26 Eylül 2001 21:00

ABD Taliban'ı devirmeyecek

ABD Başkanı Bush'un sözcüsü, Afganistan saldırısının hedefinin 'bir rejimi yıkıp yerine yenisini kurmak olmadığını' söyledi.

Paylaş
ABD Taliban'ı devirmeyecekABD yönetimi, Afganistan'a yönelik saldırısındaki hedefin, bundan bir süre öncesine kadar destek verdiği Taliban yönetimini devirmek olmadığını ilan etti. Taliban ile Amerika arasındaki "kan bağı"na işaret eden bu açıklama, kurulmak istenen "küresel antiterör koalisyonu"nu zora sokacak. Çünkü İran ve Rusya, Taliban'ın devrilip Burhaneddin Rabbani'nin iktidara gelmesini istiyor.Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, önceki günkü açıklamasında, ABD saldırısının "teröristleri destekleyenlere karşı" olacağını belirtti. Flescher, "Ancak hedefimiz, bir rejimi yıkıp yerine yenisini kurmak değil" diye konuştu. Bush'un sözcüsü, ABD'nin eylemlerinin "istikrara dikkat edilerek yapılacağını" söyleyerek, Taliban rejimini "istikrar unsuru" olarak gördüklerini ima etti. Yine de Flescher, Taliban'ın "bedel ödemesi gerektiğini" ve "cezalandırılacağını" ifade etti. Temsilciler Meclisi Üyesi Dick Gephardt da, Fleischer'in görüşlerini tekrarladı. Gephardt, Taliban'ı devirmenin "bir Amerikan hedefi olmadığını" söyledi.

Boşluk endişesiABD yönetimi, Taliban'ın devrilmesiyle birlikte ortaya çıkacak olan boşluğu, İran ve Rusya gibi bölge güçlerinin doldurmasından endişe ediyordu. Bu endişe, Taliban'a yönelik tepkinin nispeten "yumuşaması" sonucunu doğurmuş görünüyor. Nitekim, Herald Tribune gazetesinde dün yer alan haberde, "Taliban'ı devirme çabasının, ABD'ye destek veren Müslüman ülkelerden bazılarının hükümetlerini rahatsız edeceği" yazıldı.

Blair'den tehditlerABD'den gelen mesajlar, Taliban'ı nispeten rahatlatırken, İngiliz hükümeti tehditler savurmayı sürdürüyor. Başbakan Tony Blair, Taliban'ın Usame Bin Ladin'i teslim etmemesi halinde askeri bir çatışma yaşanabileceğini bildirdi. ABD'nin sözde "teröre karşı savaş"ı, Japonya'nın askeri gücünü artırma hevesini de körüklüyor. Washington'da Bush ile görüşen Japon Başbakan Junichiro Koizumi, Amerikan politikalarına tam destek verdi. Japonya'nın, ABD'ye istihbarat ve diplomatik destek sunacağı kaydediliyor. Gazetelerde yer alan haberlere göre, Japonya, "istihbarat ve keşif" faaliyetleri yürütmek üzere, savaş gemilerini Hint Okyanusu'na gönderecek.

G7 taşları kaldıracakBu arada, sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G7 grubu, "terörist örgütlerin mal varlıklarının dondurulması" gerekçesiyle koordineli bir plan oluşturulmasına karar verdi ve "bu yolda altı kaldırılmamış taş kalmayacağını" ilan etti.Grubun önceki günkü toplantısının ardından yapılan açıklamada, "teröristler ve işbirlikçilerinin mal varlıklarının dondurulması için harekât planlarının paylaşıldığı ve terörizmin finansmanını önlemek için kapsamlı bir strateji izleneceği" belirtildi.

İran sertleşiyorÖte yandan, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD ve müttefiklerine yardım etmeyeceklerini bildirdi. Hamaney, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "İran, Müslüman, komşu ve acı çeken Afganistan'a yönelik saldırıda ABD ve müttefiklerine yardım sağlamayacaktır" dedi.İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de, Amerikan Başkanı Bush'u "küstah" olarak niteledi. Hatemi, Tahran Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Böylesi güçlü bir kişi, iyiler ve kötüleri ayırdetme noktasında nasıl bu kadar küstah olabilir?" diye sordu.

Gizli gündem HazarBatılı emperyalistler, 1991 Körfez saldırısından bu yana en büyük askeri operasyonuna hazırlanırken, saldırının "gizli gündemleri" olduğu da giderek daha yüksek sesle ifade ediliyor. Mısır'ın eski Savunma ve İstihbarat Bakanı Emin El Huveydi, ABD'nin "coğrafi olarak Rusya ve Çin'e yaklaşmak istediğini" söyledi. El Huveydi, ABD yönetiminin, enerji kaynaklarına yakın olmak istediğini belirterek, operasyonu "Bin Ladin'i değil, Hazar'ı kovalamak" olarak tanımladı.

İsim değişikliğiABD önderliğinde yürütülecek operasyonun adı ise, "Sonsuz Özgürlük Operasyonu" olarak değiştirildi. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, "Sonsuz Adalet" olan önceki isimden, Müslümanları incitmemek için vazgeçildiğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Yoksulun savaşı başka

SONRAKİ HABER

Arap kralları neden kaçıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...