25 Eylül 2001 21:00

İşçi TEKEL önünde

TEKEL Genel Müdürlüğü'nün 24 işletmenin kapatılarak yaklaşık 3000 işçinin işten atılması kararına karşı işçilerin başlattığı eylemler devam ediyor.

Paylaş
İşçi TEKEL önünde24 tütün işleme atölyesinin kapatılması ve yaklaşık 3000 işçinin iş akitlerinin askıya alınması kararına karşı TEKEL işçileri, bugün genel müdürlük önünde oturma eylemi yapacak. Tek Gıda-İş Sendikası'nın çağrısıyla önceki gün tüm fabrikalarda yemek boykotu yapan işçiler, TEKEL Genel Müdürlüğü'ne seslerini duyurmaya çalışacaklar. İş akitleri askıya alınan işçilerin gerçekleştireceği oturma eyleminin bugün saat 11.00'de başlayacağı ve sonuç alıncaya kadar sürdürüleceği açıklandı. Bitlis Yaprak Tütün İşletmeleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan ve iş akitleri askıya alınan 45 işçi, TEKEL Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi yapmak için dün İstanbul'a hareket etti. Tek Gıda-İş Sendikası Bitlis Şube Başkanı Maşallah Süne, 16 bin tütün ekicisinin bulunduğu Bitlis'te, tütüncülüğün geçim kaynağı olmaktan çıkarılmaya çalışıldığını belirterek, "İşçilerimizin iş haklarının askıya alınmasına karşıyız. Zaten yeterli sayıda işçi olmamasına rağmen, mevcut işçilerden askıya alınmalar, geleceğimizi karanlık göstermektedir" dedi. Bu arada TEKEL Bitlis Sigara Fabrikası'nda çalışan 650 işçi önceki gün yemek boykotu yaptı. Bitlis'te TEKEL bünyesinde 200 geçici işçi çalışıyor, bunlardan 60'ının iş akitleri 1 Ekim 2001 tarihinden geçerli olmak üzere askıya alınacak.

Kazanana kadar eylemTek Gıda-İş Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Şubesi Başkanı Mecit Amaç da önceki gün gerçekleştirilen yemek boykotunun ardından yaptığı basın açıklamasında Tütün Yasası ile TEKEL'in güçsüz ve zayıf bırakılmak istendiğini ifade etti. Bu uygulamalara göz yummayacaklarını söyleyen Amaç, "TEKEL sendikaya ve işçiye gözdağı vermeye çalışıyor. Buna karşı sesimizi yükselteceğiz. İstanbul'a gideceğiz. Taleplerimiz kabul edilmezse cuma günü işyerini terk etmeyerek eylemlerimizi kazanana kadar sürdüreceğiz" diye konuştu.

'Oyunu bozacağız' TEKEL Adıyaman Yaprak Tütün İşletmeleri'nde çalışan ve önceki gün öğle yemeği için atölyelerden ayrılan 260 kadın işçi, yemek yemeyerek TEKEL Genel Müdürlüğü'nü protesto etti. Kararı alkışlarla protesto eden işçiler adına konuşan Tek Gıda-İş Adıyaman Şube Başkanı Bahri Özbay, şunları söyledi: "Karar haklı bir gerekçeye dayanmıyor. Yapılmayı bekleyen iş var. Bu kadar işçi, ekmeği elinden alınarak açlığa mahkûm edilmek isteniyor. Bu kararın arkasında TEKEL'i küçültme, güçsüz bırakma istemi yatıyor. Bu oyunu bozacağız. Yemek boykotu, bu kararı alanlara ilk uyarımızdır. İşçilerin iş akitlerinin askıya alınması kararından vazgeçilmediği takdirde, yeni eylemler yapacağız."

Tütün var, işçiye iş yok Trabzon'un Akçaabaat ilçesindeki TEKEL İşletme Müdürlüğü'nde de işçiler önceki gün öğle yemeği yemediler. Yemek boykotu yapan 45 işçiye, bakım bölümü işçileri de destek verdi. İşçiler, "Tütün var, iş var, ama bizim işimiz askıya alınıyor. Bu nasıl iş?" dediler.Tek Gıda-İş Sendikası Akçaabat Şubesi Başkanı Ali Kemal Albayrak, Türkiye'nin her bölgesindeki işletme müdürlüklerinde, bir işleme bölümünün bırakıldığını belirterek, "Doğu Karadeniz'de ise Trabzon, Akçaabat ve Şebinkarahisar'daki 3 işletme de kapatılıyor. Doğu Karadeniz'in tütünü başka illere taşınarak işlenecek. Böyle bir mantığı anlamak mümkün değil" dedi. TEKEL Genel Müdürlüğü'nün kararına göre Trabzon, Akçaabat ve Şebinkarahisar İşletme Müdürlükleri'ndeki 120 işçinin iş akitleri 7 ay askıya alınacak.

Batman'da engellemeOturma eylemi için Batman'daki Tekel Yaprak Tütün İşletmeleri'nden gelen 250 geçici kadın işçinin İstanbul'a gelmesi valilik tarafından engellendi. Adıyaman'dan da eyleme katılmak üzere 160 geçici kadın işçi yola çıktı.
ÖNCEKİ HABER

Gelecek için savaşa hayır

SONRAKİ HABER

Tarım işçileri işbıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...