21 Eylül 2001 21:00

Emek platformu savaşa karşı

   harekete geçmeli

Paylaş
Emek platformu savaşa karşı
   harekete geçmeliSinan SarısaltıkTürkiye, Amerika'nın yaratmak istediği savaş ortamının içerisine çekilmek isteniyor. Türkiye'de başta hükümet olmak üzere tüm siyasiler Amerika'ya göbekten bağlı oldukları için böyle bir savaşa hayır diyemiyorlar. Ülkemizde hâlâ atlatılamayan bir ekonomik kriz varken, böyle bir savaşın içerisinde bulunmaya, tüm işçi ve emekçiler karşı. Krizin faturası gibi, savaşın faturasının da kendilerine kesileceğini bilen işçiler ve emekçiler, Amerika için terörle mücadelenin bahane olduğu konusunda hemfikirler. ABD yöneticilerinin açıklamalarına tepki gösteren Türk İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, terörizmle bu tarz mücadeleye katiyen uyulmaması gerektiğini belirterek, "Bu savaşa, ne Türkiye işçi sınıfı, ne de Türkiye Cumhuriyeti devleti rıza göstermemelidir. Terörizmle mücadele etmek için ne yapmalı? Eşitlik sağlanmalı, gelir dağılımı düzeltilmeli. Yani bir karşı silahla değil, dünyadaki bölüşüm adaletle sağlanabilmeli. Artık 21. yüzyıl sadece demokratikleşme ve insan haklarının konuşabileceği bir yüzyıl değil, güvenliğin de öne çıktığı bir yüzyıl olmalıdır. Şiddetle ve savaşla çare aramamak lazım. Gelir dağılımı ve işsizlik sorununu çözerek yani kısaca paylaşımcı bir esası kabul ederek hareket edilmeli" diye konuştu. Amerika'nın düne kadar Türkiye'ye yapılanlara seyirci kaldığını ifade eden Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz de ABD'nin sadece bir terörist için koca Afganistan'da yaşayan herkesi gözden çıkardığını kaydetti. Afganistan'da bugüne kadar yaşananların altında ABD'nin yattığına dikkat çeken Ervüz, "Amerika yaptıysa şimdi acısını çekmeli. Amerika'da o kadar insanın ölmesini kesinlikle doğru bulmuyorum. Amerika sadece Usame bin Ladin'i bahane ederek saldırmak istiyor ama hala bu olayın Usame bin Ladin tarafından yapıldığı şüpheli" dedi. Ervüz, Türkiye böyle bir savaşa girerse zaten allak bullak olan ekonominin daha da geriye gideceğine işaret etti.

Emek Platformu'na çağrıTerörizmi kınamamanın mümkün olmayacağını söyleyen Harb-İş Ege Bölge Başkanı Ahmet Kalfa, "ABD emperyalizminin yetkilileri sürçü lisan gibi görülse de yapılan son saldırıyı çok farklı noktadan bakıp, değerlendiriyorlar. Bush'un son söyledikleri, kafasındaki duygu ve düşüncelerin bir manasıdır. Haçlı Seferleri ilan etmek anlamında. Tabii bu, dünyayı çok riskli ve tehlikeli bir duruma sokmak anlamına gelmektedir" diye konuştu. Kriz içerisinde olan Türkiye'nin olası bir savaşta etkilenmeyeceğini söylemenin hayalcilik olacağına dikkat çeken Kalfa, Türkiye'nin bin düşünüp bir kere karar vermesi gerektiğini kaydetti.Demokratik kitle örgütlerinin, haksız takınılacak her tavra karşı tavır geliştirmesi gerektiğinin önemli olduğunu belirten Kalfa, "Demokratik kitle örgütleri seyirci olmak yerine yönlendirici olmalıdır. Yani bir Emek Platformu derhal toplanmalı, bu konuda emek platformunun değerlendirmeleri ve düşünceleri, kamuoyuna açıklanmalıdır" dedi.

'Savaş işsizlik getirecek'Körfez Savaşı'ndan sonra 850 havayolu çalışanının işine son verildiğine değinen Hava-İş İzmir Şube Başkanı Hasan Coşgun, "21 Şubat'ta bir milyon insan işsiz kaldı. Bugün Amerika Ortadoğu'yu ele geçirmek için savaşı öne sürüyor. Türkiye'de kendi vatandaşı için bir dakika saygı duruşunu bile yapamayan anlayış var. Amerika'da ölen sivil insanlar da bizim canımız ciğerimiz. Ama kendi ülkesinde böylesine acılar yaşanan bir ülkede, saygı duruşu ve bayrağı yarıya indirmeyen insanlar, deprem sırasında mezarda emekliliği gece operasyonuyla hayata sokan bir anlayışın temsilcileridir. 30 bin havayolu çalışanının işsizlikle karşı karşıya kalması ve bununla beraber diğer işten atmaların hayata geçirilmesi, yani kısacası bu faturanın emekçiye kesilmesi gündemde" dedi. Belediye-İş 1 No'lu Şube Başkanı Talat Özdemir ise, 35 bin yedek askeri ve bomba ve silahlarıyla savaşa hazırlanan Amerika'nın yaptığın da terör olduğunu vurguladı. Özdemir şunları söyledi: "Amerika aklını başına toplamalı. Bu bir savaş oyunu değil. Gerçekten bu terörü yapanın Ladin olduğu kuvvetli bir belge ile kanıtlanabilirse, sen büyük devletsin, hani diyordun ya, 'Everest tepesinde karınca yürürse ben görürüm', bu adam karıncadan büyük herhalde. Ladin'i de gör git al. Büyük devlet olmanın avantajlarını kullan git Ladin'le uğraş. Bir ulusu yok etmeye ve savaş açmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. 3. Dünya Savaşı'na gidilmesini önlemek için Amerika'nın önü kesilmeli."

'Terörü elinde patladı'Belediye-İş 2 No'lu Şube Sekreteri Nurettin Taş, "Amerika yıllardır ülkelere terör satıyordu. Ama son olaylar gösterdi ki; Amerika'nın kendi terörü elinde patladı. İşçi sınıfı olarak ABD emperyalizminin yanında yer almamalıyız. Zaten ülkemiz yıllardır IMF'nin askerliğini yapıyor. Elbette ki, bizler de terörün hiçbir türlüsünü tasvip etmiyoruz. Bu söylemlerimizi alanlara inip haykırmalıyız. Emek Platformu çoğunluğun sesi olarak bir an önce harekete geçmelidir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İran sinemasının bir fenomeni

SONRAKİ HABER

Zorunlu ABD göçü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...