25 Eylül 2001 21:00

Rusya aktif rol arıyor

ABD'nin Afganistan'a karşı saldırmak üzere BDT ülkelerinin üslerinin kullanılmasına başlangıçta şiddetle karşı çıkan Rusya, şimdi, Taliban karşıtı Kuzey İttifakı'na destek vermeyi kabul etti.

Paylaş
Rusya aktif rol arıyorABD'nin Afganistan'a düzenlemeyi planladığı saldırının biçimi ve bölgenin en etkili gücü Rusya'nın buna katılımının ne şekilde olacağı giderek şekilleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Taliban muhalifi Kuzey İttifakı'na silah ve askeri teçhizat vereceğini ilan etti. Kremlin'de partilerin üst düzey yetkilileriyle görüştükten sonra devlet televizyonunda konuşan Putin, terörle mücadele operasyonlarında hava sahasını yardımların taşınması için kullanılmasına açacaklarını da yineleyerek, ülkesinin mücadeleye "etkin işbirliğinde" gireceğini kaydetti. Putin, BM ve BM Güvenlik Konseyi gibi uluslararası örgütlerin alacağı kararlara itimat edilmesini de istedi.

Hava üsleri konusuABD'nin Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerindeki üsleri kullanmasına başlangıçta çok sert bir dille karşı çıkan Rusya lideri, bu konuşmadan hemen önce de muhtemel bir operasyona katılacak güçlerin Orta Asya ülkelerindeki hava üslerinde konuşlanma ihtimallerinden söz etti.Putin konuşmasında, ülkesinin tutumunun, Rusya'nın Orta Asya'daki müttefikleri tarafından da paylaşıldığını belirterek, "Bu ülkeler, antiterörist operasyona katılacak olan güçlere hava üslerini kullandırtma konusunu da değerlendirmekteler" dedi. Putin konuşmasında, operasyon çerçevesinde Rusya'nın diğer ülkelerle yapacağı işbirliğinden sorumlu olacak bir özel grup da kurduğunu ve grubun başkanlığını Savunma Bakanı Sergey İvanov'un yapacağını kaydetti.

Rabbani'ye destek"Grup, bilgi toplayarak analiz edecek, operasyonu sürdüren güçlerle etkileşim içerisinde olacak" diyen Putin, Afganistan'da hükümet olarak uluslararası alanda tanınan Burhaneddin Rabbani kabinesine silah yardımı dahil her türlü desteği geliştirmeye hazır olduklarını, silah yardımı sonrasında askeri personel desteği de yapabileceklerini ifade etti.Savunma Bakanı İvanov da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Biz askeri operasyona katılmayacağız. Bu kesinlikle mümkün değil" dedi. İvanov, gelecek hafta sonunda, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan bir heyeti başkent Moskova'da ağırlayacaklarını söyledi. İnterfaks ajansında yayınlanan habere göre, İvanov, Pentagon'dan gelecek heyet ile Taliban yönetimine karşı olası bir Amerikan misilleme operasyonunu ele alacaklarını açıkladı.Rusya'nın önemli gazetelerinden Kommersant, Rusya'nın Afganistan'da silah desteği vereceği Kuzey İttifakı'nın, ABD hava bombardımanının ardından ülkede kontrolü tamamen ele geçirebileceğini ileri sürdü. Yorumcu Afanasi Sborov, Rusya'nın olası ABD operasyonuyla ilgili tutumunun bugüne kadar net olmadığını, ancak Putin'in önceki günkü konuşmasının ardından Moskova'nın pozisyonunun nihayet tamamen anlaşılabilir bir hale geldiğini belirtti. Sborov, yazısında, "Kuzey İttifakı, Rusya'nın yıllardır müttefiği durumunda. Büyük miktarda Rus silahı teslim edilmesi, Amerikalıların Afganistan'a yapacakları hava bombardımanının ardından bu ittifakın ülkede durumu kontrol eden ana unsur haline gelmesini sağlayacak" dedi.

Çeçenlere 72 saatÖte yandan Rusya, ABD'nin oluşturduğu "terör karşıtı" konsepti, kendi lehine kullanmanın yollarını arıyor. Rusya liderni Putin, Çeçen savaşçılara 72 saat süre tanıyarak, bu süre içinde uluslararası terör unsurlarıyla tüm bağların kesilmesi ve silah bırakılarak Moskova ile barış masasına oturulması için ültimatom niteliğinde kesin uyarı yaptı."Çeçenya kaynaklı terörün, 11 Eylül sabahı ABD'de meydana gelen tarihin en geniş çaplı terör darbesiyle aynı nitelikte olduğunu, batı devletlerinin Çeçen sorununu da artık böyle görmelerinin vakti geldiğini" daha önce vurguladığını hatırlatan Putin, "Çeçenya'da kendilerine siyasi temsilci diyen ayrılıkçılar için de bu uyarının geçerli olduğunu" bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Savaş ağalarının pençesinde bir ülke

SONRAKİ HABER

Pakistan'da halk sokakta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...