısına katılarak, kürsüden bir de konuşma yapması AKP'den de istifaların olacağının işareti. Aradıklarını bulamayan eski FP'li bir grup milletvekilinin "yanılmışız" diyerek SP'ye dönmeleri bekleniyor. Ancak, Anayasa değişikliğinde de açıkça ortaya çıktığı gibi programını, çalışmasını tümüyle Erbakan'ın siyasete dönmesine adayan SP'de aradıklarını bulamayacakları da konuşulanlar arasında.
ÖNCEKİ HABER

Eylem sonuç getirdi

SONRAKİ HABER

Komplo davasına erteleme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...