22 Eylül 2001 21:00

Türkiye hedef ülke

Ecevit Hükümeti, halkın ezici çoğunluğunun ABD'nin yanında savaşa katılmayı reddetmesine rağmen, Bush'a bir mektup göndererek tüm havaalanlarını ABD'nin ve emperyalistlerin kullanımına açtı.

Paylaş
Türkiye hedef ülkeEcevit'in manda ülke hükümeti gibi davranarak ülkenin hava sahasını ve havaalanlarını ABD'ye tahsis etmesi, Türkiye'yi savaş alanı haline getirdi. Başbakan Bülent Ecevit, ABD Başkanı George W. Bush'a önceki gün gönderdiği mektupta, ABD'nin tüm isteklerini yerine getirmeye hazır olduğunu, Türk Hava Sahası'nın ve Türk havaalanlarının ABD nakliye uçakları tarafından kullanılması yönündeki ABD talebinin, Türk Hükümeti'nce olumlu karşılandığını ifade etti. Savaş kışkırtıcısı medyanın yaptırdığı anketlerde bile halkın sadece yüzde 8.4'ünün savaşta ABD'nin yanında yer almayı kabul ettiği bir ülke, hükümetin bu kararıyla her türlü saldırıya açık hale geldi. Halkının yüzde 91.5'i savaşa karşı olan Türkiye, Ecevit hükümetinin kişiliksiz, işbirlikçi tutumu nedeniyle ABD'nin "terör destekçisi" etiketi vurup saldıracağı komşu ülkelerin, Usame Bin Ladin vb. terörist gruplarının açık hedefi oldu. Çünkü Türkiye coğrafi konumu gereği, Almanya ve benzerlerinden farklı olarak ABD'nin hedefindeki ülkelerle komşu ve topraklarından bu ülkelere yönelecek saldırılara karşı yapılacak misillemelerin de ilk muhatabı durumunda.

Havaalanları ABD'ninBaşbakan Ecevit, dün sabah erken saatlerde geldiği Başbakanlık'ta, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile yaptığı görüşmenin ardından, ABD Başkanı Bush'a gönderdiği mektubu, Başbakanlık açıklaması olarak kamuoyuna duyurdu. Ancak Ecevit kameraların karşısına çıkmak yerine yazılı açıklama yapmayı tercih etti.Başbakanlık açıklamasına göre, mektupta, Türkiye ile ABD arasındaki manda ilişkisi stratejik ortaklık olarak değerlendirildi. Açıklamada "stratejik ortaklığın" önemi vurgulanarak, bu ortaklığın bugüne değin her iki ülkeye de yarar sağladığı iddia edildi. Açıklamada, şöyle denildi: "Başbakan, ayrıca, dış bağlantılı uluslararası terörist saldırılarla ülkemizin uzun yıllar mücadele verdiğini ve terör eylemlerinden Türk halkının çok acı çektiğini hatırlatarak, ABD'de meydana gelen son terörist saldırılar bağlamında Türk halkının, Amerikan halkıyla dayanışma içinde bulunduğunu ve terörle mücadelede uluslararası işbirliğine Türkiye'nin tam destek verdiğini bir kez daha belirtmiştir. Başbakan, ayrıca, gerektiğinde Türk Hava Sahası'nın ve Türk havaalanlarının ABD nakliye uçakları tarafından kullanılması yönündeki Amerikan talebinin, Türk Hükümeti'nce olumlu karşılandığını bildirmiştir."

Kuzey İttifakı'na destekAçıklamaya göre Ecevit, Kuzey Afganistan'daki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye ile ABD arasında istihbari bilgi değişiminde ve işbirliğinde bulunulmasının yararlı olacağını belirtti. Mektupta Türkiye'nin, Afganistan'daki ABD yanlısı Kuzey İttifakı'na öteden beri malzeme, eğitim ve diğer yardımları yaptığı ve bunu artıracağı belirtildi. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Başbakan, Türk Hükümeti'nin, Afgan halkının yıllardır çektiği acıların dindirilmesine yönelik katkılarını sürdüreceğini de bildirmiş ve Afgan halkına uluslararası camia tarafından insani yardımda bulunulmasının önemini vurgulamıştır."
ÖNCEKİ HABER

Kültürlerin köprüleri

SONRAKİ HABER

İşletmeye kilit işçiye tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa