23 Eylül 2001 21:00

Almanya'da barış için konferans

Almanya'nın birçok kentinden barış inisiyatifleri ve çeşitli örgütlerin temsilcileri, Kassel'de bir araya geldi.

Paylaş
Almanya'da barış için konferansMehmet ÇallıBarış Hareketi'nin Almanya'nın değişik kentlerindeki temsilcileri Kassel'de toplandı. Her yıl, barış hareketindeki gelişmeleri tartışmak üzere toplanan Barış Hareketi Danışma Kurulu'nun gündemi bu kez, savaş tehlikesine karşı yapılacak eylemleri tartışmaktı. 150'ye yakın örgüt temsilcisinin katıldığı önceki günkü toplantıda, 13 Ekim tarihinde merkezi eylemlerin yapılması kararı alındı.Barış hareketi sözcülerinden Peter Strutunski tarafından yönetilen toplantı, Kassel Üniversitesi'nden Ortadoğu uzmanı Prof. Werner Ruf'un sunduğu bir tebliğ ile başladı.Ruf, yaşanan gelişmelerin geçmişiyle birlikte ele alınması gerektiğini belirterek, "'Bugün yaşadıklarımız, ABD'nin yarım yüzyıldır izlediği politikaların bir sonucudur" dedi. ABD'nin geçmişte Sovyetler Birliği'ne karşı Müslüman ülkeleri kullanma politikasını izlediğini belirten Ruf, "Ancak Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, kendi desteklediği bu güçleri düşman ilan etme yolunu seçti. Dolayısıyla, terörist saldırılar da, onun izlediği politikanın dolaysız bir sonucudur" dedi.Daha sonra söz alan inisiyatif ve örgüt temsilcileri, güçlü bir savaş karşıtı hareketin gerekliliğini dile getirdi. Söz alanların, ABD ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere dikkat çekerken, Almanya'daki gelişmelere değinmemesi ve Almanya'nın da savaşa katılmasına karşı çıkmakla yetinmeleri dikkat çekti. Nükleer silahların yaygınlaştırılmasına karşı faaaliyet sürdüren uluslararası hukukçular örgütünün temsilcisi bu noktaya işaret ederek, saldırıların Almanya'da da iç gericiliği güçlendirmenin vesilesi yapılmak istendiğini vurguladı.

Merkezi eylem kararıDaha sonra toplanan üç ayrı çalışma grubunda, bir ortak açıklamanın kaleme alınması, bölgesel düzeyde gerçekleştirilen savaş karşıtı eylemlerin koordine edilmesi, yaygınlaştırılması ve merkezi bir eylemin tartışılması konuları ele alındı. Tartışmalar sonucunda gazete ilanlarında, imza kampanyalarında ve eylem çağrılarında kullanmak üzere bir ortak metin kararlaştırıldı. Barış hareketinin yeniden hızla geliştiğine işaret eden konuşmalarda, yerel eylemlerin yaygınlaştırılması çağrısı da yapıldı.

Saldırıya derhal protestoEylemler arasında koordinasyonun gerekli olduğunu belirten konuşmacılar, ABD'nin beklenen saldırısını gerçekleştirdiği gün her şehirde güçlü gösteriler düzenleyebilmek için hazırlık yapılmasını istediler. Ayrıca, savaş hazırlıklarına güçlü bir cevap verebilmek için merkezi bir eylemin düzenlenmesi kararlaştırıldı.13 Ekim günü Berlin'de ve Stuttgart'ta iki ayrı savaş karşıtı gösteri yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Petrol şoku bekleniyor

SONRAKİ HABER

Yoksulluğa ve savaşa karşı miting

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...