26 Eylül 2001 21:00

'Özelleştirme durana kadar eyleme

   devam edeceğiz'

Paylaş
'Özelleştirme durana kadar eyleme devam edeceğiz'İş akitlerinin feshedilmesi üzerine İzmir Salhane'de bulunan TEKEL Yaprak Tütün Bakım Atölyesi İşçileri de diğer illerdeki mevsimlik TEKEL işçileri gibi önce yemek boykotu yaptılar daha sonra da taleplerini iletmek üzere topluca İstanbul TEKEL Genel Müdürlüğü'ne gittiler. TEKEL Yaprak Tütün İşçilerine, Tuzla, Balatçık ve Şarap işçileri de destek veriyor. TEKEL'in özelleştirilmesi doğrultusunda çıkarılacak Tütün Yasası nedeniyle işyerlerinin bir bir kapatıldığını dile getiren işçiler bu yasayla birlikte kendileri gibi çiftçilerin de işsiz kalacağını belirtiyorlar. Bu gelişmelerden geç haberdar edildikleri için sendikacıları eleştiren işçiler, işyerlerinin kapatılmasına ve TEKEL'in özelleştirilmesine karşı eylemlerine devam edeceklerini dile getiriyorlar. İşçiler aynı kurumlarda farklı uygulamalar yapıldığına ve bu şekilde işçilerin bölünmeye çalışıldığına da dikkat çekiyorlar. Balatçık, Tuzla ve Şarap Fabrikası işçileri de bir süre sonra aynı uygulamayla kendilerinin de karşı karşıya kalacaklarını belirterek arkadaşlarının eylemlerini destekleyeceklerini dile getiriyorlar.

'Vardiya sistemi getirilsin'Dilek Türkan adlı işçi, "Şu andaki talebimiz dönüşümlü olarak çalışmak ama aslında biz mağazamızın kapatılmamasını istiyoruz. Dönüşümlü olarak da ne kadar çalışırız belli değil" derken, "Dönüşümlü çalışmamız çözüm değil. Bir defa şu özelleştirmeyi kaldırsınlar insanlar rahat bir nefes alsın. Asıl amaç bu olmalı" diyen Gülten Beyaztaş, haksızlığa uğradıklarını ve bütün arkadaşlarının çalışmasını istediklerini söyledi. Gerekirse vardiya sistemine geçilmesini isteyen Beyaztaş, "Neden onlar dışarıda bırakılıyor, bizler başka yerlere gönderiliyoruz. Dönüşümlü olursa onlar da çalışacak biz de çalışacağız. Sonuçta biz işçiler mağdur olacağız. Böyle yapmakla bizi karşı karşıya getiriyorlar. Buradaki arkadaşlarımız şu anda eylem yapıyorsa bunun için yapıyorlar. Biz hiçbir şekilde arkadaşlarımızın dışarıya atılıp bizim alınmamızı istemiyoruz. Benim eşim de işten çıkarıldı. Tansaş'ta çalışıyordu. Yarın ben de atılırsam nasıl okutacağım çocuklarımı?" dedi.

'İş bulmamız imkânsız'"Bizim buradan çıkarıldıktan sonra iş bulabilmemiz imkânsız. Şu an işsiz olan evine ekmek götüremeyen binlerce insan var. Biz iş istiyoruz. İşyerimiz kapanıyor tamamen. Bize son anda haber verildi, kızdığımız nokta o" diyen Nilgün Bilgen, iş akitlerinin askıya alındığını iki hafta önce duyduklarını söylerken, Tek Gıda-İş 2 No'lu Şube İşyeri Temsilcisi Sevim Usaş İstanbul'dan sonuç alamazlarsa Ankara'ya gideceklerini söyledi. Tuzla TEKEL işçisi Abdullah Özden de, "Özelleştirme ülkemizde 15 yıldır uygulanıyor ve işçi kıyımı devam ediyor. Bugün Yaprak Tütün'de olanlar yarın Tuzla'da da geçerli olacak" diyerek tepkisini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

TEKEL işçisi öfkeli

SONRAKİ HABER

TEKEL işçilerinin kararlılığı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...