27 Eylül 2001 21:00

Afgan sınırında yığınak

1500 ABD askeri, Özbekistan ve Tacikistan'a konuşlandı. Bu birliklere, 8000 asker daha eklenecek. ABD ile işbirliği yapan Rusya, 'arka bahçesi'nin elden gitmemesi için Orta Asya üzerindeki denetimini artırdı.

Paylaş
Afgan sınırında yığınakAfganistan'a yönelik Amerikan saldırısında öncü rol üstlenecek olan 1500 kadar ABD'li hava askerinin, Özbekistan ve Tacikistan'a konuşlandırıldığı öğrenildi. Bu gruba, Hint Okyanusu ve Akdeniz'den gelecek olan 8000 deniz askeri de katılacak.İddiaya göre hava birlikleri, Amerikan füze saldırılarının ardından Afgan topraklarına inerek "terörist üslere" yönelecekler. Rusya tarafından ABD'ye bir "destek" olarak verilen istihbarata göre, Usame Bin Ladin, ülkede en az 55 askeri üsse sahip bulunuyor. Söz konusu üslerde, aralarında Araplar, Pakistanlılar, Çeçenler ve Filipinlilerin bulunduğu çok sayıda milis yer almakta. Bunlara ek olarak, 3500 Pakistanlının da, ABD'ye direnmek amacıyla ülkeye girdiği belirtiliyor.

Bin Ladin'in üsleri9 Mart 2001 tarihli Rus istihbarat belgesine göre Bin Ladin'in üslerinin büyük bölümü; başkent Kâbil, Kandahar, Celalabad ve Mezar-ı Şerif civarında bulunuyor. Aynı belgede, Bin Ladin kuvvetlerinin ana kısmının, Rişkor'daki eski Afgan ordusu karargâhında üslendiği ve burada 7000 milis ile Pakistan ordusuna ait bir alayın bulunduğu vurgulanıyor. Rus raporu, ABD'nin geçmişte Bin Ladin ve adamlarına verdiği desteğin boyutlarını da ortaya koyuyor. Buna göre, ABD tarafından '80'lerde Pakistan'a verilen AWACS keşif uçaklarından biri, Mezar-ı Şerif'te. Taliban, bu uçağı, Türkmen ve Özbek sınırlarını kontrol etmek amacıyla kullanıyor.

BDT kaygılıÖte yandan, Rusya ve Orta Asya cumhuriyetleri, Afganistan'a yönelik bir saldırıda "eylem koordinasyonu sağlamak" amacıyla işbirliğine başladılar. İşbirliğinin ilk adımı, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) savunma bakanlarının Rusya'nın istekleri doğrultusunda uzlaşma sağlaması oldu. BDT Genelkurmay Başkanları da, çarşamba günü Rusya Genelkurmay Başkanı Anatoli Kvaşnin başkanlığında toplandı.Toplantıda, Rusya'nın, "Taliban karşıtı kuvvetlere hava sahası verilmesine karşı olmadığı" açıkça dile getirildi. Ancak komutanlar, "yıllarca sürecek bir terörle mücadele"den söz edildiğine dikkat çekerek, Rusya için stratejik önemdeki bu bölgede böylesi bir mücadelenin, kaygılandırıcı olabileceğini ifade ettiler. Bu kaygılar nedeniyle, BDT ordularının işbirliğinin sıkılaştırılması ve önümüzdeki dönemde ortak askeri tatbikatlar yapılması gündeme geldi. Tatbikatlar, Amerikan güçlerine karşı da bir gövde gösterisi olacak.

Çin sınırında önlemlerBu arada Çin, Pakistan ile Afganistan sınırı boyunca ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde askeri önlemlerini artırdı. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Pakistan sınırına 400 km uzaklıktaki Kaşgar kentinin makamları, "son haftalarda aralarında ayrılıkçıların ve adi suçluların bulunduğu çok sayıda kişinin tutuklandığını" belirttiler. Yetkililer, Kaşgar kenti çevresinde son günlerde çok sayıda gösteri düzenlendiğine dikkat çekti.

Kral yaltaklanıyorİtalya'da sürgünde bulunan eski Afgan Kralı Muhammed Zahir Şah, ülkesine ve halka yönelik Amerikan saldırısına onay vererek, "halkını birleştirmek için" ülkesine döneceğini söyledi.Zahir Şah, Eşşark El Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, "ABD'nin, hiçbir kötü niyeti olmayan, Fransa'ya İkinci Dünya Savaşı'nda yaptığı gibi, halkını karanlık ve terörizmden kurtarmak için yardım etmek isteyen dost güç olduğunu" öne sürdü.Taliban lideri Molla Muhammed Ömer ise, ABD ile işbirliği yapan Afganların kaderinin, ülkenin Sovyetler'le savaşı sırasındaki işbirlikçilerle aynı olacağı uyarısında bulundu.

İran'a tehditABD, İran'a üstü örtülü bir tehdit savurdu ve "terörle mücadelede safını belirlemesini" istedi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, "Başkan Bush terörle mücadelede bütün ulusların kimin tarafında olduklarını belirlemeleri vaktinin geldiğini açıkça söylemişti" diye konuştu.

Bush'tan korkunç emirÖte yandan, ABD Başkanı George Bush'un, iki generaline, "kentler için tehdit oluşturabilecek sivil uçakları düşürme yetkisi" verdiği bildirildi. New York Times'a demeç veren Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanı (NORAD) General Ralp Eberhart, 11 Eylül saldırılarından sonra iki generalin, kentler için "tehdit oluşturabilecek" sivil uçakları vurma yetkisiyle donatıldığını söyledi. General Eberhart, "Vakit varsa durum Başkan'ın takdirine sunulabilir. Aksi halde bu yapılmaz" dedi.

Irkçılar fırsat bildiAvrupa ve ABD'de, 11 Eylül saldırıları gerekçe gösterilerek başlayan hak ve özgürlükleri kısıtlama girişimleri, en çok ırkçı-faşist grupları sevindiriyor. Avusturya'da, hükümet ortağı ve yabancı düşmanı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ), yabancılardan parmak izi alınması uygulamasının genişletilmesini istedi. FPÖ'nün Teşkilat Başkanı Peter Westenthaler, elektronik yöntemle parmak izi alınarak bir kimlik belirleme sistemi geliştirilmesini istedi."Uygulamaya ilk adımda yabancılarla başlanmalı ve daha sonra ülke geneline yayılmalıdır" diyen Westenthaler, "Son aşama olarak bütün Avrupa'da herkesin parmak iziyle tanınabileceği bir merkezi sistem geliştirilmelidir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Irak'ın başına örülen çorap

SONRAKİ HABER

Eylem sonuç getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...