25 Eylül 2001 21:00

Tarım işçileri işbıraktı

Pamuk toplama ücretinin 70 bin lira olmasını isteyen tarım işçileri, fiyatın 45 bin lira olarak öngörülmesi üzerine işbırakarak basın açıklaması yapmak istedi.

Paylaş
Tarım işçileri işbıraktıPamuk toplama ücretlerinin yükseltilmesi için işbırakan tarım işçilerine jandarma müdahale etti. İşbırakarak taleplerini dile getirmek isteyen tarım işçilerini ablukaya alan jandarma, Tarım Elçileri Derneği Başkanı Emin Kızıl'ı gözaltına aldı.Geçen hafta tarım işçileri adına açıklama yapan Tarım Aracıları (Elçileri) Derneği, Ücret Belirleme Komisyonu'nun isteklerini dikkate almaması durumunda işbırakacaklarını belirtmişti. 24 Eylül 2001 tarihinde toplanan Ücret Belirleme Komisyonu kesin bir karar almamasına rağmen toplama ücretini kilo başına 45 bin olarak öngördü. Tarım işçilerinin istediği fiyat ise, kilo başına 70 bin, günlük yevmiye olarak ise 7 milyondu. Öngürülen toplama ücretinin kendilerini kurtarmadığını belirten Tarım Elçileri Derneği, tarım işçilerinin taleplerini ve işbırakma kararını duyurmak için Karataş yolu üzerindeki Yemişli köyünde tarım işçileri ile birlikte açıklama yapmak istedi. Ancak, Karataş yolu boyunca bütün köy giriş ve çıkışlarını denetim altına alan jandarma, işçilerin toplanmasını engelledi. Yemişli köyünde izinsiz gösteri düzenlemek gerekçesi ile gözaltına alınan Tarım Elçileri Derneği Başkanı Emin Kızıl ise Karataş Jandarma Karokolu'na götürüldü. Tarım Elçileri Derneği Başkanı Emin Kızıl'ın ne zaman bırakılacağına dair bir açıklama yapılmadı.

'Köleliği kabul etmiyoruz'Görüştüğümüz tarım işçileri ise başkanın gözaltına alınmasını kınadıklarını, eylemlerine istenen fiyat verilene kadar devam edeceklerini belirttiler. Öngörülen 45 bin liradan yüzde 10 elçilik ücretinin de düşülmesiyle hiçbir şey kazanamadıklarını belirten tarım işçileri, köle gibi çalıştırılmayı kabul etmediklerini ifade ettiler. Devletin fiyat belirlerken kendilerini muhatap almamasını eleştiren tarım işçisi Hüseyin Demir, "1 tüp olmuş 15 milyon. Biz sabahtan akşama çalışıyoruz, yevmiyemiz 4 milyonu bile bulmuyor. Bu rakam hangi ihtiyacımızı karşılar" derken, tarım işçiliği yapan Urfa Siverekli Hüseyin Demir ise açıklanan fiyatın komik bir rakam olduğunu belirterek, "Bu rakam vicdanlarına sığıyor mu? Hangi adalet bu" diye konuştu. 3-4 yaşındaki çocuklarını bile geçim derdi nedeniyle pamukta çalıştırdıklarını belirten tarım işçisi Ayran Çiğnemez ise "Gecenin üçünden akşama kadar çalışıyoruz. Bunca çalışmaya rağmen açız, karnımızı bile doyuramıyoruz. Bu vicdansızlar utanmıyor mu?" şeklinde tepkisini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

İşçi TEKEL önünde

SONRAKİ HABER

Aktif'te işçiler kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...