26 Eylül 2001 21:00

Savaşa karşı öfke büyüyor

Afganistan'a yönelik bir saldırıda ABD ile " omuz omuza" savaşmaya hazırlanan İngiltere'de savaş karşıtı eylemler giderek yayılıyor.

Paylaş
Savaşa karşı öfke büyüyorAfganistan'a yönelik bir saldırıda ABD ile " omuz omuza" savaşmaya hazırlanan İngiltere'de savaş karşıtı eylemler giderek yayılıyor. Başbakan Tony Blair'in konutunun önü, gün aşırı protesto gösterilerine sahne oluyor. Başbakanlık konutunun önünde son olarak önceki akşam yapılan gösteriye katılan kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri, Blair ve ABD Başkanı George Bush'a seslenerek "Katletmekten vazgeçin" dediler. "Emperyalist savaşa hayır", "Bütün ülkelerin işçileri, birleşin", "Afganistan'ın yiyeceğe ihtiyacı var, bombaya değil", "Kaç sivil öldüreceksiniz?" pankartlarının taşındığı gösterinin ardından, herkese açık bir toplantı yapıldı. Bu toplantıya katılan 600 kişi savaş karşıtı eylemlerin örgütlenmesini istedi.

Güçlü toplantıAynı saatlerde, yine başkent Londra'nın merkezinde bir toplantı daha düzenlendi. Geçtiğimiz hafta kurulan "Savaşa Karşı Koalisyon" tarafından düzenlenen bu toplantıda, eski İşçi Partisi Milletvekili Tony Benn, halen mecliste bulunan Jeremy Corybn ve Gazeteci-Yazar Tarık Ali de birer konuşma yaptılar. Toplantıda eylem kararları alındı.

Kim için savaşacaklar?Savaş karşıtı kampanyanın içinde yer alacağını belirten Tarık Ali, "Halk adına savaş isteyenler yanılıyor. Bu ülkede insanlar savaş istemiyor. Kampanyamız öyle genişlemeli ki; halk 'Biz savaşta değiliz' demeli" dedi. Ali, sendikalarda ve okullarda da savaş karşıtı kampanyalar düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Eski Milletvekili Tony Benn ise, eski ABD Başkanı Jimmy Carter'dan eski Güney Afrika lideri Nelsbon Mandela'ya kadar birçok kişiye mektup yazarak savaşa başvurulmaması gerektiğini söylediğini anlattı. Benn, savaşı asıl engelleyecek olanın ise halkın örgütlü gücü olduğunu belirtti. İşçi Partisi'nin sol kanat Milletvekili Jeremy Corbyn ise 13 Ekim'de tüm ülkedeki savaş karşıtlarını Londra'da toplayacak olan büyük eylem için çağrıda bulundu. Büyük-küçük tüm savaş karşıtı gösterilere katılınması gerektiğini söyleyen Corybn, basının protesto haberlerine yer vermemesini de eleştirdi. Corybn, ABD ve İngiltere'de milyonlarca kişinin savaşı onaylamadığını ifade ederek, "Kim için savaşıyorlar? Kendi çıkarları için" diye konuştu.

Eylem kararlarıToplantı salonunda düzenlenen kampanyanın adının "Savaşa Hayır" olması, oybirliği ile kararlaştırıldı, her salı ve cumartesi başbakanlık konutu önünde yapılan gösterilere devam edilmesi istendi. Ayrıca 30 Eylül'de Brighton'da yapılacak olan İşçi Partisi yıllık olağan konferansında yapılması tasarlanan küreselleşme karşıtı gösterinin savaş karşıtı bir eyleme dönüştürülmesi karar altına alındı. Toplantıya bir mesaj gönderen Tren Sürücüleri Sendikası (ASLEF), savaşa karşı olduğunu ve eylemleri desteklediğini bildirdi.

Her kentteLiverpool, Manchester, Birmingham, Oldham, Glasgow, Luton, Gloucester, Peter Borough, Suffolk, Burnley ve Northampton kentlerinde de savaş karşıtı gösteriler düzenlendi. Protestocular, Blair'in ABD'ye koşulsuz destek vermesini eleştirerek daha fazla insan öldürülmemesini istediler. Önümüzdeki günlerde İngiltere'deki eylemlerin daha da yaygınlaşması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Arap kralları neden kaçıyor?

SONRAKİ HABER

DİSK'ten seferberlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...