26 Eylül 2001 21:00

Savaşa karşı mitinge yasak

Medyasıyla, "resmi-yarı resmi" kuruluşlarıyla savaş tamtamları çalınan Türkiye'de, savaşa karşı eylemler polis saldırısına uğruyor, mitingler yasaklanıyor.

Paylaş
Savaşa karşı mitinge yasakEmeğin Partisi (EMEP) Bursa İl Örgütü'nün 30 Eylül'de yapacağı "Savaşa, işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa karşı mücadeleye" mitingi, Bursa Valiliği tarafından yasaklandı.Aydın'da parti binası önünde basın açıklaması düzenleyen EMEP, yaratılmak istenen savaş ortamına karşı mücadele çağrısı yaparken, ÖDP Adana İl Örgütü ve Deri-İş sendikası da Türkiye'nin ABD'nin yayılmacı politikalarına alet edilmesini protesto etti. 30 Eylül günü saat 14.00-18.00 saatleri arasında miting yapmak isteyen EMEP'in başvurusu reddedildi. Yıldım Beyazıt Meydanı'nda yapılması düşünülen ve EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel'in de bir konuşma yapacağı mitingin yasaklanma gerekçesi olarak, "Miting alanına provokatif unsurların sızabileceği" ihtimali gösterildi.Yasaklama ile ilgili gerekçeli karar, dün EMEP Bursa İl Örgütü'ne iletildi. EMEP Aydın İl Örgütü tarafından önceki gün parti il binası önünde gerçekleşen basın açıklamasında, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, Anayasa değişikliği ve yaratılmak istenen savaş ortamı karşısında ortak mücadelenin gerekliliği vurgulandı. İHD ve Emekli-Sen üyelerinin de destek verdiği açıklamada konuşan Aydın EMEP İl Başkanı Hüseyin Saran, emekçilere ve emekten yana olan tüm kurumlara savaş karşıtı bir cephe oluşturulması çağrısında bulundu. Türkiye halkının savaş istemediğini vurgulayan Saran, "Savaşa karşı olmak, dünyanın emperyalistler tarafından yağmalanmasına karşı olmaktır" dedi.

'İzin vermeyelim'ABD'nin yayılmacı politikalarına Türkiye'nin alet olmasına karşı çıkan ÖDP Adana İl Örgütü, yaptığı açıklamada, ABD saldırılarının asıl amacının Ortadoğu ve Kafkaslar'daki enerji kaynaklarını kendi kontrolünde tutmak olduğunu söyledi. ÖDP Adana İl Başkanı Yusuf Tek, "Ülkemizin ABD'nin yayılmacı politikalarına alet edilmemesi için başta İncirlik Havaalanı olmak üzere hiçbir havaalanımızın kullandırılmasına izin vermeyelim" dedi.Deri-İş Sendikası, ABD'-nin "tetörist avlama" bahanesiyle Afganistan halkını yok etmeye kalkmasını ve Türkiye'nin böyle bir savaş içerisinde yer almasını kınadığını açıkladı. Sendika Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Ülkemizin ABD'nin dümen suyunda bir savaşa karışmasına karşıyız. ABD'nin savaş politikasına destek olunmamalı, ABD'ye destek verilmemelidir."
ÖNCEKİ HABER

Gençler savaş istemiyor

SONRAKİ HABER

TEKEL işçisi öfkeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...