23 Eylül 2001 21:00

Kütüphanecilik tedbirler kıskacında

Kütüphanecilik Başbakanlık Tassarruf Tedbirleri nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Paylaş
Kütüphanecilik tedbirler kıskacındaZiya ÖzışıkBaşbakanlık Tasarruf Tedbirleri kütüphaneciliği zor duruma sokmaya devam ediyor. Alınan tedbir önlemleriyle kütüphanelerin en işlek zamanlarında kütüphaneler kapalı tutuluyor. Kapalı tutulmasının yanı sıra kütüphanelerin hizmete dönük olarak istedikleri argümanlar da kütüphanelere temin edilmiyor. Daha önce İstanbul'da talebe hemen hemen en çok cevap veren kütüphanelerden biri olan Atatürk Kitaplığı da bu tedbirlerin etkisiyle eskisi gibi hizmet verememekten şikâyetçi. Atatürk Kitaplığı'nda bu tedbirlere uymaya çalışan idare sürekli çalışanları işten çıkarıyor.

Tedbirler talebi azalttıİstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ali Mazak Başbakanlık tedbirlerinin bu gidişle kütüphaneciliği bitme tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağı üzerinde durdu. "Daha önce saat 20:00'a kadar hizmet veriyorduk, oysa şimdi bu tedbirlerden ötürü saat 17:00'de kütüphanemizi kapatıyoruz" şeklinde konuşan Mazak, en çok talep aldıkları saatler olan okul çıkışı saatlerinde hizmet veremeyeceklerini ifade etti. Her geçen gün yeni çıkan kitaplar doğrultusunda güncelleme yapılması gerekliliğine dikkat çeken Mazak "Bırakın yeni kitaplar almayı istediğimiz basit bir raf bile bize tedbir var denilerek gönderilmiyor" dedi. "Kitap alacaksınız. Almayın. Hava karardı insanlar okuyamıyor, ışık yakmamız lazım. Yakmayın. Bu şekilde nasıl kütüphaneleri teşfik edeceksiniz" diye soran Mazak, kalem, tel zımba, bayrak hesap makinesi,yemek masası gibi malzemelerin dahi kendilerine verilmediğini kaydetti. Teknolojik gelişmelerin takibinin kütüphaneler açısından bir zorunluluk olduğunun altını çizen Mazak, "Artık arşivleri bu devirde CD'lerle, bilgisayarlarla yapıyorlar. Bu artık bir zorunluluk" dedi. Ancak Mazak, bozuk olan tarayıcılarının altı aydır tamir edilemediğini ifade etti. Kültür Bakanlığı'na bağlı kütüphanelerin daha da zor durumda olduğunu aktaran Mazak, "Burası İstanbul, siz bir de Anadolu'nun halini düşünün" dedi.

İşten çıkarmalar varAli Mazak yine tasarruf tedbirleri doğrultusunda işten çıkarma sayılarının arttığını kabul ederek, genelde zorunlu emeklilik uygulamasıyla bunu hayata geçirdiklerini ifade etti. Son hafta içerisinde 2 kişinin daha işlerine son verdiklerini anlatan Mazak, Başbakanlık'ın en çok tassarrufu istihdam düşürerek sağladığını belirtti.

İyi hizmet geliştirirTürkiye'de insanların okumadığından şikâyet edenlerin kitap okumayı teşfik edeceklerine kütüphaneleri kapattıklarını belirten Mazak, var olan kütüphanelerin de yer seçiminden içinde yaratılan ortama kadar kitap okumayı teşfik etmekle uzaktan yakından ilgisi olmadığını söyledi. Mazak şöyle konuştu; "İnsanlara iyi bir hizmet verildiği zaman kitap okuduklarına biz kendimiz şahitiz, demek ki kütüphanelere talep az derken önce kusuru insanlardan ziyade kendimizde aramamız gerekir"
ÖNCEKİ HABER

Sanıksız yargılama skandalı

SONRAKİ HABER

Türkiye 'ana üs' yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...