21 Eylül 2001 21:00

Yeni bir Kosova mı yaratılıyor?

ABD hükümetinin, Afganistan'daki Taliban rejimini devirip, yerine BM denetiminde "geçici bir hükümet" kurmayı planladığı öğrenildi.

Paylaş
Yeni bir Kosova mı yaratılıyor?ABD hükümetinin, Afganistan'daki Taliban rejimini devirip, yerine BM denetiminde "geçici bir hükümet" kurmayı planladığı öğrenildi. Adı belirtilmeyen bir "NATO üyesi ülke"nin Washington Büyükelçiliği'ne ait diplomatik mesajlara göre, ABD, "Afganistan'daki Taliban sonrası rejim" hakkında NATO üyelerinin fikirlerini almak istiyor. The Guardian gazetesi tarafından elde edilen mesajlar, ABD'nin, bugüne dek desteklediği Taliban'a yeni görevler biçeceğine dair görüşleri doğruluyor.

Kral iktidara getirilecekİddiaya göre, Taliban'la savaşan Kuzey İtitfakı'na da, 86 yaşındaki eski kral Zahir Şah'ı desteklemesi için baskı yapılacak. Belgelere göre Washington, bazı Kuzey İttifakı liderlerinin Roma'ya gitmesini organize ediyor. Bu ziyarette liderler, Zahir Şah ile bir araya gelecek ve yaşlı kral, aşiretlere "Taliban'ın devrilmesi" çağrısı yapacak. Nitekim, Roma'da sürgünde yaşayan Muhammed Zahir Şah, dün yaptığı açıklamada, devlet başkanı seçilmesi ve geçici bir hükümet kurulması için tüm Afgan grupların temsilcilerine toplanma çağrısında bulundu.

Yığınak sürüyorDiğer yandan, Pentagon, orduyu saldırı için konumlandırmayı sürdürüyor. Son olarak 130'dan fazla bombardıman uçağı, jet uçağı, hava ikmal uçakları ve diğerleri, Ortadoğu-Orta Asya bölgelerine gönderildi. Lousiana'dan hareket eden çok sayıda uçak arasında iki adet B-52 bombardıman uçağı da bulunuyor. Ortadoğu'ya da ek uçak gemileri gönderildi. Akdeniz, Basra Körfezi ve Hint Okyanusu'nda biriken bu kuvvetin, 500 uçağa ulaşabileceği kaydediliyor.Son olarak Slovakya, hava sahasını ABD savaş uçaklarına açtı.

Kitty Hawk yola çıktıAmerikan uçak gemisi Kitty Hawk da, birkaç Japon destroyerinin eşliğinde, Japonya'nın başkenti Tokyo yakınlarındaki üsten ayrılarak denize açıldı. Yerel medya organları, yaklaşık 70 uçak taşıyan, 81 bin 123 tonluk geminin Hint Okyanusu'na gittiğini duyurdu. Dikkat çeken bir diğer hazırlık da, bir İngiliz askeri planlama grubunun, Umman'da düzenlenecek ortak tatbikata katılmasının engellenmesi oldu. Ortak Kuvvetler İleri Planlama Bürosu'nun, Falkland Savaşı'ndan bu yana en büyük İngiliz yurtdışı görevi olan Saif Sareea-2 tatbikatına katılması bekleniyordu. Ancak büronun, ABD saldırılarına destek olmak üzere İngiltere'de kalması kararlaştırıldı. Tatbikata katılmak üzere yola çıkan 22. SAS Alayı'nın da, Afganistan saldırısına katılması muhtemel. İngiliz ordusunun en "çevik" birimi olarak tanıtılan 16. Hava Saldırı Tugayı'nın, Makedonya'dan çıkıp Afganistan'a odaklanması da gündemde.

Alman komandolarDie Welt gazetesi, Alman ordusunun özel komando birliğinin, Amerikan komando timiyle birlikte Afganistan'da bir müdahaleye hazırlandığını yazdı. Ordu çevrelerine dayanarak verilen haberde, KSK adıyla bilinen özel birliğin, Afganistan'a gitmeye hazırlandığı belirtildi. Gazetenin haberi, Savunma Bakanlığı tarafından derhal yalanlandı. Haberin gerçek olması durumunda, Federal Almanya, tarihinde ilk kez yurtdışındaki bir askeri operasyona doğrudan katılmış olacak.Son olarak İspanya hükümeti, ABD'nin talebi üzerine, ülkedeki üslerin kullanılabileceğini açıkladı. Bu arada ABD, Afganistan'a yönelik saldırıya verdiği "Ebedi Adalet" adını değiştirdi. Değişikliğin, "Müslüman ülkeleri kızdırmamak için" yapıldığı açıklandı. Yeni adın ne olduğu öğrenilemedi.
ÖNCEKİ HABER

Özgürlüklere kelepçe

SONRAKİ HABER

Savaşın globalizasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...