23 Eylül 2001 21:00

İlle de satacaklar

Anayasa Mahkemesi'nin orman alanı dışına çıkarılmış Hazine arazilerinin satışına ilişkin düzenlemeye yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından, büyük illerde rantı yüksek kamu binası ve arsalarının satışına yönelindi.

Paylaş
İlle de satacaklarHükümet Hazine arazilerini satmak için her yolu deniyor. Anayasa Mahkemesi'nin orman alanı dışına çıkarılmış Hazine arazilerinin satışına ilişkin düzenlemeye yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından, büyük illerde rantı yüksek kamu binası ve arsalarının satışına yönelindi.İlk olarak Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'daki 71 parça Hazine arazisinin satış kararı ile fiilen uygulama giren Hazine taşınmazlarının değerlendirilmesi projesinde, ikinci adımı devlete tek başına trilyonlar kazandıracak arazilerin satış listelerine konulması çağrısı oluşturdu.

Satış için toplantıAA'nın verdiği bilgiye göre, satışların hızlandırılması ve buradan Hazine'ye çok daha fazla kaynak akışının sağlanması amacıyla, önce Milli Emlak İl Müdürleri Ankara'ya çağrılarak, kendileriyle bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda il müdürlerine, "Ekonominin içinde bulunduğu koşullarda kaynak yaratmak çok daha önem kazandı. Hazine arazilerinin satışından da çok şey bekleniyor. Bu yerleri atıl durumdan çıkararak, kaynak yaratmak durumundayız. Bu nedenle bu çalışmalara dört elle sarılın" denildi.

Topyekûn satışArdından Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen 30 ile dönük, çıkarılan kanun kapsamında satılabilecek rantı yüksek yerlerin belirlenmesi talimatı verildi. Devlete önemli gelir getirecek bu yerlerin bir kamu kuruluşuna tahsisli de olsa, hatta üzerinde bir kamu binası da bulunsa Ankara'ya bildirilmesi istendi.

İstanbul'da özel ekipMilli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, Hazine arazilerinin satışına ilişkin ilk listenin bir ön çalışma gibi değerlendirilmesi gerektiğini, esas gelir getirecek arazilerin bundan sonraki listelerde yer alacağını bildirdiler. Satış çalışmalarında İstanbul'un çok ayrıcalıklı bir yere sahip olduğuna dikkati çeken yetkililer, bu ilde yer tespitleri için özel ekipler oluşturulduğunu ve İstanbul'daki arazilerin satışından çok büyük miktarlarda gelir beklendiğini vurguladılar.İlk listede yer alan Şişli-Ayazağa'daki yaklaşık 250 dönümlük alana dahi 50 ila 100 trilyon lira arasında değişen miktarlarda değer biçildiğini ifade eden yetkililer, İstanbul'da 1 milyar 600 milyon metre karelik bir büyüklüğe sahip 56 bin 800 parça alanın Hazine adına tescil edilmiş olduğunu vurguladılar. Yetkililer, satışlar sırasında bu ilde üzerinde gecekondu bulunan çok sayıda arazinin de üzerinde oturanlara ya da üçüncü şahıslara satılacağına işaret ettiler.Bu arada Milli Emlak yetkilileri, irtifak hakkı tesisi ile turistik işletmelere tahsis edilen kıyı kesimlerindeki Hazine arazilerinin satışının ise şu aşamada istenilen ölçüde gerçekleştirilemeyeceğini bildirdiler. Bu tesislerin bulundukları arazilerin yüzde 70'inin orman alanı içinde yer aldığı, bu durumda irtifak hakkı tesis edilmiş turistik tesislerin sadece yüzde 30'unun hak sahiplerine satışının gündeme gelebileceği vurgulandı.
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş esnek çalışmayı yokluyor

SONRAKİ HABER

KSB'den Kocaeli halkına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...