21 Eylül 2001 21:00

Zorunlu ABD göçü

Beytüşşebap'ta kıl çadırlarda yaşayan Ortalı ve Aşatlı köylüleri, ABD Adana Başkonsolosu bölgeye geleceği için askerler tarafından köylerine geri götürüldüler.

Paylaş
Zorunlu ABD göçüŞırnak'a bağlı Beytüşşebap'ın Ortalı ve Aşat köylerini üç ay önce boşaltan askerler, ABD Adana Başkonsolosu'nun bölgeye gelmesi üzerine göçzedeleri apar topar köylerine geri götürdüler.Köylerinin boşaltılması, gıda ambargosu uygulanması ve işkence yapılmasından sonra kıl çadırlarına yerleşen Aşat ve Ortaklı köylülerini sık sık İlçe Jandarma Karakol Komutanı ve beraberindeki askerler kontrol ediyorlardı. 3 Eylül günü çadırlara kez daha gelen karakol komutanı köylüleri etrafına toplayarak, su ve elektrik konularıyla ilgili konuşma yaptıktan sonra çadırlardan ayrıldı. Hemen ardından da seyyar olarak bağlanan elektrik ve sular kesildi. Üç gün boyunca elektriksiz ve susuz kalan göçzedelerin çadırları 6 Eylül günü yine İlçe Jandarma Karakol Komutanı ve beraberindeki askerler tarafından ziyaret edildi. Askerler son gelişlerinde yanlarında kamyonlar da getirdi.

Kışa hazırlıksızKarakol komutanı bu kez çadırda yaşayan köylülere köylerine dönebileceklerini söylediler. Köylüler bir anlam veremedikleri bu olayı anlamaya çalışırken, çadırlara gelen askerler, köylüleri minibüslere, eşyaları da kamyonlara yükleyerek yeniden Ortalı ve Aşat köylerine götürdü. Köylülerin, kışa hiçbir hazırlıkları olmadığı için köylerine gitmek istememesi üzerine Karakol Komutanı'nın "ABD'den Beytüşşebap'a bir heyet geliyor, onun için sizi köylerinize götürmek zorundayız" dediği öğrenildi. Alınan bilgilere göre ABD Adana Başkonsolosu'nun Beytüşşebap'ta incelemelerde bulunmak üzere bölgeye geleceği öğrenildi. Karga tulumba köylerine bırakılan göçzedelerin açlıkla karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

Dönüşe izin vermiyorlarOrtalı ve Aşat köylüleri geri dönmelerine rağmen, diğer köylerde yasaklar devam ediyor. Askerler, 1993'te yakılıp boşaltılan Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'ne bağlı Kırkpınar Köyü sakinlerinden geri dönen 12 ailenin, tekrar köyü boşaltmasını istiyor. Diyarbakır'da bir araya gelen köylülerin geçtiğimiz Nisan ayında köylerine geri dönme kararı almasının ardından 12 aile köye yerleşerek, yıllar sonra ilk kez bağ ve bahçeleriyle buluşmuştu. İHD Diyarbakır Şubesi'ne yapılan başvurularda, köyün yeniden boşaltılması için baskıların son bir ayda yoğunlaştığı bildiriliyor. Köylüler, askerlerin hasat zamanı bitiminde köyü boşaltmalarını istediklerini söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Emek platformu savaşa karşı

SONRAKİ HABER

Bomba yağdırmak terördür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...