22 Eylül 2001 21:00

Polis hayat kararttı

'Dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle polisler tarafından kurşunlanarak felç olan 16 yaşındaki Ufuk Dağlar'ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Paylaş
Polis hayat kararttıJülide KalıçÜsküdar Örnek Mahallesi'nde geçtiğimiz Çarşamba günü sabaha karşı saat 03.00 sıralarında "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından kurşunlanan 16 yaşındaki Ufuk Dağlar, henüz hayati tehlikeyi atlatamadı. Dağlar'ın annesi, oğlunun vurulmadan önce polis tarafından öldüresiye dövüldüğü iddiasında bulundu. Ense ve sırtından aldığı kurşunlarla ağır yaralanan Ufuk Dağlar'ın tedavisine, kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde devam ediliyor. Ufuk Dağlar'ın annesi Remziye Dağlar, oğlunu vuran polisin hâlâ görev başında olmasına oldukça tepkili. Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'na giderek Örnek Polis Karokolu'nda görevli polisler hakkında suç duyurusunda da bulunan Remziye Dağlar, yakınları ile birlikte Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde bekleyişini sürdürüyor. Ufuk Dağlar'ın sağlık durumu ise ciddiyetini koruyor. Hastane önünde görüştüğümüz Ufuk Dağlar'ın annesi Remziye Dağlar, olay yerinde savcılık tarafından bir inceleme başlatılmadığına dikkat çekti.

'Oğlumu dövmüşler'Oğlunun vurulmadan önce polisler tarafından öldüresiye dövüldüğünü söyleyen Dağlar, "Hastaneye gititğimde 'bu oğlun' dediler, tanıyamadım. İşkence yapmışlar oğluma. Eli yüzü tanınmayacak haldeydi" dedi. Olay sırasında oğlu Ufuk'un iki arkadaşıyla birlikte bir yakınların evinde gerçekleşen eğlenceden döndüğünü ve polisler tarafından durdurulduğunu anlatan Remziye Dağlar, oğlunun alkol aldığını ve üzerinde kimlik olmaması nedeniyle kaçma girişiminde bulunduğunu kaydetti. Remziye Dağlar, oğlunun yanında bulunan iki arkadaşından aldığı bilgiye göre, polislerin daha sonra Ufuk Dağlar'ı dövmeye başladığını ve polislerin elinden kurtulan oğlunun kaçarken, arkasından açılan kurşunlarla ağır bir biçimde yaralandığını ifade etti.

'Adalet istiyorum'Oğluna 5 el ateş edildiğini dile getiren Dağlar, oğlunun ensesinden aldığı kurşunlar nedeniyle belden aşağısının tutmadığını ve felç olduğu bilgisini verdi. Doktorların "Biz yaşamından umudu kestik. Ufuk'un yaşaması kendi iradesine bağlı" dediğini aktaran Dağlar, "Ben hak, adalet istiyorum. Oğlumu vuran polislerin cezalandırılması gerekir" diye konuştu. Dört çocuk annesi olduğunu dile getiren Remziye Dağlar, çocuklarını babasız büyüttüğünü, ekonomik sıkıntı çektiklerini bu nedenle de Ufuk'u okutamadığını söyleyerek, Ufuk'un konfeksiyon atölyelerinde çalıştığını, hafta sonları da mendil satarak eve katkı sağladığını söyledi. Evlere temizliğe giderek geçimini sağladığını ifade eden Remziye Dağlar, oğlunun başına gelen bu olayla yaşamlarının 'alt üst olduğunu' dile getirdi.

Sorumlular yargılansınUfuk Dağlar'ın ağabeyi Doğan Dağlar da, polislerin, hırsızlık ihbarı üzerine kardeşinin durdurulduğunu iddia etiğini belirterek, "Suçu ıspat edilene kadar her insan masumdur. Emniyet kendisini iyice bir sorgulasın. O üniformanın içine soktukları insanlar kendi meselelerini dahi namlusuna sürebiliyor" dedi. Doğan Dağlar, kardeşini vuran polisin 6 ay önce göreve başladığını bildirerek, "Polisler silahı nasıl kullanacaklarının eğitimini almıyor mu?" diye sordu. Kardeşinin Türkiye'deki birçok insan gibi daha önce de karakol yüzü gördüğünü ifade eden Dağlar, sözlerini şöyle bitirdi: "Karakol yüzü gören her insan polisten korkuyor. Benim kardeşimde başına gelebilecekleri düşünerek korktu kaçtı. Ben kardeşimin başına gelen olaylardan sorumlu olanların yargılanmasını ve cezalandırılmasını istiyorum."
ÖNCEKİ HABER

Ülkesini sevenlerle satanlar ayrışıyor

SONRAKİ HABER

'Savaşa karşı birleşelim'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...