23 Eylül 2001 21:00

Yoksulluğa ve savaşa karşı miting

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Gebze mitinginde yaptığı konuşmada ülkeyi yıkıma sürükleyen IMF politikalarını eleştirerek, yoksulluğa ve savaş çığırtkanlarına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Paylaş
Yoksulluğa ve savaşa karşı mitingEmeğin Partisi (EMEP) Gebze İlçe Örgütü'nün düzenlediği "İşsizliğe, Yoksulluğa, Savaşa ve Karşı İş, Ekmek ve Özgürlük Mitingi"ne katılan emekçiler, yoksulluk ve açlığın kaderleri olmadığını söyleyerek, emekçileri daha da yoksullaştıracak olan bir savaşı istemediklerini haykırdılar. EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, mitingde yaptığı konuşmada ülkeyi yıkıma sürükleyen IMF politikalarını eleştirerek, yoksulluğa ve savaş çığırtkanlarına karşı mücadele çağrısı yaptı.Miting için saat 13.00'te Trafo Meydanı'nda toplanılmaya başlandı. Gebze' nin yoksul mahallelerinde oturan emekçiler, mitinge mahallelerinde toplanarak katıldılar.Miting toplanma yerine yaklaşık yarım saat uzaklıktaki mahallelerinden alkışlarla yürüyerek mitinge katılan Gaziler Mahallesi halkı mitingin coşkusunu artırdı. İnönü Mahallesi gençleri ile gerçekleştirdikleri yürüyüşleri boyunca kahvelerde konuşma yapan Gazililer, mitinge çağrı yaptılar. Mitinge katılan Gaziler ve Darıca mahalleleri halkı "İş istiyoruz", "Savaşa hayır", "Oğlumun ölmesini istemiyorum. Asker annesi", "Afgan halkı katledilemez", "İşten atmalar durdurulsun" ve "ABD-NATO üsleri kapatılsın" dövizlerini taşıdılar. Sanayi siteleri ve mahallelerden mitinge katılan gençler ise "Göktaş işçileri yalnız değildir" ve "Savaşa hayır" dövizleriyle taleplerini ifade ettiler. Emekçiler toplandıktan sonra Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçildi. "ABD-NATO üsleri kapatılsın, savaşa hayır" ve "Gençlik gelecek gelecek sosyalizm" pankartlarının taşındığı yürüyüş, "İşsizliğe ve yoksulluğa karşı iş ekmek özgürlük mücadelesinde birleşelim" pankartı arkasında gerçekleşti. Yürüyüş güzergahı boyunca, sokaklarda toplananlar da alkışlarla EMEP'e destek verdiler.

'Üsler kapatılsın'EMEP Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Uludağ, EMEP Kocaeli İlçe Başkanı Ali Rıza Omurtag ve EMEP Gebze İlçe Başkanı Dinçer Kaya mitingin en ön sıralarında yer aldılar. Genel-İş, Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, Emekli-Sen, Birleşik Metal-İş Gebze şube yöneticileri ile ÖDP Gebze yöneticilerinin katılarak destek verdiği mitinge, sendikalaştıkları için işten atılan ve 10 gündür direnişte olan Göktaş işçileri de katıldı. Yaklaşık bir saat süren ve yoğun polis ablukasında gerçekleştirilen yürüyüş sonrası miting alanına girmek isteyenler polis tarafından engellendi. Miting alanında ilk konuşmayı yapan EMEP Gebze İlçe Yöneticisi Yusuf Akar, kriz sonrası Gebze'de 10 bini aşkın kişinin işsiz kaldığını ifade etti. EMEP'in kahve, ev toplantıları ve basın açıklamaları sonrası bu mitingi hayata geçirdiğini ifade eden Akar, krizi yaratanlarla ülkeyi savaşa sokmak isteyenlerin aynı çıkar grubu olduğunu vurguladı ve "Ancak birlikte mücadele ile geceleri aç yatılmayan, gündüzleri işsiz olunmayan savaşsız ve sömürüsüz bir dünya yaratılır" diyerek bütün emekçileri EMEP'te birleşerek mücadele etmeye çağırdı.

Çözüm emekçilerde Akar'ın ardından EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel konuşma yaptı. Meclisteki partilerin savaştan ve ABD'den yana tavır sergilediklerini söyleyen Tüzel, EMEP'in işsizliğe, yoksulluğa ve savaşa karşı Türkiye'nin her yerinde toplantılar yapıp işçi gösterilerine ön ayak olduğunu dile getirdi. İşsizlik ve yoksulluk getiren ekonomik politikaları sördüren politikacıların ABD'ci ve savaş yanlısı olduklarına dikkat çeken Tüzel, işsizlerin işçilerle bir araya gelerek iş, ekmek ve özgürlük istemeleri gerektiğini belirtti. Sorunların kangren boyutuna geldiğini ifade eden, Tüzel, milliyetçi halkçı politikalarla iktidara gelenlerin maskelerinin düştüğünü söyledi.

Terörün kaynağı ABDABD'nin kendi ekonomisini düzeltmek için savaşa yöneldiğini belirten Tüzel, Türkiye'nin de savaşa sokulmak istendiğini söyledi. Dünyadaki terörün kaynağının ABD olduğunu söyleyen Tüzel, mitinge katılan emekçilerden, "Türkiye savaşa girmesin" çağrısı yapmalarını istedi.1 Eylül Dünya Barış Günü'nde HADEP'e saldırıldığını, gençlerin ölümüne sebep verildiğini, Kürtlerin hiçbir kültürel-siyasal hakkına izin verilmediğini ve sendikal haklara saldırıların yoğunlaştığını söyleyen Tüzel, bu uygulamaların "demokratikleşmeden" bahseden burjuva partilerinin ikiyüzlülüğünü ortaya koyduğunu ifade etti. Hükümetin, halkın tüm isteklerine sırtını çevirirken emekçilerin örgütsüzlüğüne güvendiğini belirten Tüzel, mitinge katılan emekçilerin işlerinin burada bitmediğini, emeğin iktidarı ve bağımsızlık mücadelesi için işyerlerinde, okullarda, mahallelerde örgütlenerek, daha güçlü bir şekilde alanlara çıkmanın çabasını vermesi gerektiğini belirtti. Miting, Tüzel'in konuşmasının ardından çekilen halaylarla sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Almanya'da barış için konferans

SONRAKİ HABER

Sanıksız yargılama skandalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...