22 Eylül 2001 21:00

Avrupa BM onayı istiyor

Avrupa ülkeleri, ABD'nin Afganistan'a düzenleyeceği saldırıların Birleşmiş Milletler himayesi altında gerçekleşmesi için ısrar ediyor.

Paylaş
Avrupa BM onayı istiyorAB devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren olağanüstü zirvede, ABD' nin Afganistan'ı vurma planlarına koşullu destek verildi. Avrupa ülkeleri, ABD saldırısınının meşru olduğunu, ancak muhtemel bir operasyonun Birleşmiş Miletler (BM) bünyesinde gerçekleşmesi gerektiğini söylediler. Daha önce Çin de operasyonunun BM'ye onaylatılmasını istemişti. ABD yönetimi ise böylesi kapsamlı bir askeri operasyonu Çin ve Rusya gibi engellere takılmayacağı NATO içinde gerçekleştirmek istiyor. Almanya ve Fransa gibi savaşa koşulsuz girmeye karşı çıkan Avrupa devlerinin bir başarısı olarak yorumlanan karar, BM ve NATO'nun nüfuz sahibi ülkeleri arasındaki gerilimi de arttıracağa benziyor. Avrupa, BM seçeneğini ABD dayatmalarına karşı koz olarak kullanıyor.

Yasallık tartışmasıAB zirvesi sırasında bir basın toplantısı düzenleyen dönem başkanı Belçika'nın başbakanı Guy Verhofstadt, terörizme karşı mücadele konusunda onaylanan eylem planını açıkladı. Planı "AB'nin terörizme açık yanıtı" olarak nitelendiren Verhofstadt, "Fanatizm ve terörizm" ile "Arap ve Müslüman ülkeler" arasında her türlü kavram kargaşasından üzüntü duyduklarını belirtti. AB liderlerinin onayladıkları belgenin ilk bölümünde, ABD halkı ile dayanışma mesajı verildi ve ABD'nin maruz kaldığı saldırılara karşı BM'nin 1368 sayılı kararı çerçevesinde göstereceği tepkinin yasallığı onaylandı. AB ülkeleri, kendi güç ve olanakları çerçevesinde söz konusu tepkiye katılım sözü verdiler.

Hedefleri açıklayınTepki eylemlerinde hedeflerin açıkça belirlenmesi gereği üzerinde duran AB liderleri, "terörizme yardım eden, destek veren, terörist barındıran devletlerin" de hedef alınabileceğini vurguladılar. Belgenin ilk bölümünde, AB içinde terörizme karşı mücadele amacıyla yoğun danışma sistemi oluşturulacağı belirtildi. Verhofstadt, terörizme karşı işbirliği çağrısının Arap ve Müslüman ülkelere de yönelik olduğunu söyledi. AB eylem planının ikinci bölümünde, terörizme karşı mücadele amaçlı kararlar açıklandı.

Polis kıtasıAdli ve polisiye işbirliğini güçlendirme kararı alan liderler, adalet ve içişleri bakanlarına bazı talimatlar verdiler. Bunlar arasında, Avrupa tutuklama emri uygulamasının acilen hayata geçirilmesi, terörizmin ortak tanımının yapılması, terörist örgütler listesi çıkarılması, ortak araştırma ekipleri oluşturulması, Avrupa Polisi (Europol) bünyesinde antiterör timi kurulması, Europol ile ABD arasında yıl sonundan önce, terörizme karşı işbirliği sözleşmesi imzalanması bulunuyor. Polisiye kararlar üzerine daha önce adalet ve içişleri bakanları toplantısında uzlaşılmıştı.AB, Hindistan'ın BM bünyesinde uluslararası terörizme karşı genel bir sözleşme imzalanması önerisini desteklediğini de açıkladı. Örgütlerin finans olanaklarını engellemek amacıyla, karapara aklanmasına karşı mücadele yasasının kapsamının genişletileceğini belirten liderler, hava taşımacılığında yaşanan sorunların aşılması için de bazı girişimlerde bulunulacağını ifade ettiler.

Dolara nispetAB liderleri, 11 Eylül olaylarının küresel ekonomiye ve AB ekonomisine tahmin edilenden daha fazla zarar verdiğini belirterek, önlemler alındığı, Euro'nun güçlü olduğu, krizin aşılacağı mesajı verdiler. Guy Verhofstadt, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında da "AB, ABD'nin 11 Eylül'deki saldırılara karşılık vermesini meşru buluyor, ancak bu karşılığın iyi saptanmış hedefe yönelik olması ve BM himayesinde yapılmasında ısrar ediyor" dedi. Verhofstadt, Brüksel'deki toplantıya katılan devlet ve hükümet başkanlarının terörizmle mücadele konusunda ortak bir eylem planı kabul ettiklerini belirterek, "Dünya ve Avrupa için gerçek bir tehdit oluşturan terörizmle mücadele için ortak bir eylem planı benimsenmiştir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Çölde kayıp uygarlık

SONRAKİ HABER

İşçiye savaş faturası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...