24 Eylül 2001 21:00

Kimlik kartı zorunluluğu

ABD ve İngiltere, "terörle mücadele" gerekçesiyle hak ve özgürlükleri büyük ölçüde kısıtlayıcı yeni uygulamalara geçiyor.

Paylaş
Kimlik kartı zorunluluğuABD ve İngiltere, "terörle mücadele" gerekçesiyle hak ve özgürlükleri büyük ölçüde kısıtlayıcı yeni uygulamalara geçiyor. Uzun yıllardır kimlik taşınmasının zorunlu olmadığı İngiltere'de, önümüzdeki dönemde "her vatandaşa taşınması zorunlu birer kimlik kartı verileceği" açıklandı.İçişleri Bakanı David Blunkett tarafından yapılan açıklamada, bugüne kadar günlük yaşamda yeri olmayan kimlik kartı taşınması zorunluluğunun, "terörle mücadele kapsamında düşünüldüğü ve uygulanmasına karar verildiği" belirtildi.Söz konusu hazırlık gerçekleşirse, bugüne kadar pasaportları ve ehliyetleri dışında kimlikleri bulunmayan ve bu kimlik kartlarını da hiçbir zaman üzerinde taşımak zorunda olmayan İngilizler de artık kendileriyle ilgili bütün bilgileri içeren birer kimlik sahibi olacak.

Yasalarda değişiklikİngiltere'de halkın kimlik kartı taşıması zorunluluğunun yanı sıra, terörle mücadele yasalarında da polise daha geniş yetkiler veren düzenlemeler yapılması bekleniyor. Hükümet, bu düzenlemelerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ters düşebileceğini kabul ediyor.Terörle mücadele yasası değişikliklerinin polise, "şüpheli" görülen kişileri daha uzun süre gözaltında tutma imkânı vermesinin yanı sıra, bu kişilerin telefonlarının dinlenmesi, e-postalarının okunması, MI5 tarafından yapılan dinlemelerde elde edilen telefon kayıtlarının mahkemelerde delil olabilmesi, banka hesaplarının ayrıntılarının polis tarafından öğrenilebilmesi, ülkeler arasında suçluların iadesinin hızlandırılması, İngiltere'ye girmesi yasaklanan kişilerin temyiz haklarının ellerinden alınması gibi yeni hak gaspları getirmesi bekleniyor.

ABD de benimsiyorABD de, İngiltere'ye benzer yeni uygulamaların hazırlığı içinde. Amerikan yönetimi, "özgürlükleri kısıtlayıcı" olduğunu kabul etmesine rağmen, herkese ulusal kimlik kartı uygulamasına geçmeye hazırlanıyor.New York ve Washington'daki saldırılar sonrasında sıkça gündeme gelen ulusal kimlik kartına ilişkin önerinin, ABD Başkanı George W. Bush'a sunulduğu ve Bush'un da bu öneriyi kabul etmeyi planladığı belirtiliyor.ABD'de, ulusal kimlik kartı uygulaması yerine, bankada hesap açma, alışveriş veya herhangi bir başvuruda bir kişinin verdiği bilgiler, kimlik kartına bakmaksızın doğru kabul ediliyor. Herhangi bir şekilde bu bilgilerin doğru olmadığının ortaya çıkması, kanuni işlem gerektiriyor. Vatandaşların sürücü ehliyeti, kimliğinin kanıtı olarak görülüyor.Bu arada Oracle adlı bilgi-işlem tekeli, ulusal kimlik kartı uygulamasına "acilen geçilmesini" talep etti. Milyarlarca dolarlık bu yeni pazarı gören şirket, "hükümete yardımcı olmaya hazır olduğunu" bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

NATO ile barış gelmez

SONRAKİ HABER

Ekonomiye savaş darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...