26 Eylül 2001 21:00

DİSK'ten seferberlik çağrısı

İşsizliğe, yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı kasım ayında 4 koldan Ankara'ya yürüyecek olan DİSK, hazırlıklarını sürdürüyor.

Paylaş
DİSK'ten seferberlik çağrısıDİSK yöneticileri, işsizliğe ve yoksulluğa karşı başlatılan "Sonbahar Etkinlikleri" çerçevesinde düzenlediği işyeri gezilerine devam ediyor. İstanbul'da, Gaziantep'te, Adana'da toplantılar yapan DİSK yöneticileri, dün de Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeydi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel Sekreteri Murat Tokmak ve Örgütlenme Daire Başkanı Musa Çam ile birlikte DİSK'e bağlı sendikaların yöneticileri, dün sabah saat 07.30'da İçmeler Tren İstasyonu'nda tersane işçileri tarafından karşılandılar. Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kazım Bakış, burada yaptığı konuşmada, tersane işçilerinin çalışma yasalarında yer alan haklarını kullanmak ve sendikalaşmak istediklerini belirterek, örgütlenmelerinin önüne çeşitli engeller çıkarıldığını söyledi. Başta iş kazaları olmak üzere sorunlarını dile getirmek üzere yaptıkları eylemlere yönelik baskıları anlatan Bakış, baskıların kararlılıklarını engelleyemeyeceğini belirtti. "Yaşasın tersane işçilerinin birliği" sloganını atan işçilere hitaben daha sonra DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi konuştu. Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde çalışan yaklaşık 8000 işçinin yüzde 90'ının kayıtdışı ve sigortasız çalıştırıldığını belirterek, işçilerin bunun bedelini çok ağır ödediğini söyledi. Ekonomik krizin faturasının yine işçilere çıkarıldığını söyleyen Çelebi, örgütlü mücadele edilmemesi durumunda bu sürecin daha çekilmez bir hale geleceğini kaydetti. Çelebi şöyle devam etti: "Bugün işinizin olması yarın da olacağı, yarına güvenceniz var anlamına gelmez. Bunu aşmanın yolu, örgütlü topluma giden yolun önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Bu sürece DİSK olarak müdahale etme konusunda kararlıyız. Edirne'den, İzmir'den, Bursa'dan ve Gaziantep'ten, 9 Kasım'da, işsizliğe, yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı DİSK olarak Ankara'ya yürüyeceğiz." DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Birliği olarak emekçiler üzerindeki baskılara karşı birlikte mücadele edeceklerini söyleyen Çelebi, tüm işçileri ve çalışanları seferberliğe çağırdıklarını söyledi.

Kriz Fonu'na eleştiriTürk-İş ve Hak-İş'in TİSK'le birlikte "kriz fonu" oluşturma kararını da eleştiren Çelebi, söz konusu fona karşı olduklarını belirterek, sorunun kayıtdışı ekonominin, sigortasız ve sendikasız çalışmanın önlenmesi, yolsuzluklarla ilgili yasal düzenlemelerin yapılmasıyla aşılabileceğini dile getirdi."İşçiler birleşin, sömürüye son", "Tersane işçisi köle değildir", "Sendika sigorta toplu iş sözleşmesi" yazılı dövizler taşıyan tersane işçileri, Çelebi'nin konuşması sırasında çeşitli sloganlar attılar.

Toplantılar sürecek DİSK Genel Merkez ve Limter-İş yöneticilerinin yanı sıra Basın-İş, Lastik-İş, Bank-Sen, Nakliyat-İş, Deri-İş yöneticileri ile direnişteki Aymasan işçilerinin de katıldığı basın açıklamasının ardından Limter-İş Sendikası'na gidildi. DİSK yöneticileri, burada sendikacılar ve işçilerle sohbet ettikten sonra Kocaeli'ye hareket ettiler. Kocaeli ve Adapazarı'nda da çeşitli fabrika ve işyerlerini ziyaret eden DİSK yöneticileri, bugün Bursa'da olacaklar. Sonbahar etkinlikleri, 1 Ekim'de Aydın ve Denizli, 2-4 Ekim'de İzmir, 10 Ekim'de Edirne, 11-12 Ekim'de Tekirdağ ve çevresindeki işyerlerinin ziyaretleriyle devam edecek.
ÖNCEKİ HABER

Savaşa karşı öfke büyüyor

SONRAKİ HABER

Anayasa görüşmeleri sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa