22 Eylül 2001 21:00

İşletmeye kilit işçiye tehdit

TEKEL Genel Müdürlüğü, 24 yaprak tütün işletme müdürlüğündeki çalışmaların Eylül sonunda durdurulması ve geçici işçilerin iş akitlerinin askıya alınmasını kararlaştırdı.

Paylaş
İşletmeye kilit işçiye tehditTEKEL Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde faaliyet gösteren tav ünitesi olmayan 24 yaprak tütün işletme müdürlüğündeki çalışmaların Eylül ayı sonunda durdurulması ve geçici işçilerin iş akitlerinin askıya alınmasını kararlaştırdı. Yapılan yazılı açıklamada, Yönetim Kurulu'nun daha önceki bir toplantısında bu yönde karar alındığı söylenerek, buna göre, 'ihtiyaç fazlası' tütün işlenmesine son verildiği söylendi.Açıklamada, halen mevcut yaprak tütün stoğunun 200 bin ton olduğu ve bu miktarın, TEKEL'in 4-5 yıllık ihtiyacını karşılayacak düzeyde savunularak, Mayıs-Eylül döneminde işlenen tütünlerde yüzde 3 olan kırık oranının, bu dönem dışında yüzde 10 ve üzerinde çıktığı belirtildi.İşletmelerin Mayıs-Eylül dönemi dışında çalıştırılmasından kaynaklanan yıllık fazla kırık miktarının 1,416 ton ve bundan kaynaklanan zararın ise 5.3 trilyon lira olduğu öne sürülen açıklamada, ihtiyaç fazlası tütün işletilmesinden kaynaklanan harcamalardan sağlanan tasarrufun yaklaşık 24 trilyon lira olduğu iddia edildi.

Sendika ve işçiye tehditUygulamayla çok sayıda işçinin işten atılacak olmasına rağmen ilginç bir şekilde, 'çalışanların yararına' olacağı savunulan açıklamada, Tek Gıda-İş Sendikası da bu karara karşı çıkmaması yönünde 'uyarıldı'. Sendikanın TEKEL Genel Müdürlüğü'ne bağlı işyerlerinde gösteri, toplantı, işi yavaşlatma ve benzeri eylemler hazırlığı içinde bulunduğu yolunda duyumlar alındığı kaydedilen açıklamada, "Ülkemizin geçmekte olduğu bu güç koşullar altında TEKEL çalışanlarının, işleri ve işyerleri için olumsuz gelişmelere yol açacak eylemlere itibar etmeyecekleri inancındayız" denildi.

'Onların testisi kırılacak'TEKEL Genel Müdürlüğü'nün açıklamasını gazetemize değerlendiren Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Hüseyin Karakoç, genel müdürlüğün aldığı kararların hiçbirinin işçilerin ve TEKEL'in yararına olmadığını ifade etti. İşsizliğin had safhaya ulaştığı Türkiye'de binlerce işçiyi sokağa atmanın sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmadığını söyleyen Karakoç, işçilerin ücretleri üzerinden tasarruf yapılamayacağını vurguladı. İşçilerin ücretlerine göz koymak yerine, bir kaç ayda bir müdür değiştirilen TEKEL'de, 1,5 milyar ücret alanların ücretlerine göz koyulmasını isteyen Karakoç, TEKEL Genel Müdürlüğü'nü kaybolan trilyonların peşine düşmeye çağırdı. Stok fazlalığı iddiasının da gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Karakoç, "Stokları eritmek için ihracat yapsınlar" dedi. Geçen yıl 351 milyon dolarlık tütün ithal edildiğini söyleyen Karakoç, özel sektörün sürekli dışardan tütün ithal ettiğini hatırlattı. TEKEL açıklamasında sözü edilen kırık tütünün de Fransa'da yeniden işlenerek 2001 sigarasında kullanıldığını belirten Karakoç, bu kararlarla biri yere varılamayacağının altını çizdi. İş akti askıya alınmak istenen işçilerin geçiçi değil daimi işçi olduklarını söyleyen Karakoç, "Kapatırım diyerek kapatamazlar. Ne biliyorlarsa yapsınlar" dedi. Karakoç, üretimden gelen güç dahil her türlü mücadeleyi vereceklerini söyledi. Karakoç sözlerini şöyle tamamladı: "Bir tarafın testisi kırılacak. Ama bizim ki değil, onlarınki kırılacak."

İşçi, savunacakTek Gıda-İş Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Mecit Amaç ise, işletme kapatmakla ve işçi atmakla TEKEL'in özelleştirilmesinin alt yapısının oluşturulmak istendiğine dikkat çekti. Kararı, "Yasa tanımaz, adil olmayan, kanun dışı" olarak değerlendiren Amaç, "Henüz özelleştirme kararı çıkmamışken ve Anayasa Mahkemesi'nde iptal kararı çıkma durumu varken, bu işi işgüzarca yapıyorlar" dedi. Kararı şiddetle ret ettiklerinin altını çizen Amaç, TEKEL'in zarar eden bir kuruluş olmadığını vurguladı. Geçici olarak tabir edilen işçilerin 15 yıldır TEKEL'de çalıştıklarını belirten Amaç, mahkeme kararıyla da bu işçilerin daimi işçi olduklarının teyit edildiğini söyledi. Diyarbakır, Silvan, Samsun, Malatya, Adana vb. gibi yerlerde kapatılan işletmelerin bir daha açılmadığına dikkat çeken Amaç, "Yarın sıra kime gelecek?" dedi. Kararı protesto etmek için yarın tüm işletmelerde yemek boykotu eylemi yapacaklarını söyleyen Amaç, "Tüm TEKEL işçileri atılmak istenen arkadaşlarının yanında olacak. Eylemlere herkes katılacak" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye hedef ülke

SONRAKİ HABER

Yapma dedim yaptın gönül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...