25 Eylül 2001 21:00

Bir diyalog çağrısı daha

Tutuklu yakınları ile birlikte İHD, TMMOB, EMEP, ÖDP, SİP ve DBP temsilcileri, dün İHD Genel Merkezi'nde basın toplantısı yaparak, ölüm oruçlarının bitirilmesi için Adalet Bakanlığı'na diyalog çağrısı yaptı.

Paylaş
Bir diyalog çağrısı dahaTutuklu yakınları ile birlikte İHD, TMMOB, EMEP, ÖDP, SİP ve DBP temsilcileri, dün İHD Genel Merkezi'nde basın toplantısı yaparak, ölüm oruçlarının bitirilmesi için Adalet Bakanlığı'na diyalog çağrısı yaptı.

Çözüm üretilmeliToplantıda söz alan İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, tecrit ve izolasyona karşı süren ölüm oruçlarında artık çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, hiçbir insanın, görüşü ne olursa olsun tecrit ortamında tutulamayacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı dahil tüm yetkililerden destek istendiğini belirten Öndül, kitle örgütlerinin sorunun çözümü için gerekli desteği vereceğini kaydetti. Öndül, taleplerin insani olduğuna vurgu yaparak, "Sakat bırakarak, öldürerek sorun çözmek, hukuk devletinin işi değildir" dedi. Tutuklu yakını Hatun İlde, Ankara'ya devlet yetkileri ile görüşmeye geldiklerini belirterek, milletvekillerinden Mehmet Bekaroğlu, Kamer Genç ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hüseyin Akgül ile görüştüklerini söyledi. İlde, Hüseyin Akgül'den, Meclis'te Anayasa görüşmelerinden sonra cezaevleri sorununu yeniden gündeme getirme sözü aldıklarını bildirerek, çözüm için diyalog çağrılarını sürdüreceklerini ifade etti. Taleplerin siyasi değil insani olduğunu vurgulayan İlde, cezaevlerindeki tecride tutuklu yakınlarının da tanık olduğuna dikkat çekti. Tutuklu yakını Halil Özpolat da, oğlunun cezaevinde aylardır tek kişilik hücrede tutulduğunu ve havalandırmaya dahi tek başına çıktığını vurgulayarak, "Oğlum 1992 yılında aldığı disiplin cezasını daha yeni çekiyor. Bu hukuksal açıdan mümkün değil. Cezaevi sorunlarıyla ilgili toplumsal muhalefet tepki gösterdiğinde içerde baskılar biraz olsun azalıyor. Gösterilmediğinde ise insanları dayakla sakat bırakıyorlar" diye konuştu.

Tecrit derhal kaldırılmalıEMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya ise, özgürlük ve eşitlik talepleri nedeniyle çok sayıda insanın cezaevinde tutulduğunu vurgulayarak, yeni ölümlerin olmaması için diyaloğun başlamasının gerekli olduğunu belirtti.SİP adına konuşan Erkan Yıldız, hortumcuların ödüllendirildiği bir düzende eşitlik ve özgürlük talebinde olanların cezalandırıldığını kaydetti. DBP Genel Başkanı Yılmaz Çamlıbel, çağdaş uygarlık normlarının yakalanarak cezaevlerinde tecridin kaldırılması gerektiğini söyledi. TMMOB adına konuşan Ercüment Kaya da insanca yaşam için kitle örgütlerinin tepkilerinin süreceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

İfade özgürlüğünde kelime oyunu

SONRAKİ HABER

Savaş karşıtlığına tahammül yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...