24 Eylül 2001 21:00

Körfez'de yığınak

ABD ve İngiliz kuvvetleri, Afganistan ve olası başka ülkelere saldırmak için Basra Körfezi'ne yaptıkları yığınağı güçlendiriyor.

Paylaş
Körfez'de yığınakABD ve İngiliz kuvvetleri, Afganistan ve olası başka ülkelere saldırmak için Basra Körfezi'ne yaptıkları yığınağı güçlendiriyor. Son olarak, İngiltere'nin Umman ile birlikte yapacağı askeri tatbikat öncesinde, Körfez'deki yaklaşık 20 savaş gemisine katılmak üzere yola çıkan İngiliz uçak gemisi HMS Illustrious, Süveyş Kanalı'nı geçti.Süveyş Kanalı'nı geçen diğer İngiliz savaş gemileri arasında Trafalgar denizaltısı, Nottingham destroyeri ve Fort Victoria ikmal gemisi yer alıyor. Körfez bölgesinde piyade ve savaş uçaklarının yanı sıra toplam 25 İngiliz gemisinin konuşlanması bekleniyor. Bu rakamın, 1982 Falkland Savaşı'ndan bu yana İngiliz deniz kuvvetlerinin en büyük konuşlanması olduğu belirtiliyor.İngiliz Savunma Bakanlığı, önceki gün Umman ile yapılacak tatbikat için İngiltere'den Körfez bölgesine 7 tornado uçağı gönderildiğini açıklamıştı. Umman'ın başkenti Maskat'ın 420 kilometre güneyinde ekim ayı ortasında yapılacak tatbikata, yüzlerce savaş uçağı ve savaş gemisinin yanı sıra 14 bin Umman ve 24 bin İngiliz askerinin katılması bekleniyor.ABD'de, saldırıların ardından olası bir harekât için Körfez'e 130 savaş uçağı ile 2000 denizciden oluşan bir güç gönderilmesi emri verilmiş, Theodore Roosevelt uçak gemisi Akdeniz'e gitmek üzere geçen hafta ortasında yola çıkmıştı.

Taliban uyardıDiğer yandan, Afganistan'daki Taliban rejimi, komşu Özbekistan'ı ABD ile işbirliğine karşı uyardı. Taliban'ın "Dışişleri Bakanı" Vekil Ahmed Mütevekkil, Özbek yetkililere hitaben, "Çok iyi bilirsiniz ki, emperyalistler Afganistan'ı istila ettiğinde, Allah'ın inayetiyle onları bozguna uğrattık" ifadesini kullandı. Özbekistan'ın ABD'ye destek vermemesini isteyen Mütevekkil, "Özbekistan bu tür işlere karışmamalı" dedi. Benzer bir tehdidin Türkiye için de gündeme gelebileceği kaydediliyor.Bu arada Pakistan, Afganistan'ın başkenti Kâbil'deki büyükelçiliğinde görevli bütün çalışanların güvenlik nedeniyle çekildiğini açıkladı.

300 bin askerTaliban'ın "cihat" için 300 bin askeri silah altına almayı kararlaştırdığı bildirildi.Taliban Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, AFP'ye yaptığı açıklamada, ABD'ye karşı yürütülecek cihat için 300 bin erkeğin silah altına alınacağını belirtti.ABD'ye ait bir pilotsuz casus uçak düşüren Taliban güçleri, önceki gün "hangi ülkeye ait olduğunu bilmedikleri" bir başka uçağı daha düşürdüklerini ileri sürdü.

Tacikistan'da savaş haliTacikistan silahlı kuvvetleri de, savaş durumuna geçti. Tuğgeneral Şerali Kairullayev, Afganistan'da yükselen tansiyon ve ABD'nin muhtemel operasyon hazırlıklarını sürdürmesi nedeniyle ordunun savaş durumuna geçtiğini söyledi. Tacikistan'daki Rus ordusu basın merkezinden yapılan açıklamada da Rus sınır muhafızları ve başkent Duşanbe'deki Rus motorize piyade tümeninin en üst düzeyde alarma geçtiği belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

'Program bezdirdi'

SONRAKİ HABER

Sanatçılar kendilerini ihbar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...