23 Eylül 2001 21:00

Türk-İş esnek çalışmayı yokluyor

"Esnek çalışma iş bulma olanağını artıracağına inanıyor musunuz?" sorusunun da yer aldığı anketin, patronların esnek çalışmanın yasalaşmasını dayattığı bir dönemde yapılması "Yeni bir işbirliği mi?" sorusunu gündeme getiriyor.

Paylaş
Türk-İş esnek çalışmayı yokluyorŞahin BayarTürk-İş, patronların her platformda yasalaşmasını istediği esnek çalışma uygulamasını üyeleri arasında tartışmaya açıyor. Örgütlü olduğu işyerlerine gönderdiği anket formunda, işçilere "Ülkemizde esnek çalışma uygulanmalı mı?" sorusunu yönelten Türk-İş, hemen ardından "Esnek çalışmanın iş bulma olanağını artıracağına inanıyor musunuz?" sorusuyla nabız yokluyor. Türk-İş'in anket sorularında kurduğu "esnek çalışma-istihdam ilişkisi" son yıllarda patronların örgütü TİSK'in, dilinden düşürmediği konuların başında geliyor. Yine metal sektöründeki patron örgütü MESS, işyerlerinde yasadışı bir şekilde uygulamaya koyduğu esnek çalışmanın bir an önce yasalaşmasını istiyor. Adı geçen patron örgütleri yıllardır, işçilerin ve sendikaların katılımıyla "esnek çalışmayı benimsetme" seminerleri düzenliyorlar. Türk-İş ise esnek çalışmanın işçi hakları aleyhine yol açacağı sonuçlar konusunda işçileri aydınlatmak ve patronların yarattığı bilinç bulanıklığını önlemek yerine "Esnek çalışma uygulanmalı mı?" diye soruyor. Türk-İş'in bu tutumu, "Yeni bir işbirliği mi?" sorusunu gündeme getiriyor.

Ya iş güvencesi ya da...Toplam 13 sorudan oluşan anket formunda yer alan toplusözleşmelerle ilgili sorular da hayli çarpıcı. Ankette, "Toplu iş sözleşmelerinde ücret artışına mı öncelik verilmeli, yoksa iş güvencesine mi öncelik verilmeli?" diye soran Türk-İş, öyle anlaşılıyor ki, ücret artışı ya da iş güvencesinden vazgeçmeyi düşünüyor. Toplusözleşmeyle ilgili diğer soru ise "Toplu iş sözleşmelerinde ücretler işe göre mi yükseltilmeli, yoksa seyyanen mi yükseltilmeli?" şeklinde.

Sadece 10 işçi Ankette "Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ülkenin ekonomik krizden çıkmasında uyguladığı programların başarılı olacağına inanıyor musunuz?" sorusu da yer alıyor. Türk-İş yöneticileri, üyesi oldukları Emek Platformu'nun Derviş-IMF programına alternatif olarak Emek Programı'nı hazırladığını unutmuş görünüyor. Hemen ardından "Hükümetin işçilerin sorunlarını çözeceğine güveniyor musunuz?" sorusu geliyor. Türk-İş tarafından hazırlanan bu anket, her işyerinde sadece 10 işçinin katılımı ile sınırlandırılıyor. 28 Eylül tarihine kadar bölge temsilciliklerine ulaştırılması istenen ankete katılacak işçilerin nasıl belirleneceği ise bilinmiyor. Ancak her koşulda anketin 10 işçi ile sınırlandırılmasının sağlıklı sonuçlar doğurmayacağı açık.
ÖNCEKİ HABER

YÖK gitse de, zihniyeti kalır

SONRAKİ HABER

İlle de satacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...