24 Eylül 2001 21:00

Irak'ı da vurabilirler

ABD yönetimi, Afganistan'ı vururken Irak'a da "aradan çıkarabilir". Tek sorun, Irak'ın 'teröre destek verdiğini' kanıtlamak!

Paylaş
Irak'ı da vurabilirlerABD'li yetkililer, muhtemel hedefleri Afganistan'ın yanı sıra sık sık Irak'ı da telaffuz etmeye başladılar. Bu durum, Amerikan kuvvetlerinin, bir gövde gösterisi olarak iki ülkeye birden saldırma olasılığını kuvvetlendiriyor.ABD Başkanı George Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, önceki gece CNN'de konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. ABD'nin amacının "geniş kapsamlı bir mücadele" olduğunu söyleyen Rice, bu mücadelenin ilk aşamasının "Usame Bin Ladin ve onun El-Kaide şebekesi" olduğunu söyledi. Rice, ilerleyen aşamalarda ise "terörizmin var olduğu diğer yerlere bakılacağını, terörizm üslerinin peşine düşüleceğini" belirtti.

Kongre vurmaya hevesliAmerikan Kongresi'nde, "diğer yerler"in başında Irak'ın geldiğini savunan kesim giderek sesini yükseltiyor. Senatörler Jesse Helms ve Richard Shelby, Irak'ın vurulabileceğini açıkça dile getirdi. Ancak Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak'ın, 11 Eylül saldırılarında "doğrudan rol üstlendiğine dair bir kanıt olmadığını" bildirdi. Powell, Saddam Hüseyin'in "potansiyel terörist faaliyet kaynağı" olduğunu öne sürerek, "ABD, hiçbir seçeneği göz ardı etmeyecek. Irak'a vurma yeteneğine sehibiz" diye konuştu.

Şantaj politikasıSavunma Bakanı Donald Rumsfeld ise, Irak'a yönelik bu örtülü tehditlerin hayata geçirilmesinin, "Irak yönetiminin gelecekteki politikasına bağlı olduğunu" söyleyerek şantaj politikasını açığa vurdu. Rumsfeld, Irak'ın yanı sıra Suriye, Kuzey Kore, Libya ve Küba'nın "terörist örgütlere yataklık ettiğini" iddia etti ve "Başkanın dediği gibi, bu devletlerin nasıl tutum alacağına bakarak karar vereceğiz" dedi. Bakan Rumsfeld, ABD öncülüğünde oluşan "Batı ittifakı"nın çözülme olasılığını da reddetti. ABD'li bakan, "Koalisyonu belirleyen görevdir, görevi belirleyen koalisyon değil" diyerek, diğer devletlere dayatmalarını sürdüreceklerine işaret etti. Irak'a yönelik saldırıya; Fransa, Rusya, Çin, S. Arabistan, hatta İngiltere'nin tepki verebileceği dile getiriliyor.

Orta Asya'ya girdilerDiğer yandan, Afganistan'a yönelik Amerikan saldırısının ana üssünün, Türkiye'nin yanı sıra Orta Asya'daki eski Sovyet üsleri olduğu belirtildi. Özbekistan ve Tacikistan'a giden Amerikan birliklerine, kısa süre içinde özel kuvvetler ve savaş uçakları da eklenecek. Böylece ABD ordusu ilk kez, eski Sovyetler toprakları içinde faaliyete geçmiş olacak.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD lideri Bush arasında önceki gün yapılan bir saatlik telefon görüşmesi, Rus onayının alınmasıyla sonuçlandı. Batılı kaynaklara göre Rusya, ABD'nin bölgedeki üsleri kullanması için Orta Asya ülkelerine baskı yapacak.Washington'daki kaynaklara göre, F15 savaş uçakları ve diğer birlikleri Özbekistan'a konuşlandırılacak. Topraklarında binlerce Rus askeri barındıran Tacikistan ise, ABD ve İngiliz özel kuvvetleri tarafından "örtülü operasyonlar" için kullanılacak. Putin'in, bu destek karşılığında ABD'den ne aldığı açıklanmadı. Ancak kaynaklar, Rus ordusunun Çeçenya'ya yönelik saldırılarını artırabileceğini ve ABD'nin buna itiraz etmeyebileceğini ifade ediyor. Olası diğer tavizler arasında; Amerikan Ulusal Füze Savunma Kalkanı (NMD) ve Baltık ülkelerinin NATO'ya üyeliği sorunları yer alıyor.

Yoğun faaliyetlerRusya'nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya'nın manşetten verdiği haberde, Putin liderliğinin hafta sonunda Afganistan ile ilgili yoğun faaliyetlerine dikkat çekildi.Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, hem dinlenmekte hem de çalışmalarını yürütmekte olduğu Soçi'de dün Orta Asya ülkeleri liderleriyle telefon görüşmeleri yaptığı, ardından güvenlikle ilgilibakanları topladığı belirtilen haberde, Genelkurmay Başkanı Anatoli Kvaşnin'in de Tacikistan'da Afgan muhaliflerle bir araya geldiğine dikkat çekildi. Putin'in bakanlarla toplantısında, "Afganistan'a müdahalede doğrudan yer alma olasılığı" üzerinde de durulduğu belirtilen haberde, "Rusya'nın kampanyasının hedefi, Taliban rejiminin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak. Kampanyanın yöntemleri, gelişmelere göre belirlenecek" denildi.Gazete, ABD'nin Afganistan'a yönelik operasyonunda "Rusya ve Türkiye'nin özel rollerine" de değinerek, "Bu operasyonda önemli vuruş gücü Kuzey İttifakı olacak. Bu ittifaka destek, çeşitli yönlerden gelecek. Rusya, Tacik ve Hazaret grupları desteklerken, Türkiye, General Raşid Dostum'a destek olacak" görüşünü savundu.
ÖNCEKİ HABER

Gerçek gözyaşları

SONRAKİ HABER

NATO ile barış gelmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa